Ал Кайда се намесва в местни сблъсъци в Мали, застрашавайки сигурността в целия район

По-рано този месец, Ал Кайда обедини различни групи в Западна Африка в опит да увеличи влиянието си на местно ниво и да прекрати вътрешните противоречия в групировката. Новата формация е под ръководството на Ияд аг Гали, бивш лидер на Ансар Дин и лоялен на Абделмалек Друкдел – лидерът на Ал Кайда в Ислямския Магреб – който от своя страна е подчинен директно на Айман ал Зауахири.

Обединението, наречено Група за подкрепа на исляма и мюсюлмани, заяви че негови бойци са участвали в последните сблъсъци между общностите на фула и бамбара в централния малийски регион Сегу. Групировката твърди, че има дузина убити при нападения.

През миналата седмица имаше напрежение между фермери от двете общности фула и бамбара в близост до град Нионо. Овчар от фулани е бил убит от земеделци от бамбара, които са действали в отговор на атака от милиция, свързана с фула. Според местни медии, когато милицията фула е дала отпор, на тяхна страна са се намесили джихадисти от Ал Кайда, убивайки 10 души от бамбара.

В съобщения по последните сблъсъци, Ал Кайда публикува данни за иззети превозни средства и оръжия. Заявявайки, че бамбара са подкрепени от малийската армия, те твърдят, че ще продължат операциите си в името на защитата на фула, като по този начин се намесват в един местен спор. Малийската армия разположи по-късно части в района, за да укроти споровете, но положението остава напрегнато.

Части от обединението на Ал Кайда в Западна Африка, особено от Катибат Масина, са съставени от джихадисти, идващи от общността на фула. Малийските власти ги обвиняват в засилване на напрежението между общностите в Централно Мали.

Ал Кайда пое отговорност за още две атаки в централните части на Мали. Крайпътна бомба взриви превозно средство в района Мопти в близост до град Койна. Също така, джихадистите са нанесли нападение по малийската жандармерия в близост до град Дженне, също в района Мопти.

Според наличните данни, Ал Кайда стои зад над 60 атаки в Мали и съседни държави от началото на годината. От De Re Militari следим динамиката на Ал Кайда, които засилват присъствието си в Западна Африка и се появяват все повече сигнали за намеса на джихадистите в местни спорове, което ще бъде регионален проблем съвсем скоро, а оттам и проблем за много по-голям район от Африка.

Припомняме, че в Мали има и български контингент, който е част от мащабна европейска мисия с главно участие на френските сили.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: