Трактори-бомби, дронове, безпилотни самолети-камикадзе: Ислямска държава използва все повече импровизирани оръжия

Медийният отдел на Ислямска държава за „Провинция Нинауа“ (провинция Мосул) публикува видео с продължителност 30 минути, предназначено за насърчаване на бойците на групировката в битката за Мосул.

Кадрите, обаче, показват и нещо друго – възможностите, които има пред себе си Ислямска държава, въпреки че губи почва в града.

Едно от най-важните неща в съдържанието на видеото, е възможността да се видят някои от импровизираните оръжия, които джихадистите използват в своята тактика за удържане на фронтовата линия. В De Re Militari проследяваме от над 150 дни ежедневно операцията в Мосул и често попадаме на кадри и новини, показващи, че докато иракските сили напредват в Западен Мосул, Ислямска държава използва дронове-камикадзета, летящи примамки, крайпътни бомби, капани, заложени край стени и врати на къщи и магазини, минирани полета, заредени с взривове камиони, трактори, валяци и куп други „джаджи“, включително дронове, носещи снаряди за РПГ. 

Джихадистката групировка стана особено веща в превръщането на различни марки и модели автомобили в превозни средства, пренасящи взривни устройства и вещества или т.нар. VBIEDs (Vehicle-Borne Improvised Explosive Device). Колите, бусовете, минивановете или дори трактори, са подсилвани с броня, стъклата са махани за сметка на бронирани стени, опасващи цялото превозно средство, гумите са защитени, а единствената пролука е малка цепка пред шофьора, през която той задвижва колата към съответната цел. Когато са управлявани от шофьор, а не дистанционно, се наричат SVBIED (Suicide Vehicle-Borne Improvised Explosive Device).

Разбира се, това не означава, че тези превозни средства не могат да бъдат спрени, напротив. Иракските и американските части са унищожили дузина подобни коли-бомби. Но дори, когато биват спиране навреме, те остават опасни, тъй като са пренасят със себе си взривоопасен материал. На видеото, публикувано от Ислямска държава, са показани някои от най-успешните атаки с подобни превозни средства и както през годините след падането на Саддам Хюсеин през 2003, именно тези коли-бомби са едно от най-страшните оръжия на радикалите срещу враговете им, заедно с импровизираните крайпътни бомби, погубили десетки войници.

Взрив, причинен от атака с кола-бомба, показан в последното видео на Ислямска държава от Мосул.

Част от кадрите показват атака на чекпойнт от две превозни средства – едното маскира нападение, докато второто се промъква зад защитната линия и поразява войниците, охраняващи пункта. Записът е направен от въздух с помощта на дрон, който също се превърна в основно оръжие на Ислямска държава, а от няколко месеца насам и на Ал Кайда в Афганистан.

Именно дроновете са новият елемент във въоръжението на бойците на групировката. Те ги модифицират, за да могат да пренасят снаряди, които нанасят щети по вражеските позиции. Във видеото могат да бъдат видени няколкото подобни атаки. Ако трябва да сме конкретни, за последни два месеца, атаките с дронове, извършени от Ислямска държава, са десетки. Те пренасят бомби, пускани върху превозни средства, танкове, войници, за да нанесат възможно по-големи щети или просто да разсеят атакуващите позициите на Ислямска държава части. Дроновете са управлявани с пригодени за целта дистанционни и нужната апаратура, а има модели снабдени и с ракети, благодарение на инженерите, които са част от групировката. За това какъв потенциал имат в редиците си, говори фактът, че при една от последните бомбардировки срещу високопоставени членове на Ислямска държава в Мосул, бяха убити трима души:

  • Абу Омар ал Фиранси (Французинът) – френски гражданин с тунизийски произход, който е работил за автомобилния гигант Mercedes. Той е бил специалист по автоматизация.
  • Абу Аеша – специалист по залагане на капани и взривове в градски условия, който според налични данни развива дроновете, използвани от Ислямска държава за нанасяне на удари по въздух
  • Абу Мохаммад ал Руси (Руснакът) – руски гражданин, който е работил като самолетен инженер.
Добре могат да бъдат видени прикачените на дрона снаряди, както и камерата, заснемаща атаките.
Снаряд, пуснат от дрон над позиция на иракските сили в Мосул. Трябва да се поясни, че снарядите най-вероятно са сглобени също от Ислямска държава, като има данни за фабрики за производство на взривове и снаряди в Мосул.

За управление на дроновете могат да бъдат пригодени и конзоли за видеоигри:

Подобни импровизирани оръжия като дроновете и дори коли-бомби, могат да бъдат насочвани и от контролен център, снабден с видео наблюдение като този:

Освен дронове и коли-бомби, дистанционно могат да бъдат задействани и подобни оръжия, с които се обстрелват позициите на иракските сили в Мосул, но със сигурност моделът е използван и по други фронтови линии на Ислямска държава:

Спусъкът се контролира дистанционно и снарядът може да бъде изстрелян по желание на оператора, който се намира в командния център.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: