Новините около талибаните в Пакистан показват, че стават все по-опасни и организирани

header-768x432Една от най-силните части на талибаните в Пакистан, Джамаат ул Ахрар, публикува видео, показващо детайли от обучение в тренировъчен лагер в северозападната част на Пакистан.

Важното от кадрите е това, че се показва обучението на атентатори, участвали в атаката срещу база на пакистанската армия миналия ноември.

Видеото започва с доклад от събитията на 26 ноември 2016 година, когато беше извършена самоубийствена атака по пакистанска военна база в Галани. Клипът показва разрушението, причинено от нападението, въпреки че пакистанските власти омаловажиха станалото. Тогава загинаха най-малко 2 войници, а 15 други бяха тежко ранени.

suicide-bomber-4-768x432

Видеото показва четирима атентатори, които изнасят речи и след това преглеждат отново плановете за нападението.

Останалата част от видеото е изпълнено с допълнителни речи от други атентатори в тренировъчния лагер пред дузина бойци, включително четиримата, участвали в атаката в Галани. Кадрите показват използване на различен тип оръжия от членовете на Джамаат ул Ахрар.

training-1-768x432

В клипа са включени и официални изявления на лидери на групировката, включително Омар Халид ал Хурасани, който е близък на лидера на Ал Кайда, Айман ал Зауахири. В миналото Хурасани заяви, че една от главните цели на талибаните в Пакистан, е да успеят да достигнат до складове с ядрени оръжия.

Базирани в пакистанските племенни райони, Джамаат ул Ахрар е опасна и важна групировка в състава на пакистанските талибани, които имат присъствие и в провинция Пунджаб. Организацията е отговорна за редица кървави атаки във вътрешността на Пакистан, като на Великден 2016 те използваха атентатор, погубил 72 души в Лахор, а над 300 бяха ранени.

В същото време, пакистанските талибани успяха да върнат в организацията си членовете на дивизията Мехсуд, която се отдели през 2014 година. Талибаните обявиха на 2 февруари повторното обединение с дивизията, известна и като Движение на талибаните в Южен Вазиристан. Бяха нужни няколко дни да се потвърдят тези новини, които показват, че талибаните в Пакистан стават все по-опасни.

В De Re Militari проследяваме динамиката в състава на талибаните както в Афганистан, така и в Пакистан.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: