Джабхат ан Нусра и техни съюзници обявиха нова формация в Северна Сирия

17-01-28-a-tahrir-al-sham-logo-300x300Пет формации, включително преобразеният клон на Ал Кайда, обявиха създаването на нова група, която ще се сражава срещу правителствените сили в Сирия. Петте организации, които се сляха в една, са: Джабхат Фатах ал Шам (преди позната като Фронт ан Нусра), Движение Нур ал Дин ал Занки, Лиуа ал Хак, Ансар ал Дин и Джайш ал Сунна. Емблемата на новата формация може да се види вляво.

В изявление, публикувано онлайн, новите партньори заявиха, че новата формация ще носи името Хайят Тахрир ал Шам и ще се води от Абу Джабер. Той е познат и като Хашем ал Шейх, бивш лидер в Ахрар ал Шам, който продължи оперативната си работа отделно. Различни групи опитаха да се обединят под лидерството на Абу Джабел миналата година, но до подобно нещо не се стигна. Има данни за него, че е бивш член на Ал Кайда в Ирак.

Абу Джабер бързо обяви в туитър, че се оттегля от Ахрар ал Шам. Също така заяви, че неговата новоформирана група ще влезе в споразумение за спиране на огъня с други организации в Северна Сирия. Джабхат Фатах ал Шам продължава сраженията си с формации в състава на Свободната сирийска армия, след като последните седмици започнаха сблъсъци между джихадистите и бунтовнически групи, опитващи да изтласкат Ал Кайда от провинция Идлиб.

Петте организации заявяват, че искат обединението, тъй като „разединението и заговорите застрашават съществуването на сирийската революция“.

Клонът на Ал Кайда в Сирия отдавна иска да привлече опозиционни групи на своя страна, представяйки се за защитник на революцията, избухнала през 2011 срещу сирийския президент Башар Асад. След като това не се случи, Ал Кайда започна преустройство на организацията в Сирия и дори смени името на клона си Джабхат ан Нусра (Фронт ан Нусра) на Джабхат Фатах ал Шам. Не е ясно каква роля ще има лидерът на Нусра, Джулани, в новата формация Тахрир ал Шам. По-рано тази година, САЩ предположиха, че Джулани ще бъде назначен като военен командир.

Четири от организациите си партнират от известно време в Сирия и координират действията си под шапката на Нусра. Нур ал Дин ал Занки, Лиуа ал Хак и Джайш ал Сунна участваха в бунтовническия алианс Джайш ал Фатах, който се настани в провинция Идлиб в началото на 2015 година, измествайки Свободната сирийска армия. От Идлиб организациите провеждаха операции и в Алепо, като през последните две години Нусра уселино провеждаше кампания срещу опозиционни фигури и арестуваше активисти и членове на Свободната сирийска армия.

Създаването на Тахрир ал Шам идва няколко седмици след избухването на сблъсъци между различни групи и джихадисти в Северна Сирия. В началото спорът е продиктуван от различията между Нусра и Ахрар ал Шам. Няколко лидери на Ахрар ал Шам дезертираха по време на сраженията, подобно на Абу Джабер, а други бяха убити. Загуби понесе и Нусра, особено в Идлиб, където бунтовнически групи успяха да изтласкат джихадистите от няколко селища.

В De Re Militari проследяваме случващото се на терен в Сирия и последните събития между организациите. Очаква се спречкванията да доведат до още сблъсъци и търкания относно следващите стъпки. Свободната сирийска армия атакува джихадистки групи и в Южна Сирия през последните две седмици, затова се очаква развитие и по тази тема, а вероятно ще се свърже и със събитията в северните части на страната. В момента има разместване на пластовете в опозиционните и бунтовнически кръгове в Сирия, което вероятно ще доведе до нови обединения. Все още не се знае до каква степен ще оцелее формацията Тахрир ал Шам и ще бъде ли ефективна в бойни условия, но със сигурност появата на подобен съюз е важно събитие, което ще проследим.

 

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: