Ислямска държава разполага със стандартизирано производство на муниции

Между 11 и 16 ноември 2016 година, Conflict Armament Research (CAR), една от най-признатите в своята област организация, извършва разследване, докато екипът на организацията е прикрепен към иракски военни части източно от град Мосул, държан от Ислямска държава.

Основна цел на разследването е събирането на доказателства от първа ръка и информация за оръжия и муниции, събрани от силите на Ислямска държава на бойното поле. По време на разследването, екипът доказва, че джихадистката организация има централизирано производство на оръжия с фабрики под командването на Ислямска държава, работещи под една шапка със стандартизирани условия за производство. 

(c) CAR
(c) CAR

На 18 ноември CAR разполага втори екип в района на Мосул и все още продължава разследването. Намереното досега обаче, е събрано в специален доклад на организацията, публикуван неотдавна (можете да го свалите в края на публикацията). Той показва, че Ислямска държава разработва свои фабрики и оперира с нужните материали за производство на снаряди и муниции, макар и в не напълно обособена мрежа, но с достатъчно централизиран екип.

(c) CAR
(c) CAR

CAR документира повече от 5000 предмета от снаряди до ракети и експлозиви, намерени по време на сражения с групировката в Ирак. Данните сочат, че Мосул е добре защитен и от Ислямска държава са се подготвяли постоянно за офанзивата на иракските сили.

Едно от най-важните заключения на доклада на CAR е, че явно Ислямска държава разполага с добра мрежа за доставка на нужните материали за производство на боеприпаси от Ирак през Сирия и Турция, доставяйки материали дори от Прибалтика.

(c) CAR
(c) CAR

В много отношения, системата за производство на муниции на Ислямска държава, може да се сравнява с тази на някоя национална въоръжена сила. Производството е добро организирано, а намерените снаряди показват, че хората, които са ги произвели, са добре осведомени относно начина на направа на муниции, взривове, ракети и снаряди.

Можете да свалите доклада от нашия блог:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: