Атака върху затвор в Мали доведе до бягството на близо 100 заподозрени в тероризъм

Местни медии съобщават, че заподозрени джихадистки бойци са извършили мащабна атака върху затвор в Нионо в Сегу, Мали. Най-малко 100 затворници са избягали, а един пазач е бил убит при нападението. 

Коментар от De Re Militari:

Затворът в Нионо е бил атакуван на 6 декември през нощта. Информацията е потвърдена по-късно и от Министерството на отбраната на Мали. Според официалните новини, 97 затворници са били освободени, но се смята, че броят им е по-голям.

Засега няма поемане на отговорност от някоя групировка, но са заподозрени силите на свързаната с Ал Кайда местна организация Ансар Дин. През изминалият месец, Ал Кайда пое отговорност за друго бягство от затвор в района Куликоро в Северно Мали. Тогава нападението спомогна за бягството на 21 затворници, много от които заподозрени, че са членове на Ансар Дин.

Не е ясно колко от избягалите от затвора в Нионо, са бойци на Ансар Дин. Въпреки това, организацията отбеляза през седмично издание на Ал Кайда на Арабския полуостров – „Ал Масра“- че са „освободени всички затворници, държави от малийската държава“.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: