Група, основана от бивш член на руските специални части, тренира джихадисти в Сирия

Знак на Malhama Tactical
Знак на Malhama Tactical

Рускоезичните бойци в Сирия стават все по-видими. На първо време, техният брой нарасна – има данни за около 2500 руски граждани на терен, предимно в Ислямска държава и сирийски бригади, и още 7000 граждани на бивши съветски републики.

На второ място, наблюдава се тенденция, че тези бойци стават все по-добре обучени. Това се дължи освен на добрата подготовка, която се предоставя на тези групи, така и на натрупания боен опит за последните 6 години. Съществуват данни за хора, свързани с предоставяне на обучение на джихадистки групи и сред тях най-виден е бивш член на руските специални части.

Едно от малкото изображения, свръзвани с Абу Рофик.
Едно от малкото изображения, свръзвани с Абу Рофик.

Абу Рофик е рускоезичен джихадист, най-вероятно с узбекски произход. Истинското му име засега е пазено в тайна. Според данните за него, той е бивш член на елитните Въздушно-десантните войски на Русия. Този тип военни части са високомобилен род войски, предназначени за прехвърляне по въздуха и водене на бойни и диверсионни действия в тила на врага. Днес Абу Рофик предоставя обучение на джихадисти посредством специално създадена за това група.

Malhama Tactical може да се каже, че е джихадистката версия на консултантските фирми на Запад и в Русия, осигуряващи обучения за военни сили и частни армии като „Вагнер“ и „Академи“ (бившата Блекуотър). В случая с Malhama, те тренират предимно войскови части на рускоезични бойци в Сирия и Ирак. Има данни за това, че бойци на Джабхат Фатах ал Шам (бившата организация Фронт Нусра, крилото на Ал Кайда в Сирия) също са обучавани от Malhama.

Най-важната специфика на Malhama е, че това не е военна група, по-скоро джихадистка консултантска компания, която се занимава с тренинг на джихадисти, предоставяне на съвети, изчисляване на рискове и ако участват във военни действия, са тип специални части.

Според данните, Malhama са тренирали напълно бойците на кавказката бригада Ажнад ал Кавказ в сирийската провинция Латакия, като част от обучението включва и предоставяне на първа медицинска помощ в полеви условия.

Другата групировка, с която се свръзват обученията на Malhama, е Туркестанската ислямска партия, чието звено в Сирия е особено активно в северните и северозападните части на страната, където се намират и главните селища, населени с туркмени.

Снимка, публикувани от Malhama Tactical, показващи част от обучението на бойци.
Снимка, публикувани от Malhama Tactical, показващи част от обучението на бойци.

В De Re Militari следим дейността на военните групи в Сирия и Ирак, и Malhama може да представлява сериозен терористичен риск извън Сирия, заради материалите, които публикуват в комуникационните си канали, в това число: гидове, материали за направата на експлозиви, боравене с огнестрелно оръжие, саботаж, прочистване на сгради и други.

Сред дейностите, които Malhama осигурява на бойците, които тренира са:

 • владение на оръжие
 • тактика за водене на сражение
 • практическа стрелба
 • щурм и отбрана на сграда
 • полезни съвети от личен опит
 • първа медицинска помощ
 • избор на снаряжение и екипировка

Сред останалите дейности, са модели, свързани с руските Спецназ като:

 • движение в група в градски условия
 • използване на техника в градски условия
 • действия при завземане на сгради
 • избягване на снайперистки позиции
Снимка, публикувани от Malhama Tactical, показващи част от обучението на бойци.
Снимка, публикувани от Malhama Tactical, показващи част от обучението на бойци.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: