Талибаните завзеха град в Кандахар и иззеха голямо количество оръжия

В средата на ноември месец, талибаните нападнаха района на Горак в Кандахар, Афганистан. Тогава имаше съмнения, че са иззели голямо количество оръжия, доставени от САЩ на афганистанските правителствени сили. Видео, публикувано от талибаните, подкрепи тези съмнения.

Коментар от De Re Militari:

На сайта на талибаните, „Гласът на джихада“, се появи видео, озаглавено „Завладяването на Горак“. Установи се, че е направено на 29 ноември. Джихадистката организация заяви, че е завзела Горак в провинция Кандахар на 19 ноември, но не беше потвърдено. Видеото доказва това твърдение на талибаните.

Бойци на организацията са ударили военна база извън град Горак през нощта на 18 ноември. След тежки сражения, талибанските сили са навлезли в базата. Видеото показва телата на убити афганистански войници.

Кадрите показват плячката на талибаните – автомати М-16, леки картечници М-249, преносими ракетни установки, гранатомети и уреди за нощно виждане.

screen-shot-2016-12-01-at-9-51-29-am

screen-shot-2016-12-01-at-9-51-58-am

screen-shot-2016-12-01-at-9-50-37-am

Град Горак се намира в съседство на няколко селища, контролирани от талибаните в Южен Афганистан в провинциите Фарах, Хелманд, Урузган и Кандахар (където има и български части). Талибаните използват този сигурен за тях район, за да атакуват директно провинциалните центрове на Фарах, Хелманд и Урузган.

Афганистанските сили са изтласквани постоянно, като дори са обсадени в град Лашкар Гах, главният град на провинция Хелманд.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: