Ислямска държава с ново видео с инструкции за нанасяне на атаки в Европа

През последните дни, джихадистката групировка Ислямска държава публикува видео от базираната си в сирийския град Ар Ракка медийна платформа, в което промотира атаки от т.нар. „самотни вълци“. Главна цел са Западна Европа и САЩ, но бяха публикувани и допълнителни постери, свързани с Русия, Германия и Франция.

Коментар от De Re Militari:

Новото видео на Ислямска държава е насочено към практически съвети как симпатизанти на групировката да извършват атаки самостоятелно.

Във видеото, озаглавено „Отмъщение за мюсюлманите“, се посочват конкретни държави, които да бъдат нападнати: Франция, Великобритания, Финландия и Русия. Посланията са отправени с призив към симпатизанти и бойци, т.нар. „самотни вълци“, които да атакуват в името на групировката.

Във видеото се дават конкретни съвети как да се нанасят атаки с експлозиви, как да се правят тези експлозиви, къде да се поставят. Акцент са също и нападения с нож, включително как се атакува и в кои области на тялото.

Няколко кадъра от видеото:

cym9n0nwiaawuiu

cym9rt6xaaaql3a

Атаките на Ислямска държава най-вероятно ще се засилят извън териториите на групировката в Сирия и Ирак. При загуби на терен, лидерството на организацията обикновено прехвърля сили към операции в други държави.

Според данните от последните съобщения в групи на Ислямска държава, се очаква радикалите да потърсят симпатизанти в гетата и бедните райони на европейските градове. От най-малко половин година пропагандата на Ислямска държава е насочена към „вълците единаци“ като средство за нанасяне на атаки и всяване на хаос и страх.

По данните, идващи от Сирия, много вероятно е да се използват за мисии чуждестранни бойци, които са пристигнали от Европа в Сирия и Ирак, а днес се подготвят за връщане по родните си държави. Европейските власти имат данни за около 2500 европейски граждани, сражаващи се в редиците на Ислямска държава.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: