Ал Кайда увеличава атаките си срещу чуждестранните сили в Мали

Ал Кайда в Ислямския Магреб (AQIM) извърши две атаки срещу летищата в Тимбукту и Гао в Северно Мали. Джихадистката група е използвала атентатор-самоубиец в Гао, докато ракетен обстрел е ударил френска база на летище Тимбукту.

Коментар от De Re Militari:

В Гао Ал Кайда са използвали кола-бомба, задвижена от атентатор към чекпойнт в близост до съоръжения на ООН, разположени на местното летище. Никой не е убит при взрива, но сградите на ООН – които са били целта на нападението – са силно повредени и извън строя. Останалите нападатели, освен колата-бомба, са използвали превозни средства с обозначения на ООН.

Отговорност поеха почти веднага след атаката членове на Ал Мурабитун – група, заклела се във вярност на Ал Кайда и водена от известния джихадист Мохтар Белмохтар. Последната успешна атака с кола-бомба в Мали беше на 31 май, също в Гао и отново от Ал Мурабитун. Тогава загина един китайски служител от международни мироопазващи сили.

Последната информация за Белмохтар е, че е убит при френски въздушен удар в Южна Либия. Това не е потвърдено от Ал Кайда. Ако обаче се потвърди, това означава, че въпреки всичко Ал Мурабитун са способни да извършват нападения от този тип в Гао, което поставе международните сили в Мали в опасност. Сред тези сили има и български екип с непотвърден брой членове, но не по-малък от 10 души.

В Тимбукту са били използвани ракети срещу френската военна база на местното летище. Не е ясно дали някоя от ракетите е попаднала директно в базата, но Ал Кайда публикува кадри от подготовката за нападението.

426031383_77647_10697561551489253354

През изминалия месец Ал Кайда успя да извърши няколко атаки в района на Тимбукту, включително срещу лагер на ООН.

Последните атаки на Ал Кайда бележат ръст на подобен тип събития в Мали. В това число трябва да добавим най-активната в района групировка – Ансар Дин, чиито нападения за тази година са над 190 из цяла Западна Африка (общо атаките на Ал Кайда в региона са 228). Главна цел на Ансар Дин са чуждестранните сили в Мали, Буркина Фасо, Нигер, Кот Д`Ивоар.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: