Сирия и Ирак: как се промениха картите за 30 седмици

Когато стартирахме журнала за военни конфликти De Re Militari в края на март тази година, започнахме с основен фокус върху Сирия и Ирак като най-активни фронтови линии в света към този момент.

30 седмици по-късно, тази част на света продължава да бъде активна военна зона, в която загиват хиляди цивилни. Сраженията станаха още по-тежки, по-масирани с нови моменти.

Ще обобщим накратко.

30 седмици по-късно можем да отбележим, че се намесиха директно външни играчи като Турция и Русия, което още повече усложни ситуацията на терен в Ирак и Сирия. Междувременно, загиналите в Сирия минаха 600 000 от началото на войната и можем да кажем, че лятото беше особено тежко за сирийците. В Ирак пък, цивилното население трябваше да премине през няколко офанзиви и контраофанзиви между иракските сили и Ислямска държава, атентати и обстрели.

Геополитически също има промени, които могат да се видят и на картите, които ще показваме за сравнение.

syria-all
Вляво: Сирия през март 2016; Вдясно: Сирия през ноември 2016

За последните 30 седмици Сирия стана свидетел на нови алианси. На първо време, трябва да споменем Алепо, където имаше съставянето на няколко местни съюза между бунтовнически сили (в зелено), превърнали се след това в единен фронт срещу правителствените сили (оранжево), обсадили Източно Алепо. Сирийския режим също получи нови подкрепления от палестински части, иранци, афганистанци и ливанци. Про-правителствените милиции засилиха ролята си, по подобие на иракските шиитски части, Хашд ал Шааби. Постепенно от март до ноември, Алепо стана още по-важен фронт за развитието на сирийската гражданска война, от чиито изход и развой зависи много.

Картата показва още нещо – увеличаване на кюрдските територии (в жълто). Свързаните с Кюрдската работническа партия (ПКК) сили в Сирия завзеха няколко селища в посока Хасаке в североизточната част на страната, Ар Ракка и област Алепо за сметка на Ислямска държава и отчасти на сирийския режим.

Ислямска държава категорично отбеляза териториални загуби в Северна Сирия, като загуби важни градове като Джараблус и Манбидж. На път е да загуби и Ал Баб, който е обсаден от сирийските бунтовнически сили. Именно това е друг нов момент, появил се през последните седмици. Отделни бригади от Свободната сирийска армия се включиха в предложението на Турция за съвместни операции срещу Ислямска държава. Тези действия „изядоха“ голяма територия на джихадистите в Северна Сирия, прекъсвайки достъпа им до границата с Турция, от който зависят много за включване на нови чужди бойци и получаване на доставки. Сирийските бунтовници направиха нови завоевания в южните райони на Сирия, където атакуват постоянно Ислямска държава.

През последните 30 седмици кюрдските сили, подкрепени от отделни сирийски бунтовнически фракции успяха да формират единен фронт срещу Ислямска държава в посока „столицата“ на джихадистите, град Ар Ракка. Тези събития се случват в синхрон със започналата през октомври офанзива на иракската армия срещу Мосул, друга крепост на Ислямска държава. За момента, офанзивата в Ар Ракка не постига голям успех, главно заради вътрешните междуособици.

За последните 30 седмици сирийският режим успя да укрепи силите си в област Дамаск и Хомс, сключвайки сделки с местни бунтовнически групи за изтегляне. По този начин правителството буквално прочисти бунтовни градове и предградия като Ал Уаар, Хаме, Кудсая, Мадая.

Силите на Башар Асад напреднаха и в Източна Сирия в посока провинция Ар Ракка и Хомс, където удариха частите на Ислямска държава.

iraq-all
Вляво: Ирак през март 2016; Вдясно: Ирак през ноември 2016

В Ирак, картата показва ясно отстъпление на Ислямска държава за последните 30 седмици.

Иракските правителствени сили, подкрепени от милициите Хашд ал Шааби успяха да напреднат в централните и западни части на страната, изтласквайки частите на Ислямска държава на север и в посока Сирия.

Като голям успех можем да посочим падането на Рамади и Фалуджа – две от крепостите на джихадистите в провинция Анбар. Също така имаше напредък в посока Каяра и важните петролни находища в Байджи, които след много оспорвани битки, най-накрая паднаха в ръцете на иракското правителство.

Тези успехи доведоха до възможността да бъде започната офанзива към най-важната крепост на Ислямска държава, град Мосул. В офанзивата се включиха турски сили, американски, австралийски, кюрдски части.

За съжаление, Ислямска държава продължава да има възможност да нанася кървави атаки с коли-бомби и атентатори в сърцето на Ирак и дори по на юг, в Кербала. През лятото жестока атака в багдадския квартал Каррада уби над 310 души. Тези нападения се повториха и в месеците след това, включително през ноември, когато атентатор уби 100 души южно от Багдад.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: