Талибаните успешно тренират нови бойци в Афганистан

Кадър от подготовката на нови попълнения, публикуван от талибаните в техни групи.
Кадър от подготовката на нови попълнения, публикуван от талибаните в техни групи.

Талибаните заявиха, че 100 души са завършили курсовете си в лагера „Халед бин Уалид“ и още 50 в лагера „Абу Дуджана“. Тези две съоръжения са създадени за трениране на бойци и основни военни техники, а самият лагер „Халед бин Уалид“ може да послужи за обучението на над 2000 души едновременно.

 

 

Коментар от De Re Militari:

Кадрите от лагерите са публикувани в медийната платформа на талибаните в Афганистан, „Гласът на джихада“. Съоръженията са създадени и в момента действат под контрола на т.нар. Комисия за военни лагери и мъченически батальони“.

Местоположението на лагера „Халед бин Уалид“ не е посочено с точност, но в него има доброволци от провинциите Хелманд, Кандахар, Газни, Гор, Сар-и-пул, Фаряб, Фарах и Майдан Уардак. Смята се, че в лагера има около 300 души персонал – треньори и духовни лица.

Лагерът „Абу Дуджана“ също е без точни координати, но се знае, че се намира в провинция Сар-и-пул.

И в двата лагера талибаните провеждат обучение за новите бойци в продължение на 45 дни, през което време доброволците преминават курсове по вероучение, военни тактика, базови бойни техники и методи за разузнаване. По време на курса се дава обучение за най-използваните огнестрелни оръжия, РПГ, лека артилерия, разпознаване на дронове, използване на ПВО системи.

Талибаните публикуват редовно снимки от няколко лагера в Афганистан, разположени в провинциите Кунар и Фаряб. Също така, организацията разполага със свои специални части, но координати за този лагер няма до момента. Един от новите лагери е „Омар ибн Хатаб“ в провинция Кундуз – той беше промотиран през юли 2016.

Няколко джихадистки групи имат свои лагери в Афганистан, включително Ал Кайда, чиито доброволци се набират предимно в Кунар и Нуристан. Пакистанската група Харакат ул-Муджахидийн (Движение на муджахедините) оперира в Източен Афганистан. Туркестанската ислямска партия, Ислямския джихадистки съюз и Джамаат Имам Бухари – узбекски групи – също имат лагери в Афганистан, където обучават свои сили, изпращани отчасти към Сирия, а останалите към Узбекистан и Централна Азия.

В De Re Militari проследяваме динамиката на тези групи посредством техни изявления, публикувани кадри, онлайн форуми и контакти на терен.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: