Битката за Мосул 05-15-11-2016г.

Ден 22 (06-11-2016г.)

В района на Тикрит и Самара, атентатори самоубийци удариха колони с цивилни, движещи се по основния път край р. Тигър. Поне 21 души са загинали, а много други са пострадали. Според информацията, става дума за шиитски поклонници. [17]

untitled-2
Фронтът около Мосул – 06-11-2016г. около 15:00ч. българско време

Продължават ожесточените сражения между Даеш и иракските сили за сигурност в покрайнините и източните квартали на Мосул. Битките в Тахрир и Годжали са най-ужесточени, както и по протежение на магистралата, излизаща от града в източна посока. Освен използването на тунели, бойците на ИД прибягнаха и до самоубийствени атаки срещу конвои с бегълци от Мосул, които търсят спасение зад фронта на иракските сили. За да подсили дейността на армията, САЩ са изпратили свое звено в Годжали. Смята се, че само за последните 24 часа, загубите на иракските сили възлизат на около 80 убити и ранени (потвърдено е за поне 30 убити и 50 ранени, но има данни и за по-сериозни загуби, както и на голям брой машини, унищожени или пленени от ИД.

Южно от Мосул, иракските полицейски и спец части подсигуриха Хахам Алил и вече са достигнали на 6 километра от южните предградия на града.

Ден 23 (07-11-2016г.)

Иракските части в Мосул продължават ожесточените сражения с бойците на ИД без да постигнат някакъв значителен напредък.

В Башика и Базан, пешмергите започнаха решителна офанзива срещу обкръжените сили на Даеш в двете селища. Очаква се до края на деня съпротивата на джихадистите да бъде сломена.

Северно от Хамам Алил, иракските полицейски части ще щурмуват циментовия завод, а спецчастите ще продължат настъплението си към Мосул, като първата им цел е международното летище южно от града.

Ден 24 (08-11-2016г.)

Сраженията в Мосул продължиха през целия ден. Ислямска държава претендира да е изтласкала част от предните позиции на Иракската армия в Интишар. Междувременно, правителствените спец части успяха да овладеят квартал Захраа в северната част на града.

mosul
Фронтът в Мосул, 08-11-2016г.

Силите на Хашд ал Шааби започнаха прегрупиране, преди да насочат действията си към овладяване на летището в Тел Афар.

Ден 25 (09-11-2016г.)

През този ден нямаше никакви решителни сражения в хода на офанзивата. Правителствените сили успяха да задържат напора на Даеш в Интишар и да прочистят Захраа от джихадистите

Ден 26 (10-11-2016г.)

Иракските спеч части щурмуваха квартал Ал Бакр

Ден 27 (11-11-2016г.)

mosul12112016
Фронтовете в Мосул 11-11-2016г.

Иракската армия овладя Ал Бакр и по-голямата част от Кадисия.

Ден 28-31 (12-15-11-2016г.)

На 12-ти октомври, иракската армия успя да напредне в още няколко квартала на Мосул – ал Салам, Мутана и Кадисия. Междувременно, иракските сили за сигурност затегнаха обръча около частите на ИД в района на древния Нимруд, южно от Мосул, завземайки селището ал Нумания. Малко по на север, в района на Хамам Алил бе овладяна циментовата фабрика, отстояща на едва 11 км от Мосул. Ираксите сили обявиха, че с еготвят да щурмуват летището на контролирания от джихадистите град.

На 13-ти, иракските сили продължиха да прочистват окръг Нимруд, слагайки ръка над руините на древния град. На запад, силите на Хашд ал Шааби продължиха настъплението си през пустинната зона в посока Тел Афар, овладявайки Ум Хджара и Сируал. В Мосул продължиха сблъсъците между иракските части и Даеш.

На 14-ти иракската армия завзе квартал Киркукли в Мосул. Южно от града, полицейските части атакуващи от Хамам Алил, достигнаха на едва 3 км от летище Мосул. Окончателно бе завладян окръг Нимруд, а всички части на ИД бяха изтласкани на север.

На 15-ти ноември нямаше  по-сериозни сражения. В Мосул бяха взривени две коли бомби, а според непотвърдени източници е имало и сблъсъци между клетки на ИД и правителствените сили.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: