Нов брой: De Re Militari XVIII

REUTERS/Rodi Said TPX IMAGES OF THE DAY - RTX2S55S
REUTERS/Rodi Said TPX IMAGES OF THE DAY – RTX2S55S

В брой 28 на журнала De Re Militari продължаваме с прегледа на събитията в Мосул, Ирак, както и събитията по сирийските фронтове.

С разбивка по дни сме дали информация накратко за събитията около офанзивата в иракския град Мосул, а текстовете сме подкрепили с карти, обновявани ден за ден.

Обръщаме и внимание на началото на офанзивата към де факто „столицата“ на Ислямска държава, иракският град Ар Ракка. Силите на водения от кюрдски милиции военен алианс Сирийски демократични сили, навлезе в провинция Ракка и се водят сражения. Има вътрешни разногласия, които могат да изиграят лоша шега на коалицията срещу Ислямска държава.

Разгледали сме последните събития в Алепо, а също и на друг интересен фронт – планините Каламун и важните сражения между бунтовници и Ислямска държава около магистралата Дамаск – Багдад. В пустинните райони джихадистите вкарват оръжия и бойци, а опозиционните сили прекъснаха един от тези канали.

Накрая, но не на последно място, броят съдържа информация за конфликта в Дарфур – един от най-ужасните и пренебрегвани конфликти в модерната история. Също така сме приложили възможни перспективи на конфликта и как може да се развие ситуацията около него.

Свали брой 28:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: