Битката за Мосул 01-04-11-2016г.

Ден 17 (01-11-2016г.)

mosul
Разположение на иракските сили и Даеш към 11:00ч. на 01-11-2016г.

Основните сражения се водят в покрайнините на Мосул, където иракски бойци от 9-та дивизия и специалните части продължават да прочистват предградието Годжели и да напредват към вътрешността на кварталът Ак Карама – първият от същински Мосул, в който влязоха иракски бойци.

Ден 18 (02-11-2016г.)

Хашд ал Шааби продължават да напредват през пустинните области в посока Тел Афар. До момента около 40 селища са били освободени от Даеш в рамките на операцията, започнала на 30-ти октомври.

02-11-16
Фронтът около Мосул, 02-11-2016г. (към 18:00ч. )

В Мосул иракската армия продължава да захожда към позициите на ИД в крайните източни квартали. Даеш са започнали да се изтеглят от Ал Карама.

На юг, по поречието на р. Тигър, иракски войски, полицейски части и специалните сили напредват към град Хамам Алил. Паралелно, един лъч на Хашд ал Шааби се е отклонил от настъплението на северозапад за да атакува Хамам Алил от запад и да пререже пътя за отстъпление на разположените там сили на ИДИЛ към Мосул. До края на деня, иракските милиции достигнаха  до пътя Масад-Мосул и го „отрязаха“.

Южно от Хамам Алил, иракските полицейски части завзеха селищата Хафан, Кусба, Буглауийн, Базуна и Аин Шалум. С това се създаде поредното обкръжение на позиции на джихадистите по десния бряг на Тигър между селищата Муфтият и Махлат.

Ден 19 (03-11-2016г.)

След като на 2ри отрязаха пътя между Масад и Мосул, днес шиитските милиции Хашд ал Шааби продължиха своя поход на северозапад. Тяхна цел не е Тел Афар, който Ирак и Турция оспорват в напрегната дипломатическа борба, а град Карят ал Ашик, който контролира пътния възел между Мосул, Тел Афар и Дохук на север. До обяд, Шааби завзеха няколко селища около Масад – Адия, Мухалабия, Тел Зелата и Айн ал Джаш ал Гарби, а в смия Масад се водят ожесточени боеве с бойците от Даеш.

03-11-16
Фронтът около Мосул – 03-11-2016г. – около 13:00ч.

В самия Мосул продължават сраженията в квартала Ак Камара

Ден 20 (04-11-2016г.)

Хашд ал Шааби обявиха около обяд българско време че са приключили първия етап от своя поход на северозапад, отрязвайки окончателно пътя Мосул-Рака през Масад. Над 40 селища бяха освободени в хода на петденвната кампания. Въпреки успехите, от сунитските селища достига информация за сериозни изстъпления от страна на шиитските бойци – нещо, от което САЩ се страхуваха в началото на операцията и срещу което се обяви Турция, която вероятно ще използва тези случаи за да уплътни своята политическа позиция по отношение на сунитските Мосул и Тел Афар.

untitled-2
Битката за Мосул 04-11-2016

В Мосул, иракските сили за сигурност завзеха окончателно квартал ак Камара и се сражават с остатъците от Даеш в квартал Аден. До момента са освободени пет квартала – Кудс, Хазара (Кадра), Карама, Киркукли и Сама.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: