Нов брой: De Re Militari XXVII

unnamed-1През последните месеци няколко събития бележат интереса на международна общност: сраженията в Сирия и в частност за контрола на град Алепо между правителствените и бунтовнически сили, участието на Русия в сирийската гражданска война, намесата на Турция и офанзивата срещу Ислямска държава в Мосул.

В журнала De Re Militari проследяваме тези събития в детайли вече 26 седмици, като във всеки брой публикуваме обяснителни текстове и карти, която да донесат повече видимост и знание относно тези теми. Събитията белязаха и ще бележат още години наред дори нашето ежедневие, макар да се намираме встрани от военните действия и офанзивите.

В брой 27 продължаваме с пускането на карти и текстове за Сирия, Ирак, Йемен, Сомалия. С помощта на изображения правим обзор на последните военни действия в Мосул ден по ден, както и сраженията в Алепо от последните дни. Поместили сме допълнителна информация за новините от Йемен и Сомалия.
В брой 27 сме обърнали внимание и на един „замразен конфликт“ – този в Западна Сахара. През последните месеци отново има сигнали, че битките в западните части на Африка отново ще бъдат на дневен ред.

Границата между Мароко и спорната територия на Западна Сахара е маркирана с около 2700 км. стена от пясък и камъни. Това е втората най-дълга гранична стена в света след Великата китайска стена. Мароко започва изграждането на съоръжението през 1980 година след война с местните бойци сахрауи (местните жители в западната част на Сахара), които искат автономия от Мароко. Стената днес е охранявана от марокански войници, а според организацията Mine Action, тя е осеяна и с противопехотни мини по цялата й дължина. В специален обзор посочваме историята на конфликта и неговото измерение.

Не на последно място, брой 27 на De Re Militari предоставя и специален поглед към политиката на Иран в Близкия изток. Обзорът е придружен от карти и детайли относно начина, по който Техеран разглежда сферите си на влияние – въпрос, който тепърва ще засяга всички в Европа, САЩ и Русия.

Сваляне на брой 27:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: