Мъчениците се броят на есен: Даеш и тяхната интерпретация на битката за Мосул в цифри и диаграми

Обобщение за седмицата 25-31-ви октомври, 2016г.
Обобщение за седмицата 25-31-ви октомври, 2016г.

През последните две седмици, Ислямска държава води упорита съпротива срещу широка коалиция от сили, чиято цел е да прогонят джихадистите от най-многолюдния град под тяхна власт – Мосул. Войната се води както на терен, така и в социалните мрежи, където ИД разгръща широка пропагандна кампания срещу своите врагове, използвайки всички достижения на съвременните комуникации.

Едно от най-интересните проявления на тази кампания, са дневните отчети на военните действия, предлагани от групировката. В тях, джихадистите посочват своята перспектива върху щетите, които техните атаки нанасят на коалиционните сили – от унищожена техника, през убити и ранени врагове до извършените самоубийствени атаки и броя едрокалибрени снаряди, изстреляни срещу позициите на „неверниците“.

Целта на тази кампания е, да се убедят привържениците на групировката, че силите на „халифата“ са все така способни да жилят своите многочислени опоненти. Всички селища, освободени от коалицията през последните дни се „замитат под килима“ за сметка на случаите на спрени офанзиви и унищожени вражески машини. Предложените от ИД цифри са несъмнено силно манипулирани и откровено скалъпени в определени аспекти, но контрастът с официалната статистика, предлагана от Коалицията за собствените й загуби е наистина фрапантен. Всеки по-скептичен изследовател не може да не се запита дали истината не е някъде по средата.

Предложеният документ представлява ценен материал, върху който е нужно да се градят бъдещите подробни научни и аналитични изследвания върху битката за Мосул. Ценността на събраните материали ще се оцени в бъдеще, когато, надяваме се, борбата срещу Даеш ще е единствено предмет на историческите изследвания.

ИЗСЛЕДВАНЕТО МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ В:

CALAMEO

ACADEMIA.EDU

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: