Нов брой: De Re Militari XXVI

sb052912dbpjpg-e9b6e1f415b275ef

През последната година два скандала разтърсиха ООН. Първият се случи в Сирия, когато световната организация се забави с пет месеца с доставките на хуманитарна помощ в град Мадая, въпреки все по-увеличаващите се смъртни случаи, причинени от недохранване и липса на медикаменти. Въпреки че представителите на ООН са знаели за кризата в този сирийски град, документи, публикувани в началото на годината от реномираното издание Foreign Policy показват, че съзнателно са забавяли доставките, заради желанието си да изпълнят колкото е възможно желанията на сирийското правителство относно доставките.

Вторият скандал дойде през юли, когато в Южен Судан войници нападнаха и изнасилиха в хотела им хуманитарни работници. Намиращите се на по-малко от километър сили на ООН не се намесиха. Тогава беше убит и местният журналист Джон Гатлуак – застрелян в главата пред очите на присъстващия персонал. ООН понесе жестоки критики относно работата си и доверието, което може да се има на „сините каски“.

На фона на тези сътресения в най-важната световна организация, се случват офанзиви в иракския град Мосул срещу Ислямска държава и в Сирия в град Алепо, където пък правителствени и бунтовнически сили оспорват контрола над квартали в града. Към всичко останало, стана ясно неведнъж, че служители на ООН са работили заедно с представители на сирийския режим, въпреки доказателствата, че правителството в страната нарушава човешки права и спира конвои с хуманитарни помощи.

ООН е организация, която не използва своя потенциал и определено не е достатъчно ефективна в осъществяването на своята основна мисия. В специална статия по въпроса, разглеждаме възможностите на ООН и можем ли още да разчитаме на тази организация.

Примерите, които могат да бъдат дадени показват единствено, че световните лидери по-често предпочитат да действат в съгласуваност със собствените си национални интереси, прикрити зад привидното промотиране на универсални ценности като международен мир, равноправие, самоопределение, човешки права или толерантност.

В брой 26 на De Re Militari обръщаме внимание и на Йемен и Сомалия, а също и последните събития в Сирия, придружени с карти. Също така, броят съдържа обобщение на събитията около Мосул и офанзивата на правителствените сили ден по ден с прилежащи карти.

Свали брой 26:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: