Битката за Мосул – Ден 10 (25-10-2016 г.)

Сраженията през този ден започнаха още призори край Рутба, където коалиция от иракски войници и племенни милиции на анбарските сунити щурмува града, попаднал в ръцете на ИД ден по-рано. Около 10:00 българско време, правителствените сили овладяха града, изтласквайки частите на ИД, които се оттеглиха обратно в пустинята.

25-10-16
Фронтът източно от Мосул, 25-10-2016 г.

Северно от Мосул, сили на иракската армия и кюрдски бойци щурмуваха обсаденото градче Батнай и към обяд успяха да го прочистят от бойци на ИД. Паралелно с техните действия, иракската армия циментира обкръжението на град Тел Каиф (Тел Кепе), завземайки газовата станция северозападно от центъра на града. Успех бе постигнат и малко по на изток, където пешмергите окончателно овладяха Хорсабад, който  се намираше под обсада от няколко дни.

Иракската армия успя да развие своето настъпление западно от Бартела и достигна на около 2 километра от Мосул. Настъплението се водеше от спецчасти и бойци от т.нар. „Златна дивизия“. Късно снощи, офанзивата бе спряна, за да се изчака развръщането и на останалите елементи от иракската армия в сектора.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: