Битката за Мосул – ден 8 (23-10-2016г.)

23-10-2016
Фронтовете около Мосул – 23-10-2016г.; В червено – селища, за които все още се водят сражения.

Сраженията за деня бяха открити с атака на пешмергите срещу позициите на ИД между Башика и Хорсабад. До края на деня, кюрдските сили успяха да изолират позициите на Даеш в Башика и Базан и да отрежат почти всички пътища за отстъпление на джихадистите. Паралелно с това, пешмергите затвърдиха контрола си върху пътя Хорсабад-Башика, завземайки селищата Фазилия, Омар Камчи и Тирза. По на юг, силите на Иракски Кюрдистан достигнаха покрайнините на селището Тербаза, южно от Башика.

Докато кюрдите бавно напредваха на север, силите на Даеш проведоха поредица отвличащи, маломащабни контраофанзиви. Най-ключовата се състоя в провинция Анбар, където части на Даеш успяха да проникнат в град Рутба, превзеха по-голямата част от него и екзекутираха пленени служители на иракските сили за сигурност. До края на деня, джихадистите задържаха контрола над ключовия пътен възел.

Нов контингент джихадисти е нахлул снощи в ал Аскари – предградие на Киркук и е влязъл в конфронтация с кюрдските и иракски части там. До края на деня,ситуацията все още не беше овладяна. Паралелно с тази атака, джихадистите проведоха още две локални офанзиви срещу кюрдски позиции западно от Киркук в района на предградието Мулла Абдала. Кюрдите успешно отразиха и двете атаки.

Южно от Хауиджа, ИД започна рейд срещу петролните полета при  Аджил, северно от Тикрит.

Разнопосочните атаки на джихадистите успяха да всеят несигурност сред коалиционните сили на терен. Иракската армия не проведе никакви настъпатени действия през този ден.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: