Битката за Мосул – Ден 7 (22-10-2016 г.)

22-10-16
Фронтът източно от Мосул 22-10-2016г.

След като основните зони на Киркук, заети на 21-ви от Ислямска държава бяха прочистени, в ранните часове на деня иракските и кюрдските сили се заеха да прочистят последните гнезда на съпротива. До обяд, Киркук отново бе върнат под пълен иракско-кюрдски контрол, а първоначалните данни показват, че 48 бойци на ИД са били ликвидирани, което означава, че са инфилтрирали града с няколко отряда с размерите на стандартен войскови взвод.[13] Отново е района на Киркук, пешмергите успяха да отразят атака на ИД при селището Мала Абдула. По време на атаката, кюрдите са унищожили три коли-бомби, използвани от Даеш като първа вълна на атаката.

На север, иракската армия поднови своята офанзива срещу ИД в Бакдида и успя да сложи ръка на по-голямата част от града, който бе обсаден два дни по-рано. Още по на север, иракската армия, подкрепяна от кюрдски части достигна до град Тел Кепе (Тел Каиф), разположен на около 20 км. северно от Мосул. До края на деня продължиха сраженията в Бакдида (Хамдания, Каракуш), като частите на ИД успяха да пленят няколко бойни машини, изоставени от авангарда на 9-та иракска дивизия.

22-10-2016_south
Фронтът южно от Мосул, 22-10-2016 г.

И докато иракските сили продължиха да се борят с упоритата съпротива на север, ИД нанесоха своя пореден контраудар, сварил Коалицията неподготвена.

Джихадистите успяха да атакуват успешно завода за сяра Мишрак и да го подпалят. Пожарът предизвика образуването на огромен облак серен оксид, който се придвижи на юг към Каяра. В комбинация с изпаренията от горящия нефт сред полетата на Наджба, сярата създаде същинска пелена над Каяра. По непотвърдени данни, десетки, ако не и стотици цивилни са били обгазени, а поне двама души са загинали. Облакът е засегнал и американската военна база, където войниците на САЩ са били принудени да използват противогази.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: