Как Ислямска държава обобщава битката за Мосул (17-20/10/2016г.)

Паралелно със световните новинарски агенции, подчинената на Ислямска държава агенция Амак също предлага дневен обзор на събитията по фронтовите линии. Разбира се, тези обзори не споменават нищо за напредването на коалиционните сили на терен, а се фокусират единствено върху щетите, които бойците на ИД успяват да нанесат на врага. Трябва да бъдем доста предпазливи когато боравим с предложените цифри, тъй като пропагандната машина на ИД цели да хиперболизира своите успехи, особено с оглед на критичното положение по фронтовите линии. Въпреки това, на базата на предложените цифри, могат да се извлекат определени заключения.

Ден

Повредена/унищожена

техника

Ранени/убити

войници на

Коалицията

Самоубийствени атаки

Изстреляни

снаряди по

вражески

позиции

17-10-2016 – 5 булдозера – унищожени и повредени

– 3 танка (2 „Abrams”) – унищожени и повредени

– 5 унищожени HMMWV

– 1 повреден HMMWV

– 1 бронетранспортьор унищожен

– поне 10 убити

– поне 10 ранени

12

113

18-10-2016 – 13 машини от различен тип – унищожени или повредени

– 5 танка (4 “Abrams”) – повредени или унищожени

– 7 HMMWV – повредели или унищожени

– 2 бронетранспортьора унищожени

– поне 50 убити

-поне 10 ранени

5

257

19-10-2016 – 4 борнирани амфибии унищожени

– 1 MRAP “Cougar” унищожен

– 17 машини от различен тип, сред които транспортьори и булдозери повредени или унищожени

– 2 танка (1 “Abrams”) унищожени

– 4 HMMWV унищожени

– поне 32 убити

– поне 10 ранени

2

50

20-10-2016 – 1 булдозер – унищожен

– 1 бронетранспортьор – унищожен

– 2 MRAP “Cougar” – унищожени

– 5 HMMWV – унищожени

– поне 10 убити

– поне 10 ранени

18

50

Общо Машини: 36

Cougar – 3

HMMWV – 22

Танкове – 10, от които Abrams – 7

Амфибии – 4

БТР – 4

Убити – поне 102

Ранени – поне 40

32

570

На първо място, прави впечатление броя на ранените, който остава фиксиран през всички дни. Цифрата дава възможност да се спекулира с думата „десетки“, когато новините от фронта бъдат съобщавани и предавани в писмен вид или като репортаж, както от про-джихадистките медии, така и от светските такива.

Значителен е броя и на унищожената техника, особено задължителното подчертаване на броя отстранени танкове „Ейбрамс“, които са най-качествения  танк, опериращ в Ирак към момента. Нуждата да се подчертае, че тази машина може лесно да бъде ликвидирана от бойците на ИД е важен елемент от надъхването на фронтовите единици, които неминуемо се сблъскват с основните бойни танкове (MBT) по време на сражения. Същото се отнася до бронираните Кугари (Пуми) и т.нар. Хъмвита (HMMWV), които са основни и най-качествени средства за бързо придвижване на пехотни части в пустинния терен, както и за обход и разузнаване на противниковите позиции. Самите Даеш плениха голям брой подобни машини, когато превзеха Мосул през 2014г. и са добре запознати със възможностите им.

Важно внимание се отделя и на значителния, по данни на ИД, брой убити врагове. В съобщенията (виж оригиналите по-долу), се прави разграничение между три типа противници – кюрдските вероотстъпници, еретиците шиити (т.е. иракската армия и милиции) и неверниците-кръстоносци (САЩ и останалите западни спецчасти). Общия брой убити – 102, рязко контрастира с официалните данни, публикувани по информация на коалицията – 22-ма убити пешмерги, 2-ма иракски войници и 1 американски войник (загинал вчера при експлозия на самоделно взривно устройство). или общо 25. Същевременно, в докладите на Даеш не фигурира нито дума за, вероятно, над 280 убити техни бойци.

Една цифра, в която можем да не се съмняваме, е броят на т.нар „мъченици“ – т.е. атентатори-самоубийци. За джихадистите е жизнено важно да отчетат саможертвата на тези хора и броят им не би следвало да бъде занижаван или завишаван.

Броят на изстреляните снаряди (става дума за 120мм, по-малокалибрените муниции не са включени в отчетите)), говори за драстичен спад в употребата на полева артилерия от страна на ИД. Това е несъмнено свързано с постоянната дейност на коалиционните ВВС , чиято задача, наред с други, е да елиминира вражески артилерийски позиции на терен.

171016isis
Обзор на сраженията от 17-ти
181016isis
Обзор на сраженията от 18-ти
19102016isis
Обзор на сраженията от 19-ти
201016isis
Обзор на сраженията от 20-ти

Последните два обзора правят впечатление, че пропагандата на ИД измества тежестта от собствените си постижения, които изглежда отсъстват, към дейността на коалиционниоте сили. В  „доклада’ от 19-ти, джихадистите подчертават размера и разнообразието на противниковите сили – общо 111,350 бойци, докато в „резюмето“ за 20-ти, освен пропагандираната смърт на американски войни, групировката решава да представи себе си като жертва на нехуманна война, свързана с употреба на бял фосфор в снарядите, пускани от коалиционните сили, както и върху ударите, нанесени  срещу здравен център в Мосул и детска градина, в която са загинали 5 деца. Разбира се, в тези доклади няма да прочетете и дума за над 60 екзекуции, извършени срещу местното население през същия период от време.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: