Полевите укрепления на Ислямска държава

untitled-1

През последната година и половина, Ислямска държава е принудена все по-често да се отбранява от своите врагове и да защитава териториите си срещу поредица от координирани офанзиви, както в Сирия, така и в Ирак.

В рамките на тези операции, бойците на групировката показаха, че владеят изкуството на отбраната не по-зле отколкото и промъкването през пустинята и светкавичните офанзиви срещу неподсигурени вражески позиции.

За да удържат своите позиции на терен, джихадистите използват сложна система от тунели и полеви позиции, с които да убият инерцията на вражеските атаки и да си извоюват възможност за нанасяне на контраофанзиви, често търсейки слабост във фланговете и тила на своите опоненти. В хода на офанзивите срещу Рамади, Фалуджа и Мосул, за коалиционните сили стана болезнено ясно, че методите, прилагани от ИД на терен, сериозно засилват ефективността на джихадистите и им позволяват да контрират действията на сили, далеч надвишаващи техните собствени.

Схемата по-горе показва сумарно основните прийоми, прилагани от джихадистите по време на отбраната на открити пространства и местностите, разположени между населените места. Освен тези „самоделни“ укрепителни съоръжения, джихадистите умело се възползват и от наличните крайпътни насипи, жилищни, административни, инфраструктурни или военни обекти на открит терен – водни кули, гари, къщи, бази и всички други постройки, чийто контрол позволява наблюдение и предлага известен тактически превес в предимно равнинните местности по долините на Тигър и Ефрат, където се водят основните бойни действия.

Важен елемент, освен чисто тактическата оценка на всеки полеви обект, е и личността на боецът, който използва прикритието в своя полза. Снайперистите на ИД са се доказали като бойци-единаци, които не отстъпват позицията си докато тя (или те самите) не бъде унищожена. По подобен начин, през 2014 г, снайперист на ИД използва водна кула близо до Махмур, за да ликвидира близо 20 души от кюрдските сили пешмерги, преди позицията му да бъде локализирана и самото здание – унищожено с помощта на РПГ. По подобен начин се използват комините и високите части на изоставените заводи по фронтовата линия, както и покривите на самотни сдания в пустинята.

Предварителното запасяване на предните позиции с достатъчно оръжие, муниции и припаси, е задължителен елемент от полевата тактика на ИД.

Възползвайки се от своите значителни по мащаб арсенали, джихадистите не се скъпят да поставят значителни по обем боеприпаси на ключови места, дори и с риск в последствие тези муниции да попаднат в ръцете на вражески части. От друга страна, това запасяване осигурява възможност за непрекъснат огън и посрещане на няколко вражески атаки, без да има нужда предните постове да бъдат снабдявани в хода на сражението. Последното става почти невъзможно с оглед пълното въздушно предимство, на което се радват иракските сили и техните коалиционни партньори.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: