Състояние на фронта около Мосул към 15:00 ч.

Започналата призори офанзива на широка коалиция от сили срещу владенията на Ислямска държава около Мосул, се разгръща с пълна сила, особено след поредица от пробиви във вражеските позиции, постигнати след 12:00 българско време.

Кои участват в операцията?

До момента е установено със сигурност присъствието на 9-та дивизия от иракската армия, няколко паравоенни шиитски милиции под общия флаг на Националното опълчение (Хашд ал Шааби), както и на 4000 души от отрядите на кюрдските сили пешмерга, които съставляват поне половината от ангажираните до момента сили (в операцията участват между 30 и 50,000 души според различните данни, но само част от тях са пряко ангажирани с фронтовата офанзива – бел.авт.). Освен тези главни звена, Иракските специални части (ISOF) взеха дейно участие в операцията срещу позициите на ИД при Башика, както и за овладяване на завода за сяра Мишрак, южно от древния град Нимруд.

Паралелно с кюрдско-иракските сили, на терен участват над 1500 бойци от турската армия, както и голям американски контингент от състава на 101-ва въздушно преносима дивизия. Техните действия са подкрепени от корпус на Австралийските SAS, както и на немски командоси, които координират действията на кюрдите. На този етап е трудно да се определи общата численост на участващите контингенти, особено на чуждестранните спецчасти.

untitled-3
Фронтът източно от Мосул към 15:00 ч. С жълти цифри са дадени часовете на заемане на съответната позиция от коалиционните части.

Както е видно от картата, целта на коалиционните сили е да се вклинят в териториите, контролирани от ИД, използвайки основните пътни артерии, водещи към Мосул.

В последствие, фронтовите съпротивителни звена на ИД ще бъдат изолирани, обкръжени и ликвидирани, следвайки изпитаната тактика за светкавична офанзива, разкъсване на вражеския фронт с концентрирани сили и ликвидиране на получените обкръжение, докато основните части продължават настъпление към главната цел на операцията.

По този начин, съюзниците ще се стремят да възпрепятстват максимално ефективното изтегляне на джихадистите към Мосул, което сериозно ще намали силите, които ИД ще може да използва в предстоящата обсада. От своя страна, Ислямска държава заложи на употребата на атентатори-самоубийци, коли с експлозиви и ловко минирани населени места, за да забави вражеското напредване и да даде шанс на повечето си бойци да се изтеглят. В Бартала, около час 20 бойци на ИД задържаха последните позиции в града, докато поне четирима „камикадзета“ успяха да се взривят в близост до отрядите на напредващите пешмерги и иракски части.

Паралелно с офанзивата от изток, иракската армия напредва в посока север, движейки се от своя плацдарм в Каяра и следвайки течението на р. Тигър. Отделно от това настъпление, част от армията атакува в западна посока с цел прекъсване линията за комуникации на ИД при селищата Нумания и Нимруд. Към момента, силите им заемат древния град Нимруд и вероятно ще търсят обкръжение на частите на ИД, разположени между древното селище и контролираната от иракските спецчасти завод за сяра Мишрак, както и онези, разположени по на юг между Каяра и Мишрак, създавайки два пробива в основния път за снабдяване на джихадистите.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: