Над 30 ирански военни загинаха при атака на кюрдската група PJAK

Въоръженото крило на Партията за свободен живот в Кюрдистан (PJAK) е нанесло удар по иранските сили за сигурност в провинциите Харуаман и Западен Азербайджан в западната част на Иран. Според кюрдската група, загинали са 32 ирански военни и членове на паравоенни милиции (по данни на NNS ROJ и Rudaw), а също и 12 кюрдски бойци.

Новината излезе първоначално на сайта на кюрдската фракция.

Коментар от De Re Militari:

Знаме на PJAK
Знаме на PJAK

От 2011 насам има установено примирие между иранските власти и Партията за свободен живот в Кюрдистан (Partiya Jiyana Azad a Kurdistanê‎, PJAK). Кюрдската група твърди, че спазва сделката, но това се променя след 4 октомври тази година, когато иранските сили за сигурност атакуват въоръженото крило на PJAK, Защитни отряди на Източен Кюрдистан (YRK). При нападението загиват 12 кюрдски бойци, а местни източници твърдят, че е използвано химическо оръжие.

На 9 октомври YRK нанасят удар върху иранските правителствени части в района на Рабат, в близост до град Сардашт, провинция Западен Азербайджан. Загиват 9 иранци, членове на паравоенната про-правителствена милиция Басидж. В същия район, на 10 октомври кюрдските бойци убиват и 2 членове на Революционната гвардия. На друг военен пост, но в Мариван, YRK убиват 15 души от гвардията. До основи е изгорен постът Глочаяр. Самата Революционна гвардия потвърждава за нападението, но не съобщава детайли за убитите.

Ако наистина на 4 октомври е използвано химическо оръжие, както посочват кюрдските данни, то това ще е силно нарушение на примирието, което иранските власти постигат със Защитните отряди на Източен Кюрдистан. Самите кюрдски бойци заявяват официално, че последните атаки в Западен Иран са извършени като отговор и отмъщение за нападението на 4 октомври.

Властите в Техеран твърдят от своя страна, че атаката по-рано този месец, е извършена след като PJAK убиват 2 членове на Басидж в град Сардашт през май месец.

PJAK е една от няколкото въоръжени кюрдски групи в Иран и има активност от 2004 насам. Целите на партията са установяване на по-голяма автономия за кюрдските райони в Иран, които остават под директния и често авторитарен контрол на Техеран.

Самата партия PJAK води началото си от особено активните години след 1990, когато се засилва отново въоръжената съпротива на ПКК в Турция.

И Турция, и Иран разглеждат PJAK като аналог на ПКК и я определят за терористична организация. Очакват се още сигнали за засилващо се напрежение между иранските сили за сигурност и въоръжени кюрдски групи, които са особено активни в западната част на Иран от началото на 2016 и установяването на де факто контрол в Сирия от страна на тамошните кюрдски части.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: