Нов брой: De Re Militari XXIII

Photo by: Mohamed Amin/ Camerapix / Africa 24 Media
Photo by: Mohamed Amin/ Camerapix / Africa 24 Media

Как смятате, че изглежда детството на деца в Африка или Близкия изток? Ами в Латинска Америка?

С някои изключения, няколко поколения израстват без детството, което имаме ние или вие. Дори с всички проблеми, които имаме в България, ние сме в избраната половина от човечеството, на която са му спестени тревогите на военните конфликти.

Развитието на конфликтите в световен план през последните тридесет години създаде множество аберации, рядко срещани в по-ранни епохи от историята ни. Една от най-ужасяващите е непрекъснато нарастващият брой на децата-войници.

Ако в по-ранните епохи, когато битките се решавали на базата на физическата сила на бойците, децата оставали повече или по-малко настрана от директните сражения, днес нещата стоят по съвсем различен начин.

Новите стрелкови оръжия, способни да поразяват множество врагове без да представляват сериозно физическо предизвикателство за този, който ги ползва, превръщат дори непълнолетните деца в смъртоносни оръжия.

Разбира се, автоматите, пушките и пистолетите не са единственото оръжие, което се поставя в детските ръце. Жилетки с експлозиви, гранати и РПГ-та се оказват също така популярни средства за сеене на смърт, прилагани от деца по бойните полета на Близкия изток, Африка и Латинска Америка.

Защо толкова армии и групировки по света използват деца? Краткият и циничен отговор е, че им излиза по-евтино.

В новия брой 23 на журнала De Re Militari, който може да намерите в края на публикацията, разглеждаме проблема с децата войници, чиито брой е стотици хиляди в цял свят. В статията има дадени възможни последици от наличието на няколко поколения, израснали в конфликти като в Уганда и Афганистан, или като в Сирия, чиито конфликт е по-скорошен, но вече създаде поколение от деца, завинаги белязано от войната и бежанските лагери.

В брой 23 сме поместили също така важни теми като проектът за бюджет на САЩ за външна помощ, който включва и България, а също и стратегията на ЕС за обща отбрана, разгледана от Венцислав Божев.

Броят съдържа и обобщение на новините от Сирия, Сомалия, Йемен и Афганистан от последната седмица, придружени с карти.

Изтеглете брой 23:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: