De Re Militari XXII

6756204-3x2-940x627Популярен руски анекдот гласи следното: Коя е сигурната руска граница? Тази, на която и от двете страни има руски войници. Но за няколко държави от Източна Европа тази шега не изглежда толкова смешна.

След разпада на СССР през 1991 г. в рамките на постсъветското пространство избухват множество въоръжени конфликти, а Русия има активно участие във всички тях. Не само това, но в следствие на намесата на Москва, големи области от териториите на Украйна, Молдова и Грузия обявяват независимост, а отцепническите републики приемат руски войски на своя територия.

В областта на международните отношения терминът замразен конфликт се използва за означаването на ситуация, при която определен въоръжен конфликт е приключил без видим резултат и при състояние на паритет между участващите страни. Няма политически консенсус или мирно споразумение, които да доведат до разрешаване на конфликта, което означава, че той може да бъде подновен във всеки един момент, създавайки среда на регионална несигурност и нестабилност.

В рамките на журнала De Re Militari сме говорили вече за този тип конфликти. Правим го отново в брой 22, но този път с фокус върху постсъветското пространство.

Както споменава Венцислав Божев в своята статия, най-често се случва замразените конфликти да бъдат свързани със спорни територии между две или повече страни, когато при наложена промяна на международни граници, новите граници не съвпадат с етническата, религиозната, културната или езикова принадлежност на местното население. Типичен пример е спорът между Индия и Пакистан относно областите Джаму и Кашмир.

В брой 22 на журнала за военни конфликти De Re Militari, сме поместили обзорна статия на автора Венцислав Божев за постсъветските замразени конфликти, а също и обобщение на събитията от последната седмица в Йемен, Сомалия, Сирия и Ирак. Както винаги, текстът е придружен от карти, обясняващи контрола на терен. Можете да откриете брой 22 по-долу в публикацията.

Приятно и ползотворно четене!

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: