Състояние на фронта около Ар Рай, Сирия

kwh4uxp

След като миналата седмица Ислямска държава успя да изтласка „Щитът на Ефрат“ в посока турската граница (офанзивата от 19-23.09), вкарването на свежи сили от страна на Турция, масираната въздушна поддръжка и прегрупирането на сирийските бойци доведе до обрат. През последните 48 часа, коалиционните сили успяха да изтласкат бойците на Даеш на юг, изтласквайки ги от селищата Санди и Бахирта.

Офанзивата на ИД изненада мнозина, следящи конфликта между Турция и джихадистите. След бързото напредване в края на август и началото на септември, много хора очакваха позициите на Даеш д аколабират и Щитът на Ефрат да овладее ключовите градове в северните части на провинция Халеб (Алепо). Вместо това, добре премереното тактическо отстъпление и последвалото прегрупиране на джихадистите, доведе до поредица от изненадващи обрати.

Редно е да припомним, че срещу ветераните от Ислямска Държава, които вече успяха да парират настъплението на кюрдите след падането на Манбидж и да задържат стабилен фронта около Марае и северно от самия Халеб, стоят ограничени по обем сили. Освен около 630 турски войници и командоси, придружени от значителна по обем бойна техника, Щитът на Ефрат разполага и с около 2,500 сирийски бойци, снабдявани от Турция и САЩ. Въпреки това, голяма част от тези бойци са относително млади и неопитни момчета, мобилизирани от бежанските лагери в южна Турция.

Тепърва ще видим дали турските военни ще успеят да постигнат по-добра координация с местните сили, в сравнение със САЩ в Ирак, където американците и до сега срещат значителни проблеми в синхронизирането на военните операции с иракската армия и шиитските милиции.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: