[DRM Update] Франция иска да намали военното си участие в Субсахарска Африка

Френски войници напускат базата си в Гао, Мали, след приключване на четиримесечна мисия в Сахел, 9 юни 2021 г. (AP Photo)

Франция постепенно цели да намалява присъствието си в зоната на Сахел в Западна Африка и антитерористичната операция „Бархан“ е пред своя край. Това стана ясно по време на реч на президента Еманюел Макрон, който обобщи, че Париж ще продължи да присъствие в региона, но не в мащаба от 5100 войници, разположени там в момента. Операцията има за цел предоставяне на помощ и сътрудничество в областта на сигурността и изграждането на капацитет сред партньорите в Мали, Нигер и Буркина Фасо. Разполагането на военни сили в Сахел обаче става все по-непопулярно във Франция, което принуждава Макрон да направи този ход преди президентските избори догододина. След нарастването на атаките, включително отнели живота на френски войници, беше направена преоценка на разходите и ползите, свързани с операция „Бархан“. Прекратяването й може да се разглежда като опит за избягване на продължаването на мисията за години напред, докато Париж буксува в региона. Макро също така се очаква да притисне съюзниците на Франция да участват с повече сили, докато САщ все още изразяват нежелание да финансират силите на държавите от регионалния блок Г5 Сахел.

Съобщението дойде само дни след втория военен преврат в Мали за по-малко от година. В резултат на това Франция прекрати съвместните операции с малийските военни, което породи опасения от джихадистко настъпление в целия регион на Сахел, където действат групи, свързани с Ал Кайда и „Ислямска държава“. Без силна външна помощ в борбата с тероризма, големи части от Западна Африка могат да се окажат контролирани от клонове на радикалните формации. Насилието засегна силно Буркина Фасо и дори Кот д’Ивоар, като джихадистите засилват атаките както срещу регионалните сили за сигурност, така и срещу цивилните. Френските войски, разположени в Мали от 2013 г., се разглеждат като ключова опора в продължаващата борба срещу джихадистките групи. Много от тези групировки, включително Джамаат Наср ал Ислям уал Муслимин (JNIM), „Ислямска държава в Западна Африка“ (ISWAP) и „Ислямска държава в Ислямския Магреб“ (ISGS), набират сила в целия Сахел и други части на Африка. От десетте държави с най-голям ръст на терористичните атаки през миналата година, седем са в Субсахарска Африка.

Както припомнят от The Soufan Group, решението на Макрон да премине от операция „Баркхан“ към нова мисия, дойде след продължителни дискусии с френски съюзници, включително САЩ. Но с обявяването на изтеглянето на американски войски от Афганистан до септември 2021, малко вероятно е Вашингтон да иска да засили военното си присъствие в Сахел, освен ако това не е пряко свързано с конкуренцията на големите сили. Понастоящем САЩ поддържат около 1100 военнослужещи в Сахел, повечето от които са фокусирани върху обучение, разузнавателни операции и логистична подкрепа. По-малката ангажираност на Запада в борбата с групировките в Сахел, означава по-голяма тежест върху африканските войни и мироопазващите сили на ООН, като все още не е ясно какво точно ще замени операция „Бархан“. ООН поддържа значително присъствие в региона, най-вече с мисията за стабилизация в Мали (MINUSMA) и различни национални и регионални екипи на ООН. След като операция „Бархан“ пое мандата за борба с тероризма, MINUSMA избягваше антитерористичните дейности, а членовете на Съвета за сигурност на ООН многократно изразиха резервите си относно включването на борбата с тероризма като част от мандата на мисията. Въпросът обаче не е просто дали мисията на ООН може сама да предприеме мисии – остават въпросите за това дали и как ООН може да се ангажира в ситуации или държави, в които терористичните групи са част от основните проблеми, засягащи общностите и правителството.

Неотдавна сформирана работна група, известна като „Такуба“, организирана от Франция и състояща се от други европейски държави, включително Швеция, Италия и Дания, ще запълни част от вакума. Франция насърчава инициатива с помощта на Нигер и Кения, две африкански държави, които в момента също са непостоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, за да подкрепи усилията за разширяване на настоящата мисия на ООН за подкрепа извън Мали. Регионалният блок Г5 Сахел – съставен от Буркина Фасо, Чад, Мали, Мавритания и Нигер – има противоречива история относно нарушение на правата на човека в своята кампания за борба с тероризма в региона и се бори да осигури финансиране, и оперативна подкрепа. Коалицията за борба с тероризма получи удар през април след смъртта на президента на Чад Идрис Деби, който беше силен поддръжник на борбата с джихадистките групи.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: