[DRM Update] Иран изпраща военна сила в Карибско море в сътрудничество с Венецуела

На тази снимка, публикувана на 10 юни от иранската армия, се виждат ирански военни кораби, разположени в Атлантическия океан. Иран изпрати два бойни кораба до Атлантическия океан като „демонстрация на морската мощ на страната“, съобщи държавната телевизия, без да посочва крайната дестинация на корабите, която вероятно е Венецуела.

На 10 юни иранските военни командири заявиха, че два кораба на иранския флот са навлезли в Атлантическия океан и според американската армия най-вероятната им дестинация е Венецуела. Иранските кораби включват фрегата и бивш петролен танкер, снабден с платформа за хеликоптери и друга техника, полезна за провеждане на електронни мисии и специални операции. Според информацията, цитирана от специализирания екип на The Soufan Group, на борда има усъвършенствани ракети, безпилотни летателни апарати и шест до седем хеликоптера. Някои доклади казват, че бившият танкер „Макран“ е превозвал и бързи нападателни плавателни съдове, вероятно за използване от Венецуела или от Иран в района на Карибите. Трябва да се припомни, че иранците изпозват успешно подобни малки и бързи съдове, за да нарушават плаването в Персийския залив и се предполага, че същата тактика ще бъде приложена и в Карибско море.

Изпращането на подобни военни активи предполага, че Иран се стреми да приложи в западното полукълбо същата стратегия, която използва със значителен ефект в Близкия изток: въоръжаването и тренирането на съюзници и прокси сили, които са в състояние да нанесат удари по противниците на Техеран. През последните години Иран разполагаше с малко съюзници в Латинска Америка и разпространяваше влиянието си предимно чрез спонсориране на терористични атаки, включително бомбени нападения на ливанската организация Хизбула.

Разширяването на военния аспект в отношенията между Иран и Венецуела се основава на икономическите връзки, които се засилиха през 2019-2020 г. като част от общите им усилия за осуетяване на политиката на „максимален натиск“ на администрацията на Доналд Тръмп спрямо Техеран и Каракас. Политиката на САЩ имаше за цел да свали режима на Николас Мадуро и – в случая с Иран – да отслаби стратегически страната.

Политиката на САЩ към двете страни се съсредоточи върху налагането на всеобхватни икономически санкции и Иран и Венецуела смятат, че обединяването на силите ще им помогне да осуетят американската стратегия. През 2020 г. няколко флотилии от ирански танкери превозиха бензин и нефтохимически продукти до Венецуела. Пратките помогнаха на правителството на Мадуро да се справи със санкциите на САЩ и лошото управление на вътрешния енергиен сектор, което доведе до срив на капацитета за рафиниране на петрол във Венецуела – тогава правителството въведе нормиране на горивата. В замяна на това, правителството на Мадуро плати на Иран стотици милиони долари в злато, които бяха прехвърлени в Техеран като иранците предпочитат заплащането да се случва по този начин заради санкциите.

Разрастващите се иранско-венецуелски отношения усложняват профила на заплахата, пред който е изправена администрацията на Джо Байдън, далеч отвъд съвместните им действия срещу американските санкции. Адмирал Крейг Фалер, командващ Южното командване на САЩ, което е отговорно за американските военни операции в Централна и Южна Америка, описва нарастващото военно присъствие на Иран във Венецуела, включително персонал от силите „Ал Кудс“ на Иранската ислямска революционна гвардия, като „ тревожно. ‘ Говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ отбеляза, че всяко ново доставяне на оръжие „би било провокативно действие и заплаха за нашите партньори в това полукълбо“.

Трябва да се спомене, че администрацията на Байдън остава предпазлива в предприемането на действия, които могат да провалят преговорите с Иран за връщане към многостранното ядрено споразумение от 2015 г. Американски служители заявиха вече, че понастоящем не се планира изпращането на кораби на американския флот за наблюдение или възпиране на оперативната група, свързана с танкера „Макран“. Според информацията, администрацията на Байдън е призовала правителствата на Венецуела и Куба да върнат иранските кораби, въпреки че не е ясно дали някоя от страните ще се вслуша в това предупреждение.

Основните мисии на американските военноморски сили в Карибите са свързани с борбата с контрабандата на наркотици и незаконната имиграция като иранско военноморско присъствие в Атлантическия океан и Карибско море може да отклони част от американските военни активи от мисии извън района. Съседите на Венецуела, повечето от които подкрепят усилията на САЩ да свалят Мадуро, вероятно ще поискат допълнителна подкрепа от САЩ в отговор на потенциална иранска заплаха с безпилотни летателни апарати в Южна Америка. Трудно е да се предскаже със сигурност как американските служители биха могли да реагират в дългосрочен план, ако Иран успее да приложи своя военен подход срещу САЩ и техните съюзници от Близкия изток в Западното полукълбо.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: