Наемниците се завръщат в конфликта в Нигерия

Армията на Нигерия получи още допълнително оборудване в борбата с Боко Харам. (AP)

Управителят на нигерийския щат Борно призова федералните власти да привлекат и наемнически сили като част от кампанията срещу терористичната група Боко Харам в района на езерото Чад. Призивът се случи на фона на брутална атака от бойци на организацията срещу фермери в Борно миналият ноември. Призивът привлече вниманието на изследователи и международни наблюдатели, които предупреждават срещу използването на наемници. Ситуацията показва също, че има съмнения дори на местно ниво, че държавните военни сили могат да се противопоставят на джихадистки и бунтовнически групи. Използването на наемници срещу Боко Харам не е нова идея в региона, но поражда редица въпроси. Обвързаният с редица скандали Батальон за бързо реагиране на Камерун, обучен от израелски наемници, също участва в борбата с екстремистите, но на цената на злоупотреби. Не е сигурно дали Чад и Нигер са прибягвали до услугите на наемници, но техни граждани работят като наемници в други страни.

През декември 2014 г. правителството на Нигерия нае южноафрикански наемници, за да спре атаките на Боко Харам срещу градовете, разположени в североизточната част на страната преди изборите през 2015 г. Тогавашен доклад на Международния център за разследваща журналистика (ICIR) споменава участието на поне три частни военни компании. Това са Conella Services, Pilgrims Africa и Specialized Tasks, Training, Equipment and Protection International (STTEP). Официалната позиция на настоящата администрация на Нигерия по отношение на наемниците, е ясна. Президентът Мохамаду Бухари осъди възможността за използване на подобни сили още преди да встъпи в длъжност. Използването на частни компании за предоставяне на военни услуги противоречи на Конвенцията на Африканския съюз за премахване на наемничеството в Африка, която Нигерия ратифицира през 1986 г. Това също противоречи и на Международната конвенция на ООН срещу вербуването, използването, финансирането и обучението на наемници, която страната подписва през 1990 г., но така и не ратифицира.

В неотдавнашно интервю за Arise News представител на Conella Services потвърди, че компанията е била наета от офиса на съветника по националната сигурност на Нигерия за провеждане на тренировки и бойни операции срещу Боко Харам. Има данни, че компания също така предоставя обучение как да се управлява самолет с висока скорост и ниска надморска височина в нощни условия, което подсказва, че нигерийските сили вероятно ще включват провеждането на среднощни удари по позиции на Боко Харам, което е рядкост до този момент с цел избягване на цивилни жертви. Според разследването на ICIR, през 2015 г. около 147 южноафрикански наемници и 163 специално обучени нигерийски войници формират 72-а специална единица. Тази бойна част възстановява контрола на правителството върху големи територии през първите няколко месеца на 2015 г., като постига някои забележителни победи срещу Боко Харам. Ибън Барлоу, известен наемник и представител на STTEP, описва подробно подхода на „безмилостно преследване“.

Въпреки че проблемите с плащания принуждават частните военни компании да напуснат до април 2015 г., тяхната намеса бележи повратна точка в борбата на Нигерия срещу Боко Харам. И макар това да води до извода, че вероятно трябва да бъдат поканени отново, за да бъде ударена групировката по-силно, опасностите от използване на наемници са налице от историята на страната. По време на Гражданската война в Нигерия между 1967 и 1970 г. използването на наемници е обичайна практика както на сепаратистите от Биафра, така и на нигерийските военни. Някои изследователи предполагат, че тези наемници са допринесли за удължаването на войната. Мотивираните от печалбата наемници и техните компании, никога не бива да се подценяват, а статутът им на частен изпълнител затруднява принуждаването им да поемат отговорност. Има също така твърдения, че наемници са били вербувани дори от Боко Харам.

Аргументът, че наемниците позволяват на държавите да използват чужд опит без това да носи чуждо влияние, не е категоричен. Обичайно е правителствата да подкрепят участието на своите граждани като войници под наем в задгранични конфликти като начин за разширяване на влиянието без отчетност. Важно е да се отбележи, че през 2015 г. правителството на Южна Африка публично изрази неодобрение, че гражданите на страната предоставят наемни услуги в конфликта с Боко Харам; според местното законодателство е незаконно южноафриканците да участват в наемни дейности в други страни, въпреки че южноафрикански компании са търсени в редица държави, включително в момента в Мозамбик.

Една от най-опасните последици от използването на наемници, с което се е сблъсквала и Нигерия, е че използването на частни компании подкопава морала в националните армии. Обикновено на наемниците се плаща много повече, отколкото на местните войници, а по-висшият статут, предоставен на тези външни бойци, може да се разглежда като подкопаващ местните усилия. Включването на наемници може също да внесе глобално измерение в местните конфликти, когато използването на наемници от една националност предизвиква участието на съперничещи нации. Дали наемниците отново трябва да бъдат вербувани във войната срещу Боко Харам остава валиден въпрос, тъй като войната срещу екстремистките формации в басейна на езерото Чад се развива бавно, а нападенията се увеличават ежемесечно. Южноафриканските наемници изглеждат нетърпеливи да се завърнат в региона, като компания Conella открито изразява желание да се включи в боевете в Нигерия.

Някои анализатори смятат, че наемниците ще запазят стратегическото си значение в кризата с Боко Харам и подобни конфликти, поради своята гъвкавост, знания и опит. Съществуват обаче опасения относно отчетността, както и краткосрочните и дългосрочни ефекти, които могат да имат върху отбранителната архитектура на региона. Наемниците са и скъпи – местните отбранителни сили биха могли да използват тези ресурси много по-устойчиво и вместо да се връщат към използването на частни компании, страните от региона на езерото Чад, трябва да активизират усилията си за изграждане на капацитета на своите национални сили и да засилят регионалното сътрудничество. От 2015 г. насам многонационалната съвместна работна група, създадена от държавите в региона за борба с Боко Харам, отбелязва значителен напредък, който може да бъде подобрен. С подкрепата за обучение от други държави.

ISS, DRM Journal

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: