[DRM Update] Ще реагира ли Русия на продажбата на турски дронове в Украйна

Очаква се Украйна да сключи стратегически договор за закупуването на 24 дронове от Турция с потенциално регионално отражение. Анкара е най-близкият съюзник на Русия в НАТО – алианс, към който Киев се надява да се присъедини, но Турция и Русия имат различни интереси по отношение на украинската страна.

Украинското правителство обяви на 15 септември, че има намерение да закупи 24 дронове „Байкартар“ ТБ2 през следващите няколко месеца. Преди две години, производителят на тези дронове, „Байкар Макина“, спечели договор за продажла на шест ТБ2 на Украйна. Договорът е на стойност от 69 милиона долара и включва продажбата на боеприпаси. По същото време, компанията спечели договори за ТБ2 в Катар, Азербайджан и Полша.

Безпилотното устройство функционира като платформа за провеждане на разузнавателни и разузнавателни мисии. Самолетът се отличава с интегрирана обратна V-образна структура. Фюзелажът е изработен от въглеродни влакна, кевлар и хибридни композити, докато фугираните сегменти представляват прецизни машинно обработени алуминиеви части с компютърно цифрово управление. Максималният му полезен товар надвишава 55 килограма, а стандартната конфигурация на полезен товар включва електрооптичен камерен модул, модул с инфрачервена камера, лазерен указател, лазерен далекомер и лазерен показалец. Всяка система TБ2 се състои от шест устройства, две наземни станции за управление, три наземни терминала за данни, два отдалечени видео терминала и оборудване за поддържане на терен. Висш турски служител заяви, че Анкара и Киев имат разбирателство да финализират потенциалната сделка преди края на годината. Източниците от индустрията, цитирани от Defense News, оценяват стойността на договора на около 300 милиона долара.

Русия и Украйна са обвързани в конфликт заради анексирането на Крим, което на 20 септември говорителят на турското външно министерство определи като „незаконосъобразен“. Турция отдавна има роля на пазара за отбрана в Украйна. През 2019 г. контролираната от държавата украинска компания „Укрспецекспорт“ и „Байкар Макина“ подписаха споразумение за съвместно разработване и съвместно производство на „чувствителни технологии в отбраната и космическото пространство“. А през декември миналата година, турска корабостроителница сключи сделка за 200 милиона долара за продажба на корвети от клас „Ада“ на Украйна. Украинският флот ще разположи корветите както в Черно, така и в Азовско море – и двете спорни точки между Русия и Украйна. Съюзниците си сътрудничат и по технологията на двигателя за захранване на дронове турско производство.

Турция обаче също участва в руската търговия с оръжие. Анкара закупи руската система за противовъздушна отбрана С-400 през 2019 г., а турският президент Реджеп Ердоган преговаря за втора партида. В интервю за CBS News от 26 септември той заяви, че ще обмисли закупуването на втора руска ракетна система, въпреки сериозните възражения на САЩ. В отговор на първото закапуване на С-400, САЩ отстраниха Турция от многонационалната американска програма Joint Strike Fighter, която изгражда изтребителя Ф-35. Вашингтон също наложи санкции на Анкара съгласно Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции. Оттогава Турция заявява, че обмисля изтребители, произведени от Русия, като алтернатива на Ф-35.

Една очевидна мотивация за продажбите на безпилотни самолети в Турция за Украйна, е желанието на правителството да увеличи износа. Турция е инвестирала милиарди долари в отбранителната си индустрия през последните четири десетилетия, а разширяването на дела на страната в световната отбранителна търговия е обществено известна правителствена цел.

Москва досега внимателно и разделяше сложните си отношения с Турция, като припокриващите се или противоречиви теми като Сирия, Либия, Кавказ, Черно море или в икономическите и енергийни търговски сфери. Кремъл досега сдържаше реакцията си относно нарастващото сътрудничество на Анкара с Украйна, вероятно защото руските военни все още имат огромно превъзходство над украинците. Но ако тази пропаст се намали с по-нататъшно настъпване в Украйна, или по-важното – ако руските военни се чувстват загрижени за успехите на бойните си тактики в срийската провинция Идлиб и Нагорни Карабах, тогава това може да представлява повратна точка за Москва. Втората поръчка С-400 едва ли ще бъде повлияна от всичко това, тъй като първата поръчка С-400 донесе големи политически, икономически и геополитически ползи за Москва и почти никакви за Анкара. Москва определено няма да пропусне друга възможност да задълбочи още повече клина между Турция и нейните западни съюзници, и допълнително да изолира Ердоган.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: