[DRM Update] Протести в Югозападен Иран

https://twitter.com/Mohaddessin/status/1417958133897564164/photo/1

Тема в развитие, която в Де Ре Милитари следим отблизо. От 15 юли протестиращи излязоха на улиците в над дузина градове в югозападната иранска провинция Хузестан – включително столицата на провинцията Ахваз – в знак на протест срещу недостига на вода. Провинцията е изправена пред силна суша, която се влошава от лошото екологично планиране, корупция и недобро управление на водите. Богата на петрол провинция е не само дом на 80 процента от петрола в страната, но и на етническото арабско малцинство, което се е сблъсквало със сериозна дискриминация и пренебрежение през десетилетията.

Според медийни доклади, гневът срещу държавните институции кипи под повърхността в продължение на седмици. На 6 юли лидер от арабската общност и група фермери опитаха да изкажат своите оплаквания пред служителите относно нарастващата водна криза. Скоро след това хората в провинцията започнаха да споделят своите истории и снимки в WhatsApp и Instagram за недостига на вода, което подхрани протестите в средата на юли.

Видеоклиповете, публикувани в социалните медии, показват протестиращи, които скандират лозунги на фарси и арабски, включително „Жаден съм!“, „Водата е моето право!“, „Реза Шах, благословена да е душата ти!“ и „Долу Хаменей!“. Нощните демонстрации бързо бяха посрещнати от силите за сигурност, включително със стрелба с бойни патрони. Убити са най-малко осем протестиращи и преминаващи в зоната на демонстрации цивилни, включително младеж. Правозащитните организации твърдят, че силите за сигурност са убили протестиращи, но местното правителство обвинява „размириците“ за смъртта – въпреки че кадри показват друго. Властите твърдят, че поне един полицай е бил убит по време на протестите.

Както отбелязва Радио Свободно Европа, протестите идват на фона на нарастващото обществено разочарование от унищожената икономика, смазана от осакатяващи санкции на САЩ. Наблюдава се и гняв на обществото заради спиране на тока, прекъсвания и бавна ваксинационна кампания на фона на нарастване на броя на инфекциите и смъртните случаи от Ковид-19 през последните седмици.

Групата за наблюдение на интернет достъпа по света, Netblocks, съобщи за сериозни смущения в интернет от 15 юли. Според Netblocks спирането на интернет вероятно ще ограничи способността на обществеността да изразява политическо недоволство или да комуникира помежду си и с външния свят. Специализираното издание IranWire предупреждава, че мнозина се страхуват, че напрежението и блокирането на достъпа онлайн може да доведе до прикриване на убийства от силите за сигурност, какъвто беше случаят по време на протестите през ноември 2019 г.

Смъртоносните репресии подхранват повече гняв, водещ до други протести в други градове, включително Техеран, Исфахан и Машхад. Видео, публикувано на 20 юли, показва спирка на метро в Техеран с иранци, които скандират „Долу Хаменей!“. Силите за борба с безредиците и бронирани превозни средства бяха разположени на столичния площад „Азади“, според видео, публикувано в социалните мрежи. В същия ден известният адвокат по правата на човека Наргис Мохамад и други защитници бяха атакувани и задържани за кратко след митинг в знак на солидарност пред Министерството на вътрешните работи. Около 240 актьори, режисьори и писатели в Иран подписаха декларация за солидарност и осъдиха отговорът на силите за сигурност.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: