[DRM Update] „Ислямска държава“ укрепва позициите си в басейна на езерото Чад

Смъртта на Абубакар Шекау, дългогодишният лидер на групировката Боко Харам, отвори пространство за преструктуриране на силите в района на езерото Чад. Това може да позволи на „Ислямска държава“ (ИД) да затвърди позицията си в региона чрез местния си филиал, известен като „Ислямска държава в Западна Африка“ (ИДЗА) в момента, когато в Мозамбик стартира мултинационална операция срещу джихадистите, завзели северната провинция Кабо Делгадо и предизвикали прекъсване на жизненоважни газови проучвания.

Според текущите изследвания на специалистите от ISS, ИД предлага да създаде четири халифата в щата Борно, североизточна Нигерия, за да наблюдава дейността в района на басейна на езерото Чад и извън него. Предложение към структурите на ИДЗА е било отправено през юни тази година, с планове за нови халифати (провинции, администрирани от ИД) в езерото Чад, Самбиса, Тимбукту и Тумбума. Всяка от тях ще има свой собствен управител и структура. И четирите „халифата“ обаче ще бъдат под контрола на ръководеното от Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курайши ядро ​​на ИД, което предполага по-строго влияние върху местните клонове. В момента има данни за един нов назначен управител (уали) – Ба Лауан, който отговаря за Тумбума. Лидерът на ИДЗА Абу Мусаб ал-Барнауи, който е в Самбиса от смъртта на Шекау, ще бъде издигнат начело на новия ръководен съвет.

Като част от консолидацията, бивши бойци от Боко Харам, които през годините заминаха за Либия, се връщат в басейна на езерото Чад, за да се присъединят отново към ИДЗА. Около 80 бойци са пристигнали в Нигерия от Либия през април. С подкрепата на ИД, ИДЗА разчита на сложна мрежа от контакти и маршрути, преминаващи през Западна и Северна Африка (Либия-Алжир-Мали-Нигер-Нигерия), за да улесни движението на бойците. Очаква се още около 120, включително араби о Либия, които ще бъдат постоянно базирани в региона като част от ръководството.

След завръщането им от Либия, първият набор бойци беше разположен базиран в Шуарам в щата Борно, Нигерия. След това те бяха преместени в Тимбукту, където по-късно към тях се присъединиха бойци от островите в езерото Чад.

През годините ИДЗА се оказа един от най-големите и успешни клонове на „Ислямска държава“. Смъртта на Шекау, причинена най-вероятно при сблъсъци с бойци на ИД, даде на ИДЗА достъп до повече територия, бойци и оръжия, което е проблем не само за местните правителства, но и техните съюзници в Европа. Изглежда, че ИД вече насочва вниманието си към Камерун.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: