DRM Brief: 23 юни 2021

От екипа: през март тази година обявихме плана си за развитието на нашия журнал, чието изпълнение реално започна още с регистрацията ни като научно издание в регистъра на НАЦИД, а по-късно създаването на организацията Сдружение „Де Ре Милитари“ беше само началото.

  • Сега започваме инициатива за набиране на средства като планирана стъпка за подобряване на работата на журнала, тъй като смятаме да отделяме все повече време на съдържанието и подготовката на нови издания. Също така, започваме да търсим възможности за партньорства както у нас, така и в чужбина.
  • Ще имаме нужда от всеки един от вас, от всеки, който следи развитието ни още от 2016, когато започнахме работата си. Целим да предоставяме свободно съдържание още от първите си броеве и искаме да продължим по този път.

Ако смятате, че работата ни си струва вашата подкрепа, можете да го направите по два начина – чрез банков превод с IBAN или през PayPal. Данните са посочени по-долу. Очаквайте още новини скоро. Благодарим!

👉 Сметка на Сдружение „Де Ре Милитари“:

IBAN: BG28BGUS91601008897200
Основание: „кампания Де Ре Милитари“

👉 Кратък линк за изпращане на средства чрез PayPal: paypal.me/deremilitari

Новият президент на Иран ще се казва Ибрахим Раиси. Това става ясно при 90% обработени бюлетини след проведените президентски избори. Той е постигнал резултат от над 60% от общо 28,6 милиона гласа. Раиси ще наследи на поста Хасан Рухани, който служи като президент в два последователни мандата. Бъдещият държавен глава е считан за част от силно консервативното крило в политическата система на Иран и е в близки отношения с аятолах Али Хаменей. Досега Раиси оглавяваше съдебната система в страната и има дългогодишен опит на различни ръководни постове в нея. Изборите бяха белязани от натиск върху опоненти и ниска активност.

Действащият премиер на Армения обяви победа на парламентарните избори. Партията на Никол Пашинян получава 53,9% от гласовете. Робърт Кочарян, бивш министър-председател, който води алианс срещу Пашинян, получи само 21% и отправи обвинения за изборни манипулации. Това бяха първите избори в Армения след поражението във война с Азербайджан миналата година и представляват тест за Пашинян, който отмени проруския политически ред на страната през 2018 г.

Инфографика, показваща приблизителните инвестиции на Китай по инициативата „Един път, един пояс“.

Тема, която следим: между 20-21 юни талибаните влязоха в две провинциални столици в северната част на Афганистан, след като през уикенда около дузина области попаднаха в техни ръце. В град Кундуз, столицата на провинция Кундуз, талибаните завзеха входа към града, преди да се разпръснат из кварталите му. В Маймана, столицата на провинция Фарияб, бойци на талибаните се появиха в подстъпите към града, преди да се преместят в периферията. От 1 май, когато американските сили официално започнаха да се изтеглят от страната, талибаните превзеха над 50 района. От тях, минимален брой е върнат под контрола на правителството, като пораженията принуждават афганистанските командири да обмислят каква територия могат да държат след американското изтегляне.

На 19 юни афганистанското правителство назначи нов изпълняващ длъжността министър на отбраната, министър на вътрешните работи и началник на армията. Афганистанският президент Ашраф Гани обяви, че назначава Бисмилла Хан Мохамади за министър на отбраната, замествайки Асадула Халид. Абдул Сатар Мирзаквал беше избран за нов министър на вътрешните работи, който замени Хаятула Хаят, докато генерал Уали Мохамад Ахмадзай беше назначен за нов началник на щаба на армията, замествайки генерал Ясин Зия. Промените в кабинета все още трябва да бъдат одобрени от парламента на страната.

Талибаните заявиха на 20 юни, че са ангажирани с мирни преговори, добавяйки, че искат налагане на политическа система, основана на религиозни норми. „Разбираме, че светът и афганистанците имат въпроси относно формата на системата, която трябва да бъде установена след изтегляне на чуждестранни войски“, каза в изявлението Мула Абдул Гани Барадар, ръководител на политическия офис на талибаните, добавяйки, че проблемите са най-добре адресирани по време на преговорите в Доха. Призовавайки за религиозна система като най-доброто решение на проблемите, пред които са изправени всички афганистанци, той добави, че „жените и малцинствата ще бъдат защитени и дипломатите, а работниците от НПО ще могат да работят сигурно“. Президентът Байдън ще се срещне в Белия дом с Гани и председателя на Висшия съвет за национално помирение на Афганистан Абдула Абдула на 25 юни, за да обсъдят изтеглянето на американските войски. Байдън ще се опита да успокои Гани и Абдула в подкрепата на САЩ, включително дипломатическа, икономическа и хуманитарна помощ, се казва в изявление на Белия дом.

Карта на ситуацията в Афганистан към 22 юни 2021, отразяваща новините за напредване на талибаните около важния град Мазар и Шариф в северната част на страната.

Испания: кабинетът на Педро Санчес одобри помилванията за девет каталунски политици-сепаратисти, излежаващи присъди в затвора за организиране на незаконен референдум и едностранно обявяване на независимост през 2017 г. Санчес твърди, че помилванията ще възстановят спокойствието в Каталуния, докато много испанци се притесняват, че той застрашава върховенството на закона. Много каталунци, включително важни бизнесмени, подкрепят помилванията. Сепаратистите, които продължават да управляват регионалното правителство на Каталуния, искат пълна амнистия, включително за Карлес Пучдемон. Те също така изискват правото да се проведе референдум за „самоопределение“ за техния регион, което конституцията забранява. Обществените проучвания все още показват, че малко мнозинство се противопоставя на независимостта. Правителството се надява, че помилванията ще премахнат ожесточеното вътрешно разделение на Каталуния и ще позволят разговори по практически въпроси, свързани със статута на региона в Испания.

Климат: западните щати на САЩ навлязоха в третото поредно десетилетие на суша. Кризата, предизвикана от повишаване на температурите и променящите се метеорологични модели, повдига въпроси за бъдещето на региона. Това не е изолиран проблем. През 2020 г. Междуправителствената комисия по изменение на климата изчисли, че 178 млн. души ще бъдат уязвими заради суша и недостиг на питейна вода до 2050 г. Огромни територии вече се превръщат в пустини поради лошото управление на земите и изменението на климата. Азия и Африка са най-застрашени. Сушата, съчетана с бедност и лошо управление, причини гладни кризи в Сомалия и Мадагаскар. Тайван преживява най-сериозния недостиг на вода от десетилетия, а части от Индия наскоро претърпяха последователни години на суша.

Черна гора: на 17 юни парламентът прие решение за признаване на геноцид в Сребреница. По-рано парламентът освободи министъра на правосъдието, правата на човека и правата на малцинствата Владимир Лепосавич, след като той изрази съмнения относно решенията на Трибунала в Хага, класифициращи клането в Сребреница през 1995 г. от босненско-сръбските сили като геноцид. Междувременно просръбският Демократичен фронт предупреди, че уволнението на министър Лепосавич ще застраши бъдещето на коалиционното правителство.

DRM Update: Иран засилва военното си присъствие в Карибите от известно време, но това става все по-видимо с разполагането на военни активи – кораби, ракети и евентуално безпилотни летателни апарати – до брега на Венецуела – прочетете повече в публикацията в блога ни.

Колумбия: на 16 юни експлозия на кола-бомба във военна база в граничния град Кукута рани най-малко 36 души, заяви министърът на отбраната, хвърляйки вината за нападението върху бунтовниците. Взривът е станал в база, използвана от 30-та бригада в близост до границата с Венецуела. Въпреки мирното споразумение от 2016 г. с бунтовниците от Революционните въоръжени сили на Колумбия (FARC), военните на Колумбия продължават да се борят с партизаните на Националната освободителна армия (ELN), престъпни банди и бившите членове на FARC, които отхвърлят споразумението. Видеоклипове в социалните медии показаха военнослужещи от САЩ в базата след нападението. Десетки американски служители са разположени в Колумбия, но Южното командване на американската армия не коментира атаката. Правителството обвини членове на FARC за нападение с кола-бомба през март в провинция Каука, при което бяха ранени над 40 души. Атака с кола-бомба на членове на ELN през 2019 г. срещу полицейската академия в Богота уби 22 души и прекрати зараждащите се тогава мирни преговори между групата и правителството.

Присъединете се към канала ни в Телеграм и получавайте новини от нас бързо и лесно: https://t.me/drmjournal

Хонконг: на 17 юни полицията в арестува главния редактор, издателя и трима други ръководители на Apple Daily – яростен, про-демократичен вестник на китайски език, критикуващ китайското правителство. Полицията твърди, че десетки статии, призоваващи за санкции срещу правителствата на Хонконг и Китай, са нарушили новия закон за националната сигурност. Джими Лай, магнат, който основа таблоида, вече е в затвора и е изправен пред други обвинения.

Карта: отвличания, конфликти и бунтовнически движения в Нигерия.

Въпреки международните призиви и приетата в ООН резолюция на 18 юни, ситуацията в Мианмар продължава да ескалира в посока граждански конфликт. В опит да потуши съпротивата срещу преврата, започнат преди четири месеца, армията вкара в затвора над 6000 души и причини смъртта на над 850. Протестиращите, първоначално мирни, все по-често вдигат оръжие като в градовете клетки на съпротивата срещу хунтата убиват всеки, свързан с военното правителство. В провинцията вече има новосформирана милиция, която атакува директно армейски части. Още преди зараждането на това революционно движение, Мианмар беше измъчван от етнически бунтове. След преврата няколко от тези етнически милиции започнаха офанзива срещу армията, която вече трябва да се справя със съпротива на няколко фронта едновременно.

DRM Update: Последните събития показват, че Китай засилва постепенно присъствието си в Близкия изток с помощта на балансирана политика между основните играчи в Персийския залив. Това развитие притеснява САЩ и Израел – прочетете повече в публикацията в блога ни.

Екипът ни препоръчва:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: