DRM Brief: 8 юни 2021

  • Съобщение от екипа: От известно време развиваме съвместна дейност с ученици от НГДЕК „Свети Константин Кирил Философ”, прераснала в конкурс за исторически текстове. В това първо издание бяха изпратени много силни текстове, които не отстъпват по нищо на научни статии. Решихме, че макар и трудно, трябва да изберем един от тези текстове, който не само да бъде победител, но и да положи – надяваме се! – началото на по-широка дейност между ученици и нашия журнал. Щастливи сме да споделим първият победител от конкурса „Млади изследователи“: това е блестящият текст със заглавие „Страх и вяра по време на Черната смърт“ от ученичката в 9-ти клас Йоана Данчева. Текстът е публикуван в нашия сайт.

Латвия може да последва Полша като втората европейска и натовска държава, която поръчва дронове “Байрактар” TB2 от Турция. Латвийският министър на отбраната Артис Пабрикс ръководи делегация, която на 7 юни посети съоръженията за производство и проучване на турския производител Baykar в Анкара. Запитан от репортери дали се очаква дронове да пристигнат в Латвия, министърът отговори с: “Надявам се скоро.” Миналият месец дронове от Турция закупи и полската армия. Увеличават се слуховете Унгария също да се включи в списъка с натовски държави, които смятат да използват TB2.

Турската отбранителна фирма Katmerciler сключи нов договор за предоставяне на 118 бронирани машини на Кения и по този начин Анкара разширява все повече своето присъствие в Африка и особено в зони, към които има интерес Китай. Машината Hızır е превозно средство с мощност 400 конски сили, която осигурява защита срещу мини и ръчно изработени експлозиви. Произведена е за конфликтни зони с висока маневреност и балистично укрепване. Очаква се Кения да разположи бронираните машини в граничните зони със Сомалия.
Очаква се компанията да покаже нова бронирана машина на 15-ия Международно изложение на отбранителната индустрия (IDEF) в Истанбул през август. Очакват се нови сделки в Африка, вероятно отново в източната част на континента. Компанаята Katmerciler е изнесла за последната година общо 989 бронирани превозни средства и свързаното с тях оборудване.

На 8 юни съдиите в Хага ще решат съдбата на Ратко Младич, който обжалва осъдителната си присъда по няколко точки, включително геноцид и доживотната присъда, която му беше присъдена.
Бившият командир на босненско-сръбската армия беше признат за виновен от съда на Обединените нации за клането в Сребреница през 1995 г., при което бойци под негово командване избиват 8 000 бошняци мюсюлмани. Екипът му иска оправдателна присъда, докато прокуратурата иска да докаже, че Младич е бил отговорен и за кланета в други части на Босна.

Тема, която следим: Най-малко 150 афганистански войници са убити или ранени за 24 часа при серия от атаки на талибаните на 6-7 юни на фона на продължаващото изтегляне на чуждестранни сили. В момента боеве се водят в 26 от 34-те провинции на страната, по официални данни. На 7 юни талибаните завзеха област Шахрак в западната провинция Гор и принудиха афганистанските войски да се оттеглят в близките села след тежки боеве. На 6 юни, мощна кола-бомба срещу полицейски щаб в окръг Хас Балх в провинция Балх, уби поне четирима души и рани още 50, включително цивилни. В същия ден талибаните нахлуха в окръг Кайсар в северната провинция Фаряб, убивайки и ранявайки десетки членове на афганистанските сили за сигурност. Правителствените войски започнаха операция за възстановяване контрола върху стратегическия окръг Нерх в провинция Уардак, който се намира на по-малко от час път с кола от столицата Кабул.

Междувременно, ново изследване дава ясна картина на кризата с разселването на цивилни в Афганистан. В 10 от 34-те провинции на страната всеки трети е вътрешно разселен или завърнал се от чужбина, според изчисленията, публикувани от миграционната агенция на ООН. Повече от 280 000 разселени лица или завръщащи се, живеят на палатки или под открито небе. В провинции като Фарах и Забул се смята, че половината от населението е избягало от домовете си. Цифрите са моментна картина на нестабилния цикъл на афганистанската миграция, при който непостоянните селища се разрастват, подхранвани от постоянен поток от разселвани и завръщащи се. Около 1,2 милиона души са били в движение в Афганистан за миналата година заради военното напрежение и хуманитарните групи се опасяват, че този брой може да се увеличи заради наближаваща суша в страната.

Опозиционните партии в Сомалиленд заявиха победа на първите парламентарни избори в самообявилата се страна от 2005 г. Националната партия на Сомалиленд, известна като WADDANI, и Партията на справедливостта и благосъстоянието заедно спечелиха 52 места, в сравнение с 30-те на управляващата партия. Сомалиленд се отдели от Сомалия през 1991 г. и оттогава е предимно мирна територия, докато Сомалия, която отказва да й предостави независимост, е обхваната от гражданска война. Изборите в Сомалиленд бяха проведени спокойно и бяха определени като пример за други африкански държави.

Избирателите в Мексико гласуваха на най-големите избори в историята на страната, като се оспорват повече от 20 000 позиции. Предизборните кампании бяха помрачени от насилие: през последните 200 дни са убити най-малко 89 политици. Очаква се Морена, партията на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, да запази мнозинство с помощта на други леви партии, но да загуби мнозинство.

Според изявление на регионалното правителство на Иракски Кюрдистан (ИК) на 5 юни, членове на ПКК са направили засада и са нападнали единица от въоръжените сили на ИК, пешмерга, близо до град Амеди в северната част на региона. Атаката е довела до смъртта на 5 войници от пешмерга и раняванета на четирима други. Подобни атаки със сигурност ще имат отражение върху вече обтегнатите отношения между пешмерга и Кюрдската работническа партия.

Жителите на Хонконг опитаха по всякакъв начан да отбележат годишнината от клането около площад Тянанмън през 1989 г., въпреки че правителството отново забрани ежегодното бдение в парка “Виктория”. Стотици, облечени в черно и със светещи мобилни телефони, заобиколиха парка, където бяха разположени сили за борба с безредиците. Хонконг беше единственото място на китайска земя, където се проведе масово бдение за събитията в Пекин преди 32 години. Междувременно Bing, търсачката на Microsoft, заяви, че е имало „човешка грешка“, след като блокира търсене в изображения на „tank man“: емблематичният кадър на цивилен, опитващ се да спре танковете на площад Тянанмън. В редица държави, включително България, търсачката не показваше резултати в изображения. Bing е една от малкото западни търсачки, на които е разрешено да работят в Китай и е силно цензурирана.

Взривове разтърсиха оръжейно предприятие в град Чачак, Сърбия в ранните часове на 4 юни. Близките жители са били евакуирани, а за момента не е ясна причината за инцидента. Предприятието “Слобода” е един от обектите, станали цел по време на бомбардировките на НАТО през 1999 заради продукцията си и стратегическата важност за оръжейната индустрия.

Китай изпрати повече от дузина военни транспортни самолети в близост до оспорвани плитчини в Южнокитайско море, които са под контрола на Малайзия. Това предизвика Малайзия да изпрати изтребител, който да разследва движението на китайските самолети. Кралските малайзийски военновъздушни сили (RMAF) заявиха, че 16 самолета Xi’an Y-20 и Ил-76 от Военновъздушните сили на Народната освободителна армия (PLAAF) са се приближили до 60 морски мили от крайбрежието на Малайзия. В съобщението се казва още, че китайските сили са се приближили в „тактическа формация“ и за първи път са били засечени от радара за противовъздушна отбрана в източната малайзийска провинция Саравак. Това не е първият път, когато самолети на китайската армия се приближават до Малайзия, въпреки че за първи път се наблюдава такава голяма сила. Според информацията, транспортните военни самолети идват от бази в Китай, а не от авиобазите, които страната е построила на острови в Южнокитайско море.

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: