DRM Brief: 17 май 2021

Тема в развитие: Цяла седмица продължават бомбардировките на Израел върху Ивицата Газа, като на 16 май те започнаха рано сутрин, убивайки най-малко 42 души. Най-малко две са сринатите жилищни сгради само за първите часове на деня. Съветът за сигурност на ООН се събра, за да обсъди ситуацията, след като два пъти САЩ отлагаха срещата. Така или иначе, до сериозни действия не се стигна, макар да имаше изразени позиции. В същото време, турският външен министър заяви, че е имало извънредно заседание на изпълнителния комитет на Организацията за ислямско сътрудничество. Германският външен министър Хайко Маас призова за „прекратяване на насилието в Близкия изток“ и призова Израел и палестинците да възобновят преговорите. Според местни медии, домът на шефа на Хамас за Газа, Йехия ал Синуар, също е бил обект на атака. В Тел Авив пък хората бяха призовани да използват бомбоубежищата, докато сирени, предупреждаващи за ракетен обстрел, се задействаха на територията на целия град включително на 16 май. От 10 май насам, групи в Газа са изстреляли около 3000 ракети към Израел, надминавайки ескалацията през 2019 г. и по време на войната през 2006 г. с Хизбула по данни, изнесени от генерал-майор Ори Гордин.

  • Най-малко 188 души, включително 55 деца и 33 жени, са убитите в Ивицата Газа през последната седмица. Повече от 1200 са ранените. В окупираните зони в Западния бряг, израелските сили за сигурност причиниха смъртта на поне 13 души.
  • Израел съобщава за общо 10 загинали, включително две деца.

Според екипа ни, възможно е израелската армия да спре до няколко дни атаките си върху Газа. От една страна това се дължи на факта, че Ивицата Газа ще бъде извън строя съвсем скоро. Инфраструктурата на района е силно ударена и преди сегашната ескалация. Така например, Катар, в сътрудничество с Израел, плаща 10 милиона долара на месец, така че единствената електроцентрала в Газа да има достатъчно гориво, за да работи с частичен капацитет. С граници под блокада, скоро Газа ще остане без гориво, а като цяло данните от 2019 показват, че в територията има ток средно по 11,9 часа на денонощие. Другата причина за скорошното евентуално спиране на ударите, е силният американски натиск зад кулисите. Макар САЩ да спират два пъти вече свикването на Съвета за сигурност на ООН заради ситуацията в Газа, американски официални лица пристигнаха в Тел Авив, за да посредничат между Израел и Хамас. Вероятно една от основните цели на ударите през следващите дни, ще е отстраняването на лидери на Хамас.

Русия все още разполага с около 100 000 войници, разположени близо до западната граница с Украйна и в анексирания Крим, въпреки че Москва обяви оттегляне миналия месец на фона на нарастващото напрежение с Киев, каза ръководителят на украинската служба за държавна сигурност. Коментарите на Иван Баканов повториха по-ранните изказвания на украинския президент Володимир Зеленски, който в понеделник обвини Русия, че не е изтеглила напълно войските си от граничните райони след противопоставянето на двете страни. Според украинските данни, изтеглените руски войници са едва 3500.

Тема, която следим: Талибаните завзеха район от афганистанските правителствени сили в покрайнините на столицата Кабул малко преди тридневно прекратяване на огъня, договорено между враждуващите страни, казаха официални представители на правителството. Министерството на отбраната на Афганистан заяви, че ще започне офанзива, за да си върне района, който е дом на повече от 60 000 души. Област Нерх е на около 40 километра от афганистанската столица в съседната провинция Уардак, която отдавна се използва от бойци на талибаните като портал за достигане до Кабул и извършване на атаки. Забихула Муджахид, говорител на талибаните, заяви, че бойците са завзели района, като добави, че техните сили са поели контрола върху полицейския щаб и армейската база. Големи участъци от Уардак и съседна провинция Логар са контролирани или оспорвани от години от талибаните. Двете провинции служат като стратегически пункт срещу силите на талибаните, опитващи се да влязат в Кабул.

Главната магистрала, която свързва Кабул с южната провинция Кандахар – бивша крепост на талибаните и място на интензивни боеве през последните седмици – минава през областта. В момента талибаните обкръжават големите афганистански градски центрове, предизвиквайки спекулации, че бойците очакват американците да се оттеглят, преди да започнат цялостни нападения над афганистанските градове и вероятно столицата Кабул.

Тема в развитие: Антиправителствените протести в Колумбия, за които писахме наскоро в Де Ре Милитари, навлязоха в третата си седмица. Членове на синдикати, студенти, пенсионери и неправителствени организации излязоха по улиците, за да протестират срещу полицейското насилие и да поискат икономическа помощ на фона на сриваща се заради Ковид-19 икономика. От ДРМ смятаме, че положението може да ескалира осезаемо заради насилието и разполагането на военни в редица райони на страната. Според нас това е грешка на администрацията на Иван Дуке и сигнал за бившите структури на бунтовниците от ФАРК, които не подписаха мирното споразумение, да се активизират наново. Вече има сигурни сигнали, че бунтовнически бойци са се раздвижили, като откъм Венецуела също влязоха на колумбийска територия антиправителствени бойци. Милитаризицията на ситуацията в Колумбия е проблем и той е особено видим в западните и югозападни части на страната, където коренното население е поставено между бунтовниците и силите за сигурност.

Демонстрациите, които прераснаха в сблъсъци, първоначално бяха предизвикани от възмущение от оттегления в момента план за данъчна реформа на колумбийското правителство, който засяга най-бедните и средната класа. Сега демонстрантите настояват полицията да понесе отговорност за непропорционалната сила, използвана по време на протестите, и призовават за оттегляне на предложение за допълнителна приватизация на здравната система. Омбудсмана на страната разследва смъртта на около 40 души. По данни на неправителствени групи за правата на човека, полицията е причинила смъртта на над 50 души, а десетки се водят за „безследно изчезнали“ в различни райони на страната и столицата. Президентът Иван Дуке предложи диалог, но протестиращите изразиха скептицизъм, че правителствените обещания ще доведат до промяна. Националната полиция започна десетки дисциплинарни разследвания и до момента трима полицаи са изправени пред обвинения за убийство.

Но демонстрациите и блокадите на пътищата продължават в страната. В западния град Кали около 200 души се събраха в местен университет. Именно в този район се наблюдава засилено полицейско насилие. От изборите през 2018 насам, в Колумбия има над 640 убийства на местни общности лидери, активисти и демонстранти. Само за 2020 убийствата са над 200.

Операторът на здравни услуги в Ирландия изключи всички свои ИТ системи на 14 май, за да ги защити от значителна кибератака. Според наличната информация, програмата за ваксинация срещу Ковид-19 не е засегната за момента. Ръководителят на здравната служба (HSE) заяви, че стъпката е предприета като предпазна мярка, за да се защити колкото се може повече информация. Вероятно е атаката да повлияе на работата и на други агенции.

Екипът ни препоръчва:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: