DRM Brief: 5 април 2021

Тема в развитие: Новият и дългоочакван доклад на Световната здравна организация за произхода на Ковид-19 попадна под критики през седмицата и ще бъде проверен стриктно, след като директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус заяви, че възможността вирусът да е изтекъл от лаборатория във Ухан, е била недостатъчно добре проучена. В същото време ръководителят на екипа на СЗО, изпратен да изследва произхода на вируса и разпространението на пандемията заяви, че е имало политически натиск по време на разследването на територията на Китай; той отрече да е бил принуден да премахне материали от окончателния текст на доклада.

САЩ публикува съвместно изявление с още 13 държави, сред които Япония и Великобритания, в което изрази загриженост относно достоверността на изводите от доклада, тъй като на учените не е бил предоставен пълен достъп, а публикуването на материалите по доклада, е било забавено преднамерено.

AFP

Испанският премиер Педро Санчес иска да засили влиянието на страната си в Африка. Това беше обявено официално на събитие в Мадрид на 29 март, като Санчес стартира нова т.нар. „Африканска стратегия“, целяща да укрепи икономическите връзки с редица африкански държави до 2023 г. Премиерът заяви, че Африка ще бъде дипломатически приоритет за неговото правителство. Икономическите елементи на стратегията включват план на правителството за засилване на схеми за финансиране в подкрепа на испанските компании, които се стремят да се разрастват в Африка, както и ангажимент на Мадрид да иска облекчаване на дълга на африканските държави на срещите на Г-20. Стратегията се ангажира да привлече също повече африкански студенти в испанските университети, а сред социалните цели на стратегията е да се насърчава участието на африкански жени в процесите на вземане на решения. Според наличната информация, Испания ще изпрати и военен кораб до Гвинейския залив за борба с пиратството и повишаване на сигурността в региона, който ще патрулира край бреговете като част от двустранни действия или чрез програми на ЕС. Африканската стратегия следва испанския план за Африка, представен през 2019 г., който показва амбицията и желанието на Испания да превърне това десетилетие в „десетилетие на Испания в Африка“.

На 30 март Антъни Блинкен, държавният секретар на САЩ, беше домакин на виртуална среща на Глобалната коалиция срещу ИД – група от 83 държави, създадена през 2014 г. за борба с групировката „Ислямска държава“. На приоритетно място в дневния ред е Африка. Преди седем години „Ислямска държава“ контролираше големи площи земя в Сирия и Ирак. През 2019 г. беше превзета последната територия на организацията в региона, но както често съобщаваме в Де Ре Милитари, в същото време групите, свързани с ИД в Африка, напредват и стават все по-видими. Седем от десетте държави с най-бърз растеж на смъртните случаи, свързани с тероризма през тази година (от ИД и други групи) са в Субсахарска Африка. Сега свързани с ИД милиции се издигат в по-южните райони на континента и особено в Мозамбик, където северният град Палма е обсаден в продължение на дни. През март САЩ вкара местният клон на „Ислямска държава“ в Мозамбик в списъка с терористични организации и се ангажира да обучава войници на Мозамбик в продължение на два месеца.

Тема в развитие: в началото на седмицата групировката Ал-Шабааб, която е свързана с “Ислямска държава” (да не се бърка с Ал-Шабааб в Сомалия), започнала координирана атака по град Палма, намиращ се в северната област на Мозамбик, Кабо Делгадо, след като четири дни градът беше под обсада. Боеве се водят в различни части. Населеното място се намира на стратегическа позиция, тъй като в непосредствена близост се намира проект за извличане на втечнен газ, принадлежащ на френския консорциум „Тотал“ и шест други компании. Смята се, че атаката е била предизвикана от „Тотал“, които по-рано тази седмица обявиха готовността си да започнат отново работа по строежа, тъй като той беше спрян поради опасността за работниците.

В Палма се намират множество чуждестранни служители и експерти, които помагат с работата по строежа. След атаката повечето местни са избягали в гориста местност, която се намира в близост до града. Чуждестранните работници, от които много европейци и южноафриканци, са се скрили в хотелски комплекс в северните покрайнини, където се смята, че се намират поне 200 от тях. Армията на Мозамбик, както и южноафриканската частна военна компания Dyck Advisory Group се опитват да евакуират намиращите се в хотелския комплекс хора. Към момента знаем за един провален опит на евакуация, където конвой на армията на Мозамбик е попаднал под обсада и е бил унищожен. Същевременно, наемниците на Dyck Advisory Group използват хеликоптери, за да ускорят евакуацията. „Тотал“ също са наели поне четири западни охранителни и консултантски компании в опит да осигурят безопасността на своите работници и проекта.

Боевете в Кабо Делгадо започнаха през 2017 г., а от лятото на 2020 г. той расте със стремителни темпове, когато Ал-Шабааб успяха да превземат столицата на областта – Мосимбоа да Прая. Според независими изследователи, над 700 000 души в Кабо Делгадо са напуснали домовете си, а близо 3000 са убити. Както от Де Ре Милитари предупреждаваме вече повече от година, обстановката в Кабо Делгадо е обречена да ескалира до нови висоти. Това е най-вече поради факта, че се обръща много малко международно внимание на ситуацията, а западни държави като САЩ чак преди месец започнаха да изпращат ограничена подкрепа на местните власти. Въпрос на време е “Ал Шабаб” да обявят пълен контрол над Палма, което се явява последна пречка пред достигането на танзанийската граница. С това действие конфликтът ще се разрасне в регионален, като така ще въвлече други нестабилни страни. До този момент няма данни за пострадали български граждани.

Разследване на екип от експерти на ООН е установило, че подкрепените от Иран йеменски бунтовници – хути – са отговорни за атаката на летището в Аден на 30 декември миналата година, при която загинаха най-малко 22 души. Нападението беше извършено в момента, когато пристигнаха членове на международно признатото правителство на страната. За изводите от доклада на ООН стана ясно от дипломатически източници на Ройтерс. Експертите представиха доклада си пред комитета на ООН, който отговаря за санкциите, свързани с Йемен, по време на консултации в петък, но Русия блокира по-широкото му публикуване. Докладът идва в чувствителен момент за президента на САЩ Джо Байдън, тъй като в момента неговата администрация и ООН упражняват натиск върху хутите да приемат предложената мирна инициатива, която включва прекратяване на огъня. Саудитска Арабия и йеменското правителство подкрепиха инициативата, но хутите твърдят, че тя не е достатъчна.

На 3 април най-малко 23 индийски войници и членове на силите за сигурност бяха убити от маоистки милиции в централния щат Чхатисгарх. Информацията беше потвърдена от индийските власти ден по-късно, а международните наблюдатели изразиха опасения, че местният десетилетен бунт може да избухне наново, след като беше спрял до голяма степен през последните години. Голяма част от индийските сили за сигурност са провеждали операция в гъсто залесена зона в Биджапур, когато са попаднали на засада. Последвалата престрелка е продължила четири часа. Бунтовните милиции, са свързани с комунистическата политика през 1960-те години. Техните действия са свързани с насилие срещу държавните институции в името на защитата на бедните и маргинализирани общности в Индия. В миналото техният обхват е толкова широк, а атаките им толкова чести, че през 2006 г. министър-председателят на Индия ги обяви за „най-голямото предизвикателство за вътрешната сигурност на страната“. През последното десетилетие индийското правителство сви пространството, в което действат бунтовниците, като комбинира военни операции с участието на десетки хиляди паравоенни сили с икономически пакети в районите, използвани от бунтовниците. От около 200 области, в които маоистите действат в миналото, днес обхвата им е в около 50 области по официални данни.

На 4 април Мохамед Базум положи клетва като президент на Нигер, дни след като опитът за преврат на членовете на въоръжените сили беше осуетен навреме от силите за сигурност. Встъпването в длъжност бележи първия по рода си мирен преход на властта между избраните президенти, откакто Нигер става независима държава през 1960 г. Пред Базум стои тежката задача да задвижи реформите в Нигер, на също и да подобри действията срещу нарастващата заплаха от радикалните групи, свързани с Ал Кайда и “Ислямска държава”. Нигер получава военна и икономическа помощ от САЩ и държави в ЕС (най-вече Франция), които възлагат надежди Ниамей да укрепи границите си и да избегне политическата криза. Базум е бивш министър на вътрешните работи и идва на поста след като предшественика му Махмаду Исуфу, се оттегли доброволно след два петгодишни мандата.

Армията на САЩ възложи на Microsoft договор на стойност 21 милиарда долара за специализирани очила с виртуална реалност и други приспособления, които ще помагат на войниците да картографират бойното поле, да избират цели и да са наясно с възможни заплахи, като насложат разузнавателна информация директно в полезрението си. Интегрираната система, известна като IVAS, е част от по-широк набор от инвестиции, предназначени да направят данните от военното разузнаване по-полезни за войниците на терен, които трябва бързо да вземат решения въз основа на ограничената информация, с която разполагат. Microsoft работи от години за разработването на IVAS в рамките на договор, наречен Other Transaction Authority. Този тип договори позволяват на военните агенции да разработват и тестват нови технологии чрез съвместен процес на прототипиране. Възлагането на договор, като този с Microsoft, са все по-предпочитани от военните агенции, които се стремят бързо да разработят и внедрят нови технологии. Те също така заобикалят много от регламентите, които обикновено се прилагат за големи държавни покупки и са по-малко уязвими.

Екипът ни препоръчва:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: