DRM Brief: 21 март 2021

Тема, която следим: на 16 март вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов съобщи, че е прекратена процедурата по придобиване на нова бронирана машина на пехотата (БМП) за българската армия. Както от Де Ре Милитари съобщихме по-рано този месец, това беше очакван ход от министър Каракачанов.
След повече от пет години водене на конкурс за придобиване на ново БМП, и макар с два силни финалиста, компаниите участващи в търга, не успяха да дадат оферта, влизаща в рамките одобрени от парламента. Потенциален нов претендент е БМП „РИЛА 8х8“ поради ред причини – цена, възможности на машината и силна българска връзка с компанията-производител – International Armored Group (IAG). От журнала продължаваме да смятаме, че би било грешка да се купува каквато и да е машина без нужната експертна оценка и конкурс. Понеже министър Каракачанов вече създаде такъв прецедент без конкурс с друга машина на IAG (макар и чрез подизпълнител), Guardian, която ще служи на Силите за специални операции. По същият начин има опасност от директно уговорена и ускорена сделка да бъде сключена и за БМП „РИЛА 8х8“. Макар и масивно изглеждаща, тя не отговаря на нужните изисквания за модерна БМП, а по-скоро на бронетранспортьор (БТР) поради ниският калибър оръжия, които куполът може да побере, както и слабата броня (отговаряща на стандарт до STANAG 4).

На 16 март британското правителство публикува документ, описван като “най-цялостното преразглеждане на британската външна политика, политика за сигурност, отбрана и помощ” от края на Студената война. Докладът от 100 страници, „Глобална Великобритания в конкурентна епоха“, ще постави амбицията Великобритания да бъде призната за научна суперсила до края на десетилетието, водеща в света на т.нар. зелени технологии. По-подробен доклад за отбраната през следващата седмица, ще посочи плановете на въоръжените сили да инвестират сериозно в технологии, включително нова нападателна киберсила и безпилотни летателни апарати, както и да играят по-активна роля в мирно време чрез военни учения и мисии.
Въпреки продължаващите разногласия около Брекзит, сигурността на Европа ще остане приоритет на Великобритания. Но пред нарастващото предизвикателство от Китай, ще има и по-дълбока ангажираност с нарастващите сили в Азия.

Най-малко 8 души, повечето от които жени с азиатски произход, бяха убити при стрелба в три различни спа центъра в американския щат Джорджия на 17 март. 21-годишен бял мъж е в ареста по подозрение, че е организирал и трите нападения, съобщи местната полиция. Нападенията идват на фона на скок в престъпленията от омраза срещу азиатски общности, подтиквани до голяма степен и заради ситуацията около Ковид-19 и конспиративните теории, определящи вируса като “китайски”.

На 15 март въоръжени мъже отвлякоха група деца и техните учители от начално училище в северозападна Нигерия. Все още не е ясно колко хора са отвлечени. Това е пето нападение срещу училище за три месеца. Повече от 700 ученици и учители са отвлечени от декември насам, а вчерашната атака е първият случай, в който жертва стават деца от начално училище.

Тема, която следим: силите за сигурност на Мианмар причиниха смъртта на 89 протестиращи на 14-15 март. 50 от тях бяха убити в бедно индустриално предградие на Янгон, най-големият град на Мианмар. В същия район бяха подпалени и редица фабрики. Има обвинения към силите за сигурност за подпалване на частна собственост. Към този момент над 2100 са арестуваните по време на продължаващите демонстрации срещу военния преврат, свалил демократично избраното правителство на страната на 1 февруари.

Делегации от талибаните и афганистанското правителство се срещнаха през седмицата в Москва за разговори, спонсорирани от Кремъл. Замир Кабулов, пратеник на Владимир Путин в Афганистан, заяви, че иска срещата да даде „тласък“ на продължаващите преговори. Инициативата е посрещната с подозрение от дипломати в Кабул. Някои смятат, че това е опит за увеличаване на влиянието на Русия в страната за сметка на САЩ и отвлича вниманието от преговорите в Катар. В същото време, крайният срок за САЩ да се изтегли от Афганистан бързо се приближава, а това ще е трудно начинание. Администрацията на Байдън иска подкрепа за амбициозния нов план за въвеждане на преходно правителство в Афганистан. Това ще изисква подкрепа от други страни, включително Китай, Иран, Пакистан и Русия. Ето защо американски официални лица също присъстват на срещата в Москва. В Москва имаше представители и на Катар, Пакистан и Китай.

В средата на седмицата, Съединените щати обявиха санкции срещу двадесет и четири служители от Китай и Хонконг съгласно Акта за автономията на Хонконг. В изявление държавният секретар Антъни Блинкен отбеляза неотдавнашните усилия на Китайския национален конгрес за преразглеждане на избирателната система на Хонконг – действие, което според него отказва предоставянето на глас на жителите на Хонконг. И по-рано САЩ са санкционирали китайски служители съгласно този Акт, но последният ход значително разширява групата от санкционирани. Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян заяви, че санкциите разкриват „зловещото намерение на САЩ да се намесва във вътрешните работи на Китай“ и че Китай ще предприеме стъпки за защита на своите интереси. Санкциите идват на фона на очакваната на 18 март среща между Блинкен и съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан с висшия китайски дипломат Ян Цзиечи, и външния министър Ван И в Аляска, която ще представлява първия личен разговор на високо ниво с Китай, откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност.

Американски зелени барети са пристигнали в Мозамбик, за да водят двумесечен обучителен курс, който трябва да подготви местните пехотинци за борба със силите на „Ислямска държава“ (ИД). Припомняме, че от 2017 г. се водят боеве между правителствените сили на Мозамбик и ИД в областта Кабо Делгадо. Първоначално на помощ бяха повикани части от руската частна военна компания (ЧВК) „Вагнер“, но те не mостигнаха желаният успех и се оттеглиха от страната. За сметка на това, преди почти година, те бяха заменени от многочислен контингент на южноафриканската Dyck Advisory Group, които разполагат не само с наземни войски, но и с многоцелеви хеликоптери. Конфликтът в Кабо Делгадо стана значително по-интензивен след август 2020 г., когато ислямистите завзеха областният град Мосимбоа ди Прая и достигнаха най-сериозният инвестиционен проект в Африка – този на френската компания „Тотал“, която се опитва да развие находище на втечнен природен газ на стойност 50 млрд. долара.

Етиопското правителство даде на бойците в северната провинция Тиграй една седмица да се предадат. Бунтовниците се противопоставят на правителствените войски от ноември миналата година. Хиляди цивилни бяха убити, а почти 60 000 избягаха в Судан – половин милион са без дом. Две-трети от здравната мрежа е унищожена или извън строя, има и множество сигнали за извършване на военни престъпления. Правителството заяви, че ще използва „всички необходими мерки“ за прекратяване на конфликта, ако бунтовниците не се предадат.

В Русия, изпълнителният директор на корабостроителницата в Мурманск беше задържан от руските власти в рамките на разследване за присвояване на средства от проекта за ремонт на самолетоносача „Адмирал Кузнецов“. Направени са обиски в самото предприятие, както и в домовете на главните мениджъри. Задържан е изпълнителният директор, който е заподозрян в кражбата на 45 милиона рубли (малко над 600 000 долара). Припомняме, че това е поредния случай покрай ремонта и обновяването на единствения руски самолетоносач, който продължава от 2017 г. насам. През октомври 2018 г. потъна най-големият плаващ док в Русия, а при инцидента загина един човек. Година по-късно избухна пожар на борда на „Адмирал Кузнецов“, при който загинаха четирима души, като други 14 бяха ранени.

На 19 март, вицепрезидентът на Танзания Самия Хасан положи клетва като първата жена президент на източноафриканската държава след внезапната смърт на Джон Магуфули, най-вероятно причинена от Ковид-19. Хасан се превърна в първата жена президент на страната и първата, родена в Занзибар, полуавтономния остров в Индийския океан, който е част от съюза на Република Танзания. Нейният стил на ръководство се разглежда като потенциален контраст на Магуфули, популист, който си спечели прякора „Булдозера“, заради политиките си и който предизвика критики за своята нетърпимост към несъгласните с позициите му. Той също така до последно отричаше пандемията от Ковид-19. Полагането на клетва на Хасан се очаква да успокои страховете на опозицията за възможен конституционен вакуум.

Бойци на Ал-Кайда причиниха смъртта на четирима цивилни и осем проправителствени бойци в Йемен при атака с гранати и картечен огън по КПП в провинция Абиан в южната част на страната. Нападателите са успели да избягат. Пунктът е под контрола на членове на т.нар. Пояс за сигурност, мощна сепаратистка сила в Южен Йемен. Милицията е доминирана от Южния преходен съвет (ЮПС), който миналата година се присъедини към правителство при поделяне на властта и в общи усилия срещу подкрепяните от Иран бунтовници хути на север. Силите на Пояса за сигурност изиграха решаваща роля в борбата срещу силите на Ал Кайда и „Ислямска държава“, принуждавайки ги да се оттеглят от градовете в селските райони. Служител на ЮПС и медик в Абиан потвърдиха броя на загиналите, но от Ал Кайда все още не са публикували изявление по повод нападението. „Ал Кайда на Арабския полуостров“ (AQAP) се появява през 2009 г. след сливане на разклоненията на мрежата на групировката в Йемен и Саудитска Арабия. Към момента този клон на Ал Кайда е считан за един от най-смъртоносните, като членове на организацията стоят и в основата на атаките от 11 септември 2001.

На 18 март Мали съобщи, че най-малко 33 войници са били убити, а 14 други ранени при нападение над военен пост в размирния североизточен регион Гао. Около 100 нападатели с пикапи и мотоциклети са започнали атаката на 15 март следобяд в град Тесит, разположен на 60 километра югоизточно от Ансонго, близо до границата на Мали с Буркина Фасо и Нигер. Армията заяви, че са убити 20 нападатели. Няма поемане на отговорност до този момент, но в региона действат различни групи, свързани с Ал Кайда, които все повече нападат военни постове и цивилни район в Мали, Нигер и Буркина Фасо. В същото време, въоръжени мъже убиха най-малко 58 души, които са се връщали по домовете си от пазар за добитък в югозападен Нигер. По данни на властите, нападателите са изгорили и зърнохранилища, които са жизненоважни за прехраната на местното население. Няма поемане на отговорност за убийствата, въпреки че екстремистите, свързани с „Ислямска държава в Сахара“, са активни в района на Тилабери, където се намират засегнатите села.

Екипът ни препоръчва:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: