DRM Brief: 28 февруари 2021

Пратка от около 44 милиона литра бензин е пристигнала в Ел Палито, Венецуела от Иран на борда на танкера Forest, според доклад на специализирания екип Tanker Trackers. Президентът на Венецуела Николас Мадуро благодари на Иран миналата година за помощта при преодоляване на американските санкции срещу петролната индустрия на Каракас и изтъкна идеята за закупуване на ракети от страната. Вашингтон поддържа строги санкции срещу иранската петролна индустрия, за да се опита да спре ядрената програма на страната, която се финансира от постъпленията от енергийни сделки. През 2020 г. Техеран изпрати няколко танкера до Венецуела, за да преодолее недостига на гориво, както и оборудване, което да помогне на държавната петролна компания PDVSA да ремонтира своите рафинерии. В замяна, Иран получава предимно доставки на злато от Венецуела, с което подкрепя икономиката си.

На 22 февруари американското посолство в Багдад беше обстреляно с ракети. Най-малко 2 ракети паднаха в силно охраняваната Зелена зона в иракската столица; няма данни за ранени. По данни на иракски медии, снаряди са паднали в периметъра на комплекса на посолството на САЩ. Нападението се случва на фона напрежение заради ракетен обстрел само няколко дни по-рано, който засегна американски военен комплекс в Ербил, Иракски Кюрдистан – тогава загина един американски контрактор.

Междувременно, Иран и ядрената агенция на ООН постигнаха споразумение, което позволява мониторинга на ядрените съоръжения на страната за още три месеца. Иран обаче ще се оттегли тази седмица от протокола, позволяващ инспекции с кратко предизвестие и настоя САЩ да отмени санкциите. Президентът Джо Байдън показа, че е готов да съживи споразумението от 2015, като се очакват ходове скоро.

Гана стана първата страна, която получи доставка на дози от ваксината срещу Ковид-19 като част от глобалната кампания Covix, целяща увеличаване на достъпа до ваксини в развиващия се свят. На 24 февруари самолет кацна в столицата Акра с 600 000 дози от AstraZeneca. Помощта пристига дни след като американският президент Джо Байдън обеща 4 милиарда долара на многостранния пакт, известен като Covix, нарушавайки решението на администрацията на Тръмп да отхвърли мисията, подкрепена от Световната здравна организация. Очаква се скоро и други държави в Западна Африка да получат подобни пратки от Covix. Дозите, пристигнали в Акра, идват от Индия, най-големият производител на ваксини в света. Кутии с ваксини отпътуваха от Мумбай на 23 февруари за Дубай, преди да се прехвърлят към западното крайбрежие на Африка. Гана е с население ох 31 милиона и беше избрана за първи получател, след като изпрати подробен план за внедряване на Covix, доказвайки, че нейните здравни екипи и оборудване са готови да подпомогнат бързото разпространение из страната. Повече от 300 000 души са преминали обучение за разпространение и прилагане на ваксини, като се основават на миналите кампании за ликвидиране на полиомиелита в Гана. Гана е регистрирала до този момент над 80 700 случая на Ковид-19 и 580 смъртни случая.

На 22 февруари, стотици хиляди протестиращи се събраха по улиците в различни градове на Мианмар срещу военния преврат и насилието срещу цивилни. В същото време, бизнесът масово затвори на фона на общонационална стачка. Ден по-рано, протестиращите се изправиха по улиците, за да отбележат погребението на жена, застреляна от полицията. Най-малко трима демонстранти са убити до този момент. Правителството предупреди, че ще последват “повече смъртни случаи”, ако гражданските вълнения продължат.

Италианският посланик в Демократична република Конго и карабинер от екипа му бяха убити, докато пътуват с конвой на ООН през страната. Информацията е потвърдена от външното министерство на Италия. В кратко изявление министерството съобщи, че Лука Атанасио и полицаят са били убити в района на Гома. Те пътували в конвой на мисия на ООН в ДРК.

Въоръжени лица убиха четирима хуманитарни работници при засада в северозападния пакистански район Северен Вазиристан. Местните власти се опасяват, че атаката може да сигнализира за съживяване на насилието в граничещия с Афганистан регион, който някога беше крепост на пакистанските талибани. Превозното средство, превозващо хуманитарните работници, всички пакистанци и свързани с програма за развиване на битови умения за жени, е обстреляно от района на град Мир Али. Четиримата хуманитарни работници, всичките жени, са загинали на място, а шофьорът е ранен. Вазиристан беше центърът на пакистанските талибани в продължение на години, докато офанзива на пакистанските военни около 2014 г. не прочисти по-голямата част от района. Сега анализатори и жители се опасяват, че различни фракции на пакистанските талибани, които потърсиха подслон от военните операции в граничните провинции на Афганистан, са се прегрупирали.

Обновена карта на Централноафриканската република и зоните на контрол. Трябва да се спомене, че има обвинения към бунтовническия алианс за получаване на подкрепа от страна на бившия президент Франсоа Бозизе и Франция. Правителствените сили са подкрепени от Русия чрез наемниците от „Вагнер“ и войски от Руанда. На територията на ЦАР действат и милиции, ползващи се с мълчаливата подкрепа на Судан и Чад.

Нигерия ще отдели средства на стойност 195 милиона долара през следващите три месеца, за да засили сигурността в Гвинейския залив, където се увеличават драматично случаите на пиратски нападения. Разполагането на повече военна сила се очаква да помогне да се намали зависимостта на собствениците на кораби от частни охранителни компании при предоставянето на охрана в морето край бреговете на Нигерия. Заливът в момента е най-опасното място в света за моряците. Средствата, които се отпускат, са част от кампания, която включва два кораба за специални мисии, два самолета, два хеликоптера, четири безпилотни летателни апарата. 16 бронирани машини и 17 бързи лодки-прехващачи. Повишените възможности на държавата означават, че корабите, които подпомагат ключовата петролна индустрия в Нигерия или внасят и изнасят стоки, ще имат по-малка нужда от сегашните около 200 частни кораба за ескорт, обслужвани от въоръжен военноморски персонал, които струват 8 000 – 10 000 долара на ден.

Нигерийските води са в центъра на Гвинейския залив, огромна площ на Атлантическия океан, простираща се от Сенегал до Ангола, която е източник на все по-голямо безпокойство за собствениците на кораби, операторите и техните екипажи. Миналата година отбеляза ръст в отвличанията на моряци в района, като именно тук се случват 95% от всички инциденти и нападения. Заложниците обикновено са скривани в южната част на Нигерия в делтата на Нигер – гъста мрежа от потоци и блата – докато се договори откуп. Методите на западноафриканските пирати могат да бъдат по-жестоки от тези край Африканския рог. Докато сомалийските пирати знаят, че ще загубят откупа, ако заложниците им бъдат наранени, пиратите на западното крайбрежие на Африка се интересуват главно от петрола или ценния товар на борда, и са по-малко загрижени за хората.

Политическата криза в Армения след конфликта в Нагорни Карабах продължава и се задълбочава с искането на 25 февруари на Генералния щаб на арменските въоръжени сили премиерът Никол Пашинян да подаде оставка. Генщаба иска отстраняване на арменския лидер заради липсата на адекватни действия по време на военните действия и по-конкретно за нежеланието му да използва системите “Искандер” по-рано в конфликта. Премиерът описа искането като опит за преврат и отстрани ръководителя на генщаба, Оник Гаспарян. Пашинян призова своите привърженици да дойдат на площада на Републиката, където той се очаква да говори.

Екипът ни препоръчва:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: