DRM Brief: 21 февруари 2021

Сенатът на САЩ гласува против обявяването на бившият президент Доналд Тръмп за инициатор на безредиците във Вашингтон на 6 януари. С гласове 57-43, при 67 нужни за успешно осъждане на Тръмп, приключи вторият за Тръмп процес по импийчмънт и четвърти такъв в историята на страната. След това оневиняване, Тръмп ще има възможност да продължи политическата си кариера и да се кандидатира отново за президент през 2024 г. След днешното решение, Тръмп изрази благодарност към адвокатите си, всички сенатори и членове на Камарата на Представителите, които „гордо са застанали до конституцията“ и са подкрепили „свещените правни принципи, които са в сърцето на тази нация“. „Това е просто още една фаза от най-великият лов на вещици в историята на нашата страна. Никой друг президент не е преминавал през нещо подобно“, допълни той.

Изследователи от Световната здравна организация (СЗО), които проучват произхода на Ковид-19 в Китай, откриха признаци, че огнището е било много по-широко в Ухан през декември 2019 г., отколкото се смяташе досега, и спешно изискаха достъп до стотици хиляди кръвни проби от града, които Китай досега не им е позволил да разгледат. Водещият изследовател на мисията на СЗО, Питър Ембарек, заяви, че мисията е открила няколко признака на по-широко разпространение през 2019 г., включително установяване за първи път, че има над дузина щамове от вируса в Ухан още през декември. Екипът също така имаше възможност да разговаря с първия пациент, за когото китайски служители заявиха, че е бил заразен: офис служител на около 40 години, без история на пътувания извън района, заразен на 8 декември. Бавната поява на по-подробни данни увеличава опасенията, изразени от други учени, изучаващи произхода на болестта, че епидемията може да се е разпространила в Китай много преди първата й официална поява в средата на декември 2019.

Ерик Принс, известен с наемническата компания Blackwater, е нарушил оръжейното ембарго на Обединените нации върху Либия, като е изпратил оръжие и военна сила на бунтовния лидер Халифа Хафтар. Поверителен доклад на ООН, детайли от които бяха разпространени от изданието The New York Times и предаден от разследващите на Съвета за сигурност на 18 февруари, разкрива как Принс е разположил наемници в източната част на Либия в разгара на офанзивата на Хафтар срещу столицата Триполи през 2019. Наемниците са били въоръжени със самолети, специализирани лодки и средства за провеждане на кибер атаки. Като част от операцията, която според доклада струва 80 милиона долара, наемниците са планирали да сформират ударен отряд, който да проследи и убие избрани либийски командири. В доклада се описва как приятел и бивш партньор на Принс е пътувал до Йордания, за да закупи хеликоптери Cobra от йорданските военни – продажба, която обикновено изисква разрешение от американското правителство. Той уверява служителите в Йордания, че има „разрешения отвсякъде“ и работата на екипа му е одобрена „на най-високо ниво“, се посочва в доклада. Но йорданците не са впечатлени от твърденията и спират продажбата, принуждавайки наемниците да доставят нови самолети от Южна Африка.

През уикенда на 13 и 14 февруари Турция обяви намирането на телата на 13 цивилни в пещерен комплекс, използван от ПКК в Югоизточна Турция. Според данни на турската армия, цивилните са екзекутирани, докато ПКК заявява, че те са загинали при турски въздушен удар. Анкара стартира операция “Орлов нокът-2” на 10 февруари с цел да спре повторно разполагане на части на ПКК в района на Гара и други позиции в Югоизточна Турция по границата с Иракски Кюрдистан. От 10 февруари насам са убити 48 бойци на ПКК. Турската армия извърши редица удари и в Северен Ирак като част от операциите си, които причиниха и цивилни жертви в оспорваните зони откъм иракска страна.

Главният град на Иракски Кюрдистан, Ербил, беше разтърсен от ракетни удари, попаднали в района на международното летище вечерта на 15 срещу 16 февруари. Снаряди поразиха и жилищна зона до летището, както и около консулството на САЩ. Няколко часа по-късно стана ясно, е общо 14 ракети са изстреляни по американска база в района: 4 ракети поразиха вътрешността на комплекса, а 10 отвън. Има 1 ранен американски служител, 5 ранени и 1 убит сред контракторите, работещи в комплекса. Официално няма поемане на отговорност, но подозренията падат върху про-ирански милиции в Ирак.

Ден след като Гвинея обяви ново огнище на ебола, Демократична република Конго започна кампания за ваксинация за борба с вируса, който беше идентифициран в провинция Северно Киву на 7 февруари. Последното огнище в Конго, което беше преодоляно през юни миналата година, уби над 2200 души. В момента в сила влиза глобален запас от 500 000 ваксини, който трябва да помогне за контролиране на разпространението на вируса.

АФП

Протестите в Мианмар продължиха и през тази седмица, като на 17 февруари се проведе една от най-големите демонстрации, откакто военните взеха властта на 1 февруари. В допълнение към призива за освобождаване на задържани служители, протестиращите се опитаха да дискредитират твърдението на военните за огромна обществена подкрепа за преврата. На места, включително Янгон, най-големият град на Мианмар, шофьорите спират своите превозни средства по пътищата, за да възпрепятстват военните и полицейската техника. Специалният докладчик на ООН за Мианмар Том Андрюс изрази загриженост, че военните могат да отговорят на днешните протести, последвали три нощи на блокирания на достъпа до интернет, с повишено насилие. Вчера започна процес срещу сваления лидер на Мианмар Аун Сан Су Чи. Военните добавиха ново обвинение срещу нея за нарушаване на закона за управление на природните бедствия в страната чрез нарушаване на свързаните с пандемията разпоредби. САЩ, Обединеното кралство и Обединените нации разкритикуваха този ход, а делото се проведе без адвоката на Су Чи – той беше уведомен за датата едва в последния момент и пристигна, когато заседанието приключи.

Френският президент Еманюел Макрон отхвърли призивите за незабавното съкращаване на 5100-те френски сили от операция „Баркхан“, които се борят с въоръжени групировки в района на Сахел в Западна Африка, определяйки „прибързаното изтегляне“ като грешка. Макрон заяви, че отказва решението за намаляване на войските след виртуална среща на върха на така наречените страни от G5 Сахел – Буркина Фасо, Чад, Мали, Мавритания, Нигер – и техните съюзници, на която обсъждат бъдещето на военната им кампания в региона. Франция търси стратегия за излизане осем години, след като изпрати войски да се намесят в Мали срещу бунтовнически групировки, окупирали северната част на страната. Докато Париж успя до голяма степен да разбие бунтовниците в Северно Мали, операцията в Сахел струва милиарди долари, а убитите френски войници са вече 55, което предизвика призиви във Франция за преразглеждане на стратегията. Конфликтът в Сахел също така причини хиляди жертви, а милиони бяха разселени. По време на срещата на върха Чад обяви планове за разполагане на 1200 военнослужещи в граничния регион между Буркина Фасо, Мали и Нигер, където се наблюдават най-интензивните боеве.

Макрон заяви също, че френското присъствие ще зависи и от участието на други държави в оперативната група „Такуба“, бореща се с бунтовниците в Сахел, заедно с армията на Мали и Нигер. „Такуба“ представлява част от опита на Франция да сподели част от военната тежест с европейските си партньори. В региона ще бъдат разположени до 150 специални сили от държави от ЕС, като Чешката република, Естония и Швеция вече изпратиха войски. България участва в европейската мисия с контингент от военни лекари. Унгария, Гърция и Сърбия са готови да се присъединят към международните сили, но германският външен министър Хайко Маас заяви на 16 февруари, че Берлин няма да предостави войски за допълнителни военни мисии в Сахел, отхвърляйки исканията на Франция за ангажиране на Германия в бойни операции.

Нов доклад показва, че южната сирийска провинция Дараа продължава да бъде обхваната от хаос в сигурността, водещ до убийства и насилие. Тези инциденти се случват почти ежедневно през целия период, обхванат в този доклад между началото на април и края на декември 2020 г. В някои случаи лица загиват при експлозии на взривни устройства, а в други по време на сблъсъци и при нападения върху центровете и контролните пунктове на службите за сигурност. Според данни на доклада, атаки са насочвани както към цивилни, така и към бойци, включително бивши бойци и високопоставени командири на въоръжени опозиционни групи, подписали споразумения за помирение със сирийското правителство, както и бойци, свързани със сирийските редовни сили. Други нападения са насочени към лица, обвързани с ирански милиции или руски сили в региона, членове на местни политически партии, свързани със сирийското правителство, делегати на Централния помирителен комитет в Дараа и общински директори. Организацията STJ, която публикува доклада, регистрира над 370 убийства и нападения през целия обхванат период. Тези нападения доведоха до смъртта на най-малко 202 души. По-голямата част от тях са бивши командири и бойци от сирийската въоръжена опозиция и подписали споразумението за споразумение със сирийското правителство – включително тези, които впоследствие са се присъединили към сирийските редовни сили, и други, които отказват да се бият за сирийското правителство.

На 18 февруари Израел и режимът на Асад взеха участие в рядко сътрудничество с посредничеството на Русия за размяна на пленници. Израелка, държана в Сирия, беше заменена за сирийски граждани – мъж и жена, арестувани в Израел. Тази сутрин израелското правителство обяви публично размяната, за която се говори от няколко дни, но не беше потвърдена до този момент. Израелските власти установиха канал за комуникация с руските си колеги поне от 8 февруари. За да улесни обмена, премиерът Бенямин Нетаняху разговаря два пъти с руския президент Владимир Путин. Израелката не е посочена с име. Но тя е на около 20 и нещо години и живее в близост до Йерусалим, и има опит в нелегалното влизане в гранични зони – предишния случай с нея е когато навлиза в Ивицата Газа. Тя е навлязла в Сирия през Голанските възвишения в началото на февруари, преди да бъде задържана от сирийските власти, които скоро разбират, че е цивилна, а не шпионин. Точните обстоятелства около влизането ѝ са неясни и ще бъдат обект на разследване от израелски служители след завръщането ѝ. След посредничеството на Русия, жената е откарана в Москва. Там тя беше посрещната в четвъртък вечерта от израелски екип, който включваше бившия разузнавач Ярон Блум, който има история на участие в размяна на затворници. Предаването й беше предшествано от освобождаването на сирийци, които бяха арестувани от Израел след преминаване в анексираните от Израел Голански възвишения. Те бяха заподозрени, че опитват да изпращат информация на Хизбула.

Гърция разглежда възможността да разположи системи Patriot на саудитска земя, за да помогне на кралството да засили своята противовъздушна отбрана срещу ракетни атаки върху критичната си инфраструктура, главно от подкрепяните от Иран милиции в Йемен. Говорейки пред комисията по външни отношения и отбрана в гръцкия парламент, външният министър Никос Дендиас заяви, че двете страни са близо до подписването на споразумение, което ще позволи на гръцкия военен персонал да бъде разположен в Саудитска Арабия. Дендиас обсъди транспортирането на ПВО системи и засилването на двустранните отбранителни връзки със своя саудитски колега принц Файсал бин Фархан през януари 2020 г. по време на посещение в Атина. Транспортирането беше забавено поради пандемията, но двете страни обсъдиха начини за ускоряване на доставката по време на форума Philia в Атина по-рано този месец.

Екипът ни препоръчва:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: