DRM Brief: 24 януари 2021

Тема, която следим: Ситуацията в Централноафриканската република (ЦАР) продължава да е тежка и ескалира наново от началото на януари след оспорваните избори в края на 2020. На 18 януари Конституционният съд потвърди настоящия лидер Туадера като победител с 53% от гласовете, а опозицията поиска анулиране на резултати – в голяма част от страната не бяха проведени избори заради проблеми със сигурността. По данни на агенцията на ООН за бежанците, ВКБООН, 60 000 души са избягали в съседни страни поради последните боеве между бунтовници и правителствени сили, а още 58 000 са вътрешно разселени в рамките на ЦАР. Страната е вече една от най-нуждаещите се от хуманитарна помощ държави в света. Новата офанзива, която преди дни засегна и самата столица Банги, подчертава слабостта на международните усилия за стабилизиране на ЦАР чрез посредничество на Африканския съюз за сключване на мирно споразумение, подписано от 14 въоръжени групи в столицата на Судан Хартум през февруари 2019 г. Споразумението е осмият опит за разрешаване на кризата, избухнала през 2013 г.

Миротворци, разположени в покрайнините на столицата Банги, където бунтовниците предприеха атака на 13 януари. Оспорваните избори хвърлиха страната в нова фаза на нестабилност. (Adrienne Surprenant / TNH)

С превземането на западния град Буар, бунтовниците – известни като Коалиция на патриотите за промяна – прекъснаха основния търговски път, свързващ Камерун с Банги. Други пътища, водещи до столицата също попаднаха под контрола на бунтовниците като част от стратегия за „задушаване“ на града. Правителството, подкрепено от руски части, опитва да изтласка натиска по-далеч от столицата, като руснаците установиха периметър около столицата на ЦАР. На 13 януари бунтовниците предприеха координирани атаки в северните и западните покрайнини на Банги, използвайки гранатомети и тежко оръжие. Те бяха отблъснати след сблъсъци с миротворците на ООН и централноафриканските войски, подкрепени от руандийски войници и руски военни, а също и членове на „Вагнер“. В самия град е наложен полицейски час, а търговията, от която зависят хиляди, е почти спряла. През последните дни от Банги напуснаха два конвоя с камиони за Камерун, които са охранявани от правителствени части, обещали, че ще поемат охраната по пътищата между двете държави.

Видеозаписи от Ухан през първите дни на избухването на Ковид-19 показват как китайското правителство е могло да направи повече, за да предотврати разпространението на коронавируса; кадрите показват също опитите на Пекин да спре журналистите да докладват за разпространението на Ковид-19.

В „3 дни, които спряха света“, двама китайски журналисти под прикритие разкриват трансформацията на града с 11 милиона души, след като нехайството относно вируса е заменено от паника и пренаселени болници в рамките на часове. Ексклузивните кадри, записани между 19 януари и 22 януари 2020 г., никога не са публикувани досега. Журналистите предават видео съдържанието на разследващото звено на „Ал Джазира“ и то е изнесено от Китай.

Седмицата започна с напрежение в Тунис като продължение на избухналите миналият петък демонстрации. Сблъсъци между протестиращи и силите за сигурност има из цялата страна. Силите за сигурност отвръщат със сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат стотиците демонстранти, предимно младежи. Стотици са арестуваните до 19 януари сутринта, предизвиквайки призиви за спиране на насилието от страна на правозащитни организации. Военни части бяха изпратени да защитават обществени сгради и да провеждат съвместни патрули с полицейски части в няколко града, за да потушат протестите.

На 19 януари Ирак обяви, че затяга сигурността по границата си със Сирия, за да ограничи движението на бойци на „Ислямска държава“, контрабанда на наркотици и „други незаконни дейности“. На 18 януари иракските командири обиколиха постове на дългата пустинна граница, контролирана в момента от различни сили, включително иракската армия, милициите, подчинени на Иран, сирийската армия, бунтовниците срещу Асад и подкрепяните от САЩ кюрдски сили.

Границата е основно поле на напрежение между подкрепяните от Иран групи и Съединените щати, а също така е напрегната заради нахлуването на бойци на „Ислямска държава“. От 2019 в северните части на границата се увеличи и турският натиск върху кюрдските бунтовнически сили на ПКК. Наскоро на границата се наблюдават и израелски въздушни удари срещу свързани с Иран цели, включително командири на Революционната гвардия, докато Израел засилва натиска върху съюзниците на Иран и на сирийския президент Башар Асад. Сякаш да потвърди опасенията на иракските власти, „Ислямска държава“ извърши кървав атентат в столицата Багдад – след повече от две години неактивност на групировката в тази част на страната. Загинаха над 30 души, а над 100 са ранените.

Тема, която следим: изминаха около два месеца от обявяване на победа на правителството на Абий Ахмед в размирните северни райони на Етиопия. Но военните придобивки не донесоха нито мир, нито стабилност, както показват последните данни. В страната назрява хуманитарна криза, като по-голямата част от около 6 милиона души в региона Тиграй са без сигурен достъп до храна, чиста вода или лекарства от началото на боевете през ноември. Според временната регионална администрация над 2 милиона цивилни са прогонени от домовете си. Извън регионалната столица банките, пазарите и магазините са затворени, а болниците са на предела си. Някои хранителни доставки пристигнаха в райони, които са твърдо под федерален контрол, но огромни части от държаната от Народния фронт за освобождение на Тиграй територия са под блокада. Хуманитарните организации обвиняват правителството, че им пречи да достигнат до най-нуждаещите се и се страхуват от предстоящ глад.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров обяви извършването на успешна операция за ликвидиране срещу водача на „Ислямска държава“ в Кавказ Аслан Бютукяев, познат още и като Амир Хамзат. Според съобщението на Кадиров, чеченските власти са ликвидирали Бютукяев заедно с още петима негови сподвижници. Смята се, че Хамзат е организатор на терористичната атака на летище „Домодедово“ в Москва, при която загинаха 37 души.

Тема в развитие: изминалият уикенд беше белязан от масови демонстрации из цяла Русия. Протестите бяха организирани от широката руска опозиция и симпатизанти на Алексей Навални. Припомняме, че опозиционера беше арестуван, в момента, когато кацна в Москва от Германия, където се лекуваше след опит за убийството му с отравяне. Според наличните данни, близо 3500 души са арестуваните по време на протести от градове в руския Далечен изток до Санкт Петербург и Москва.

ООН предупреди, че вече над 2 милиона души са разселени в региона на Сахел в Западна Африка. Бойци от „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“ увеличиха своето влияние, подклаждайки етнически конфликти в Буркина Фасо, Мали и Нигер. Броят на хората, които бягат от конфликта там, се е увеличил четири пъти за две години.

Китай започна масово тестване за Ковид-19 в части от Пекин, докато страната се справя с най-тежкото огнище на вируса от миналия март насам. В Хонконг, гъсто населен квартал беше поставен в пълен локдаун, като за първи път мярката се използва в града. Междувременно AstraZeneca заяви, че ще трябва да намали доставката на ваксината си в ЕС, позовавайки се на производствени проблеми.

Сателитни изображения от Maxar Technologies и снимки, показващи прогреса на защитната линия, която силите на ген Хафтар строят през последните 6 месеца с помощта на руските наемници от „Вагнер“. Става въпрос за сложна 70-километрова система от окопи и защитни насипи, подкрепени от мащабни фортификационни съоръжения по линията Сирт-Ал Джуфра.

Екипът ни препоръчва:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: