DRM Brief: 4 януари 2021

На 28 декември Русия заяви, че броят на смъртните случаи от Ковид-19 е над три пъти по-висок, от съобщените официално. Това прави страната трета в света по най-много починали заради вируса. В продължение на месеци руският президент Владимир Путин хвали страната си с ниския процент на смъртност, заявявайки по-рано този месец, че е свършил по-добра работа в управлението на пандемията от западните страни. Но още в началото на пандемията някои руски експерти заявиха, че правителството манипулира статистиката.

Руските власти признаха, че това е истина. Статистическата агенция Росстат заяви, че общият брой на смъртните случаи, регистрирани между януари и ноември, е с с 229 700 повече в сравнение с предходната година. Повече от 81% от това увеличение на смъртността през този период се дължи на Ковид-19 по думите на заместник министър-председателят Татяна Голикова, което означава, че над 186 000 руснаци са починали заради вируса. Руските здравни служители са регистрирали повече от 3 милиона инфекции от началото на пандемията, което прави Русия четвърта в света по брой на заболели, но здравните власти докладваха 55 265 смъртни случая – много по-нисък процент на смъртност, отколкото в други силно засегнати страни. Новите цифри на Росстат означават, че сега Русия има третата най-голяма смъртност от Ковид-19 след САЩ с 333 140 и Бразилия с 191 139.

В самото начало на 2021, американският сенат и камарата на представителите гласуваха да отхвърлят ветото на президента Тръмп относно закона за новия бюджет за отбрана със съответно 81-13 и 322-87 гласа. Бюджетът е на стойност 740.5 млрд. долара и осигурява заплатите на военнослужещите, както и отделя средства за всякакви отбранителни програми.

White House/CNN

В допълнение на осигуряването на средства, бюджетът включва и някои политически клаузи, които президентът желаеше да бъдат премахнати. Те са свързани с преименуването на военни бази, именувани на генерали от Конфедеративните американски щати, както и с ограничаването на възможностите на Тръмп да оттегли войските на САЩ от Германия и Афганистан и същевременно да направи по-трудно разполагането на войници по границата между САЩ и Мексико. Законът включва и клауза, която ще направи по-трудно на „привидни фирми“ да перат пари. Това е един от последните закони, които Тръмп можеше да възпре преди края на мандата си. Последното преодоляно вето в САЩ е от 2016 г.

Трима френски войници бяха убити в Мали в началото на последната седмица на 2020, когато автомобилът им е поразен от бомба по време на операции в рамките на френската антитерористична мисия в западноафриканската държава, съобщи френското правителство. Убитите на 28 декември войници са провеждали операции около град Хомбори в централната провинция Мопти, като част от кампанията на френската военна операция „Бархан“ срещу бойци в региона на Сахел. Тримата войници са от военен полк, базиран в град Тиервил сюр Мьоз в източната част на Франция. Франция разполага с над 5000 войници, разположени в района на Сахел.

През последните седем години силите от мисията водят сражения с клонове на „Ислямска държава“, „Ал Кайда“ и други групи, които заплашват правителствените сили в Мали, Нигер, Буркина Фасо и други страни в Западна и Северна Африка. В началото на януари Ал Кайда пое отговорност за нападението. Междувременно, най-малко 56 цивилни загинаха при терористични атаки в две селища в Нигер, разположени на границата с Мали. Двете селища също така са били атакувани от въоръжени бойци, влезли вероятно от Мали.

Тема, която следим: Въоръжените сили на Мозамбик се сблъскаха с части на “Ислямска държава в Централна Африка” (ИДЦА) на 5 км. южно от периметърната ограда на най-голямата международна инвестиция в Африка – проектът на френската компания “Тотал” за добив на втечнен природен газ. Проектът е на стойност 20 млрд. долара и има за цел да започне добив през 2024 г. Това е поредният опит на терористичната група да достигне проекта, след като миналата седмица армията на Мозамбик обяви, че е отбила атака на 21 км. южно от него. Според източници на “Блумбърг”, Тотал са започнали евакуация на служителите си, които се намират в конфликтната зона.

Въпреки усилията на въоръжените сили на Мозамбик и южноафриканската частна военна компания Dyck Advisory Group, в последните месеци ИДЦА значително увеличиха влиянието и териториалния си контрол в региона. Смята се, че Северен Мозамбик е обект на интерес поради запасите с газ в провинцията, които се изчисляват на около 60 млрд. долара. Правителството на Мозамбик продължава да отхвърля сериозността на все така нарастващото напрежение. Към момента тригодишният конфликт е довел до смъртта на повече от 2500 души и до разселването на още почти 600 000 души, по-голямата част от които в резултат на увеличилото се през втората половина на 2020 г. насилие. По всяка вероятност интензивността на сблъсъците ще се увеличи през 2021 г. и ИДЦА ще цели да установи де факто контрол върху Северен Мозамбик, откъдето да извършва набези към съседни провинции и Танзания.

Разследванията на загиналите в Етиопия членове на хуманитарни организации показват, че четирима служители на Датския бежански съвет и Международния спасителен комитет са убити от войници на Еритрея. Част от данните бяха публикувани в изданието “Ню Йорк Таймс”. Новите данни са обезпокоителни, тъй като показват, че конфликтът в северния етиопски район Тиграй, е засегнал и съседни държави и усложнява ситуацията.

Четиримата хуманитарни служители са убити при нападение на еритрейски войски върху бежански лагер в Етиопия, в който са намерили убежище бягащи от режима в Еритрея. Данните показват също, че Етиопия и Еритрея, които са врагове и водеха дълго време война помежду си, очевидно са обединили усилия срещу Народния фронт за освобождение на Тиграй (НФОТ). За Абий това е възможност да бъдат прочистени враговете му в Тиграй, чиито лидери доминираха до 2018 политиката в Етиопия, а за Еритрея това е възможност да бъде смазана военна сила, представляваща заплаха за сигурността й. При нападението върху бежанския лагер са били отвлечени лидери на еритрейската общност в лагера и върнати в Еритрея. Както Еритрея, така и Етиопия, отричат наличието на еритрейски сили на етиопска територия. За постигането на мир с Еритрея, Абий Ахмед беше награден с Нобелова награда за мир.

Най-малко един азерски войник загина при нападение върху военна част на Азербайджан в Ходжавенд, Нагорни Карабах, на 28 декември. По данни на азербайджанското министерство на отбраната, има и един ранен. Министерството заяви, че нападението е осуетено, като всичките шестима нападатели са загинали. Министерството на отбраната в Баку обеща да предприеме „решителни мерки“, ако бъдат извършени още нападения от арменски части. Изявлението идва само часове след като арменското министерство на отбраната отрече съобщенията в медиите за боеве в съседния регион Хадрут и заяви, че арменските сили в Нагорни Карабах са спазвали стриктно прекратяването на огъня.

Най-малко трима души са загинали, включително двама служители на реда, след престрелка в столицата на Чечения. Според местните медии, нападатели са атакували полицията на 28 декември. Интерфакс и ТАСС съобщават, че нападателите са открили огън по полицията, докато други медии твърдят, че са нападнали полицаите с ножове, докато се опитват да обезоръжат служителите на реда. Интерфакс съобщава също, че двама нападатели са били убити, когато полицията открива огън по тях, докато ТАСС заяви, че е убит един от тях. Близо денонощие в района се провежда операция по издирване, докато полицията разследва нападението. „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението.

Индонезийските власти разкриха двуетажна къща в централните части на Ява, използвана от терористичната мрежа Джемаа Ислямия (JI) за обучение на новобранци за боравене с оръжия и сглобяване на бомби. Имотът е използван в продължение на седем години. Новобранците са подбирани Джоко Прийоно, известен като Карсо, по инструкции на Пара Уиджаянто, лидерът на Джемаа Ислямия. Същата организация стои зад атентатите в Бали през 2002 г., при които загинаха 202 души. В момента Карсо и Пара са зад решетките, след като бяха осъдени за терористична дейност. Най-малко 96 бойци са преминали шестмесечно обучение в разкрития лагер, като много от тях са били изпратени в Сирия.

Нападения на бойци от Боко Харам причиниха смъртта на най-малко 10 души в щата Борно, Северна Нигерия, в самия край на декември. Нападателите са атакували четири села, според местните власти, които потвърдиха информацията. Една от атаките е в град Азаре, където бойците са ударили правителствени офиси – полицейското управление е било изгорено до основи. Сред загиналите са войник, офицер и боец ​​на местната организация за самоотбрана. Бойците са нападнали училища, магазини и храмове в общо четири селища.

На 30 декември, летището в Аден, Йемен беше атакувано с миномети по време на церемонията, посрещаща новосформираното йеменско правителство. Има данни и за взрив на самото летище. Има данни за поне един починал член на новото правителство и над 20 ранени. Броят на жертвите е 28, ранените са общо 60. Часове след атаката, самолети на коалицията между Саудитска Арабия и ОАЕ срещу бунтовниците хути в Йемен, извършиха удари в различни части от столицата Сана.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди смъртоносната атака на летище Аден. Часове след нападението имаше втори взрив около президентския дворец. Двама служители на Международния комитет на Червения кръст също загинаха при нападението, а един се води за изчезнал, се казва в изявление на МКЧК.

В края на годината „Ислямска държава“ напомни за себе си и в Сирия. На 30 декември най-малко 28 членове на правителствените сили загинаха при тежка атака на организацията по пътя Хомс-Дейр ез Зор. Нападнат е конвой, включващ три автобуса, превозващ предимно войници от Четвърта дивизия; един от автобусите е унищожен напълно.

Екипът ни препоръчва:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: