DRM Brief: 29 ноември 2020

Седмицата започна с новините, че през уикенда на 21-21 ноември премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е отлетял за Саудитска Арабия и се срещнал с престолонаследника Мохамед бин Салман и американския държавен секретар Майк Помпео. Информацията изтече през израелски източници, а малко по-късно на 23 ноември публикации се появиха и във водещи американски издания. Саудитска Арабия запази мълчания, а след това отрече информацията.

Шефът на Мосад Йоси Коен също е присъствал на срещата, която се е провела в град Неом. Полетът е засечен и от специализирани уебсайтове за проследяване на полети. Самолетът е останал два часа и се е върнал в Израел през нощта. Това е същият частен самолет, който Нетаняху ползва няколко пъти за посещенията си при руския президент Владимир Путин и който премиерът възнамеряваше да използва за церемонията в Белия дом за подписването на споразумението за нормализация с ОАЕ и Бахрейн, преди обществената реакция да го принуди да лети с националния превозвач Ел Ал.

В серия от интервюта, външният министър на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд засегна възможността за нормализиране, заявявайки, че Саудитска Арабия „подкрепя нормализирането с Израел от дълго време, но първо трябва да се случи едно много важно нещо: постоянно и пълно мирно споразумение между израелци и палестинци.” Това се случва на фона на обиколката на американския държавен секретар Майк Помпео в Персийския залив, където той изтъкна стратегията на администрацията на Тръмп за Близкия изток, която се фокусира върху Иран като „централната заплаха в региона“ и за кампания за максимален натиск, която възпрепятства способността на Иран да подкрепя милиции в Ирак, Ливан и Сирия.

Тема, която следим: в началото на седмицата, правителството на Етиопия публикува данни, според които голяма част от региона Тиграй е вече под правителствен контрол. На 23 ноември премиерът Абий Ахмед заяви, че до 72 часа може да се очаква офанзива към столицата на региона, град Мекеле, ако местните сили на НФОТ не се предадат.

Ситуацията в Тиграй към 26 ноември.

Около половин милион местни очакват предстоящата обсада на централния град. Абий отхвърли международните призиви за започване на дипломатически преговори и спиране на боевете, които продължават близо три седмици. Има доклади, че федералните военни танкове са обградили Мекеле, а Абий е предупредил половин милион жители на града да се отдалечат от позициите на НФОТ. Правителството твърди, че някои сили на Тиграй са сложили оръжията си, въпреки че прекъсването на комуникациите в региона затруднява проверката на тези данни.

Африканският съюз изпрати пратеници в Етиопия, за да се опитат да посредничат в преговори, докато агенциите на ООН призоваха двете страни да защитят цивилните и предупредиха за по-широка бежанска криза. В Судан към 25 ноември вече има над 40 000 бежанци, като техният брой може да се увеличи до 200 000.Към края на седмицата, Абий обяви, че град Мекеле е под правителствен контрол, но твърденията не могат да бъдат доказани независимо.

Търговската война на Китай с Австралия рязко ескалира, което накара няколко от съюзниците на Канбера да изразят подкрепа за страната, която силно зависи от своя азиатски търговски партньор и в момента е уязвима на политически натиск. Китайските власти се срещнаха с австралийски медии миналата седмица, които трябваше да публикуват 14 жалби на Пекин. Те включват оспорване на публични изявления на Австралия за Тайван, автономията на Хонконг и правата на човека в Китай. Китай също така реагира остро на призивите на Канбера за независимо разследване на произхода на пандемията от Ковид-19.

На 27 ноември Пекин обяви нови тарифи до 200% за австралийското вино. Това според министъра на търговията на Австралия, може да направи бизнеса „нежизнеспособен“ за индустрията на стойност 3 милиарда долара, която изпраща 40% от износа си за Китай. Този ход на Пекин добавя виното към нарастващия списък с австралийски продукти, чиито износ е изправен пред натиск от китайските власти тази година. Други продукти са въглищата, дървеният материал, морските дарове и ечемикът на обща стойност около 20 милиарда долара.

Враждата между Австралия и Китай продължава вече шести месец и доведе до неочаквани жертви: десетки работници на товарни кораби, превозващи австралийски въглища, на които е отказано влизане в китайските пристанища. В момента те търсят помощ, след като вече в продължение на месеци са блокирани край бреговете на Китай.

В Нагорни Карабах, един руски военен и четирима служители на местните власти в Карабах бяха ранени при взрив на мина в Мадагиз. Загина и един азерски войник. Взривът е станал докато екип е посещавал селището, за да опише загиналите при конфликта цивилни. Това е първият подобен сериозен инцидент от подписването на споразумението за спиране на огъня в Нагорни Карабах на 10 ноември и разполагането на мироопазващи сили. Медувременно, азерската армия влезе в град Келбаджар като част от споразумението за спиране на огъня с Армения. За първи път от 27 години насам азерски сили влизат в района, завзет от арменските сили през 1990-те.

В началото на седмицата, стотици полети бяха отменени на едно от най-натоварените летища в Китай, след като през последните дни Шанхай съобщи за няколко огнища на Covid-19, свързани с международното летище „Пудонг“. Тествани са десетки хиляди служители. Китай до голяма степен контролира вируса, но редовно се появяват нови огнищата в множество градове из страната, включително в столицата Пекин.

Йошихиде Суга призова за „стабилни“ отношения между Китай и Япония по време на първата си среща на високо равнище с китайски служители като министър-председател. Срещата завърши двудневното пътуване на китайския външен министър Уанг Йи до Япония, по време на което Пекин и Токио се договориха скоро да възобновят бизнес пътуванията, засегнати от пандемията, и да продължат преговорите по териториалния им спор в Източнокитайско море, където ситуацията е изключително напрегната през последните месеци.

Броят на жертвите на касетъчни бомби, почти се е удвоил през 2019 г. в сравнение с предходната година показват проучвания на Международната кампания за забрана на противопехотните мини и касетъчни боеприпаси. Повечето от 286-те регистрирани жертви са в Сирия, където подкрепяните от Русия правителствени сили използват подобен тип снаряди.

Изследователите заявиха, че данни за използване на касетъчни боеприпаси има и в Либия, Йемен и Кашмир през 2019 г. Миналата година са докладвани жертви на подобни снаряди в Афганистан, Ирак, Лаос, Ливан, Сърбия, Южен Судан, Сирия и Йемен, както и в спорните региони Нагорни Карабах и Западна Сахара. От 2010 до 2019 са отчетени 4315 жертви от касетъчни боеприпаси в 20 страни, като повече от 80% са в Сирия. От юли 2012 г. в Сирия има най-малко 686 нападения с касетъчни боеприпаси, което я прави единствената държава с продължителна употреба на оръжията за този период.

На 25 ноември ООН съобщи, че повече от 40 000 души бяха разселени в Сомалия, след като на 22 ноември циклонът „Гати“ – най-силният тропически циклон, който страната е виждала – достигна сомалийска територията. До този момент бурята е засегнала пряко или косвено най-малко 180 000 души. Припомняме, че подобни климатични явления имат пряко отношение към сигурността и Източна Африка е един от най-засегнатите райони на света. В Мозамбик, именно след опустошителна буря, засегнала цялата крайбрежна зона на страната, се появиха по-видима радикални групи, възползващи се от липсата на адекватна помощ от правителствените институции.

Иранският дипломат Асадола Асади не се появи в съдебната зала в Антверпен в първия ден на съдебния процес срещу него. Делото започна на 27 ноември. Асади и трима други са обвинени в планиране на бомбена атака срещу конгрес на ирански опозиционери. Асади е останалите от групата, стояща зад планирането на атаката, са изправени пред затвор между пет години и 20 години. Нападението беше спряно при трансгранична операция в края на юни 2018 след сигнал от белгийското разузнаване. Атаката е трябвало да бъде извършена в Париж.

Минути преди началото на процеса в Антверпен, адвокати и представители на опозиционната група MEK, заявиха, че външният министър на Иран е поискал от Асади да не присъства на процеса. По данни на европейските служби, Асади е офицер от иранското разузнаване, който работи под прикритие в посолството на Иран във Виена. Службите в Белгия посочват, че той е работил за така наречения Отдел 312, който е в терористичния списък на ЕС.

В Австралия, армията ще разжалва 13 военнослужещи по случая с екзекуции на военнопленници и цивилни в Афганистан. Други 19 ще бъдат предадени на властите за повдигане на криминални обвинения.

Както писахме по-рано, миналата седмица бе публикуван доклад, разкриващ детайлите от разследване на действията на австралийските специални части в Афганистан за периода 2005-2016 г. Документът, който е повече от 500 страници, разкрива притеснителни подробности за отношението на военните към пленници и цивилни. Сред тях е и ритуал за приемане на млади войници, включващ екзекуцията на невъоръжен човек.

В Нигерия, най-малко 110 души бяха жестоко убити при нападение в селището Кошобе в северния щат Борно. Повечето загинали са фермери, които са прибирали реколтата си. Има данни за множество отвлечени местни.

ООН нарече нападението „най-тежка директна атака върху цивилни“ в района от началото на годината. Засега няма поемане на отговорност за нападението, но въоръжената група Боко Харам и „Ислямска държава в Западна Африка“ (ИДЗА) извършиха серия от смъртоносни нападения в района през последните години. И двете групи са активни в региона, където бойците им носят вина за избиването на над 30 000 души през последното десетилетие по време на въоръжена кампания, причинила разселването на над 2 милиона души.

Екипът ни препоръчва:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: