DRM Brief: 22 ноември 2020

15 държави, водени от блока на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) заедно с Китай и Япония, обявиха, че са постигнали „най-голямата търговска сделка в света„, обхващаща около 30% от населението на света и над 28% от глобалната икономика.

Споразумението, известно като Всестранно регионално икономическо партньорство (RCEP), ще намали тарифите за всичко – от японските авточасти до малайзийско палмово масло и ще укрепи линиите за доставка в разширена нова търговска зона, която ще бъде по-голяма от Европейския съюз по население и брутен вътрешен продукт. Споразумението беше сключено на 15 ноември виртуално след осем години на преговори, а домакин на финалната среща беше Виетнам. В момента договорът е подписан от Австралия, Бруней, Камбоджа, Китай, Индонезия, Япония, Лаос, Малайзия, Мианмар, Нова Зеландия, Филипините, Сингапур, Южна Кореа, Тайланд и Виетнам.

Това е вторият важен пакт в региона за последните две години, който изключва Съединените щати. През 2018 г. Австралия, Япония и още девет държави спасиха Транстихоокеанското партньорство (ТСР) от епохата на Обама, което Тръмп отхвърли като „бедствие“ за американските работници. Индия все още забавя подписването на RCEP.

Последните споразумения илюстрират как азиатските правителства се стремят да засилят регионалната търговия – вместо да гледат към Вашингтон – в момент, когато протекционистичните настроения се засилват в голяма част от света, включително в САЩ.

Тема, която следим: В началото на седмицата, мароканските сили влязоха няколко пъти в сражения с членове на Фронт Полисарио в оспорвания район Западна Сахара. Най-сериозните сблъсъци се състояха вчера на четири места по протежение на близо 3000-километровата линия, разделяща териториите на мароканското правителство и зоните, контролирани от Полисарио.

Настоящите боеве започнаха рано през деня на 13 ноември, когато Мароко изпрати военни сили в патрулираната от ООН буферна зона в Западна Сахара, за да премахнат демонстрантите, блокиращи ключовия търговски път, свързващ далечните южни райони с Мавритания. Протестиращите настояват Мароко да затвори пътя, който според тях е незаконен пробив в стената, опасваща Западна Сахара и призоваха за освобождаването на политическите затворници.

Мароканското външно министерство заяви, че операцията има за цел да възстанови свободното движение по пътя и да отговори на провокациите от Полисарио, които включват тормоз на миротворците от ООН в района. Полисарио заявиха, че протестиращите, блокиращи пътя, са цивилни и от своя страна обвини Мароко в нарушаване на споразумението за прекратяване на огъня.

Карта на ситуацията в северната част на Етиопия към 16 ноември, където се провеждат военни операции на федералните сили срещу Народния фронт за освобождение на Тиграй и местния политически елит в региона Тиграй.

Особено тежка е ситуацията около границата с Еритрея, като столицата на страната дори беше обстреляна от НФОТ заради обвинения, че Еритрея помага на правителството на Абий Ахмед. Множество бежанци пък напуснаха домовете си в посока Судан.

ООН заяви, че се подготвя за около 200 000 бежанци от конфликта. Около 32 000 вече са избягали в съседен Судан. Стотици са вече жертвите в конфликта между етиопското правителство и Народния фронт за освобождение на Тиграй (НФОТ, TPLF), който избухна, след като етиопският премиер Абий Ахмед обвини TPLF в нападение на военна база по-рано този месец.

Федералното правителство заяви, че напредва към столицата на региона. Властите в съседния регион Амхара заявиха днес, че силите на TPLF са изстреляли ракети по главния град в района, пораждайки страхове от по-широка война. 17 американски сенатори изпратиха писмо до държавния секретар на САЩ Майк Помпео, в което го призовават да се ангажира с Абий и да осигури прекратяване на огъня.

Съгласно проект на заповед, разпространена в Пентагона на 16 ноември, очаква се президентът Тръмп да нареди на американските командири да изтеглят хиляди войници от Афганистан, Ирак и Сомалия, докато напусне поста си през януари, използвайки края на времето си на власт, за да оттегли значително американските сили от далечните конфликти около света. Според наличната информация, администрацията на американския президент смята да извърши тези промени:

  • броят на американските сили в Афганистан ще бъде намален наполовина от сегашните 4500 военнослужещи
  • в Ирак Пентагонът ще държи нива на силите малко под 3000 войници
  • в Сомалия почти всички от сегашните над 700 войници, които провеждат тренировъчни и антитерористични мисии, ще напуснат; това не засяга войниците, разположени в Джибути и Кения
  • Тръмп също многократно е настоявал да се изтегли от #Сирия, но няколкостотин американски войски остават разположени там, отчасти за да защитят контрола върху петролни полета, държани от подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски сили; според официални лица, настоящите обсъждания относно изтеглянето на войници от Близкия изток, няма да засегнат тези в Сирия

„Ислямска държава“ пое отговорност чрез своята новинарска агенция „Амак“ за нападението на 11 ноември върху гробище в Джеда, в което са погребани тленните останки на европейски войници. Нападението е насочено към европейски и американски дипломати, присъстващи на церемония по повод края на Първата световна война. При атаката беше ранен служител от охраната и служител на гръцкото консулство. В изявление след нападението, групировката твърди, че целта е бил френският консул и призова за нападения на саудитска територия, заради близките отношения на Рияд със западни държави.

Групировката е активна и в Ирак и Сирия. Иракската провинция Салах Ад Дин обяви тридневен траур след смъртоносна атака на „Ислямска държава“. Нападението предизвика силни критики към властите, че не успяват да отвърнат на все по-видимото завръщане на групировката.

Късно вечерта в събота, крайпътна бомба порази кола на открит път на около 200 километра северно от столицата Багдад. Когато на място пристигат полицейски сили, бойци на ИД откриват огън по тях като загиват поне шестима членове на силите за сигурност и четирима цивилни. На 21 ноември ИД извърши нападение и в сирийската провинция Дейр ез Зор, убивайки високопоставен офицер и шестима войници.

Наркокартелите от Централна и Южна Америка продължават да създават нови специализирани превозни средства и плавателни съдове за пренос на наркотици към САЩ. По-рано този месец, беше заловена сложна електрическа подводница. На 5 ноември колумбийският флот, подпомаган от Американската агенция за борба с наркотиците и местните правоохранителни органи, нахлу в специализиран док близо до река Кукуруп в района Чоко. При операцията е открита подводница, пригодена за пренос на наркотици.

Armada de Colombia

Не за първи път картелите използват подводници – в миналото те изнасят кокаин от Колумбия към САЩ с помощта на съветски подводници, разпродадени от мафиотски структури след разпадането на СССР. Тези подводници служат по-късно за модели, които картелите изграждат в свои докове.

Намерената този ноември подводница показва подобрение в технологията на картелите. Изграждането на подводницата струва около 1,5 милиона долара, а ако е била въведена в експлоатация, е можела да пренася по около шест тона кокаин към американския пазар на стойност близо 120 милиона долара. Повечето подводници на картели, задържани от американския флот и бреговата охрана, пренасят около 1,6 тона кокаин на стойност около 30 до 35 милиона долара.

Друга съществена разлика в сравнение с други наркоподводници е, че тази е напълно потопяема, поне за кратки периоди от време. На практика всички задържани в открито море подводници с наркотици, са по-скоро нископрофилни кораби (LPV). Известни също като полупотопяеми, това са плавателни съдове, проектирани да оперират под водата, за да се избегне откриването, но не могат напълно да се потопят. Цилиндричният корпус на тази подводница, затвореният люк на покрива и хидроплана сочат, картелите са работели върху подводница, която може да се потапя напълно.

По данни на специализирания сайт CovertShores, под вода подводницата използва батерии за захранване на два електрически мотора. Зарядите осигуряват издръжливост от 12 часа, което би се равнявало на около 32 морски мили, ако потопената скорост е около три възела. Пръстен за теглене на носа сочи, че плавателното средство е проектирано да бъде теглено от по-голям кораб, докато достигне желаната дестинация за потапяне, след което подводницата може да оперира сама, докато достигне зададените координати. Дизайнът напомня на друга рядка електрическа подводница с наркотици, която беше открита в същия район през юли 2017 г. Тя също имаше двойно електрическо задвижване, четири големи хидроплана и теглещ пръстен. Вероятно производителят е идентичен.

Руският президент Владимир Путин подписа план за създаване на военноморска база в Судан. Това ще бъде първата официална военна база на Русия в Африка от падането на Съветския съюз и едва второто й официално военноморско съоръжение в чужбина, след Тартус в Сирия.

Преди година в журнала съобщихме за тези планове на Москва да установи база в Судан. Припомняме, че руски ВВС и ВМС части вече използват египетски и судански бази, но за първи път се официализира създаването на самостоятелна руска база в Африка. Москва използва също бази в Централноафриканската република и Либия, принадлежащи на местни съюзнически сили.

Заповедта на Путин, публикувана на официалния портал за правна информация, е от 16 ноември 2020 г. Премиерът на Русия Михаил Мишустин одобри проект на споразумение относно базата на 6 ноември. Базовите съоръжения ще бъдат изградени в близост до Основната база на суданските военноморски сили в залива Фламинго, който се намира на север от Порт Судан, главният пристанищен град на страната на Червено море. Сателитни изображения показват, че вече се работи в района на Порт Судан.

Австралия заяви, че нейните специални сили са заподозрени в извършването на 39 убийства в Афганистан. Изявлението идва след публикуването на дългоочаквания доклад, разследващ извършването на предполагаеми военни престъпления в Афганистан в рамките на кампанията срещу талибаните.

Австралия започна разследването през 2016 г. на фона на изтекла към медиите вътрешна информация за убийството на невъоръжени мъже и деца, което правителството и висшето военно ръководство първоначално се опита да прикрие. Информацията изтече от членове на елитните сили на австралийската армия, включително офицери, които са станали свидетели на убийствата. Докладът съдържа 531 страници.

Генерал Ангъс Кембъл, началник на отбранителните сили, заяви, че разследването е намерило доказателства, че членовете на австралийските специални сили са убили „затворници, фермери или други цивилни“. Някои от отговорните все още служат в армията, докато други са я напуснали. Докладът препоръчва на властите и полицейските сили да разследват 23 инцидента с участието на 19 души. В хода на разследването съдията на Върховния съд на Нов Южен Уелс Пол Бреретън и неговият екип разпитаха 423 свидетели и прегледаха повече от 20 000 документа и 25 000 изображения.

На 18 ноември сутринта бяха извършени израелски удари на сирийска територия. Те са били насочени към иранско подразделение, което отговаря за поставянето на взривни устройства от израелската страна на границата. Това става ясно от публикувани в израелската преса детайли за ударите. Данните се потвърждават и от армейски източници.

Подразделение 840, което е част от елитните сили „Ал Кудс“ на Революционната гвардия, действа както в района на Дамаск, така и в Голан. Израелското разузнаване предполага, че подразделението стои зад две събития, едно миналата седмица и едно през август, при което взривни вещества са били поставени от израелската страна на сирийската граница. Подразделение 840 е една от секретните единици в състава на Гвардия, която отговаря за планиране и организиране на атаки извън Иран, най-вече срещу западни цели и ирански опозиционери. В момента звеното се ръководи от Яздан Мир, известен още като Сардар Багери. Подразделението финансира и доставя материалите, използвани при опитите за атаки по границата, докато самите експлозиви са поставени от местни сирийски граждани.

През август израелски войници убиха четирима сирийци, поставили експлозивите. При инцидента от миналата седмица, израелските военни не нанесоха удари върху клетката, заложила експлозивите, но поразиха редица други цели, сред които звена на силите „Ал Кудс“, които разполагат сирийците по точни около граничната зона. Израел гледа на тези действия на Иран в Сирийските Голански възвишения като на пресичане на „червена линия“. Израелската атака, която се случи след откриването на втората линия от взривни устройства в южните Голански възвишения за три месеца и половина, порази местния команден щаб на силите „Ал Кудс“, летището в Дамаск и други цели, свързани с иранците.

Екипът ни препоръчва:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: