DRM Brief: 16 ноември 2020

Тема, която следим: През цялата седмица се увеличаваха съобщенията за масови жертви в различни части на етиопския регион Тиграй. В същото време, хиляди етиопци избягаха в съседен Судан, откакто премиерът Абий Ахмед заповяда военна интервенция миналата седмица срещу мощната управляваща партия в региона – Тиграйският народен фронт за освобождение (TPLF). Припомняме, че достъпът на чуждестранните журналисти до региона е ограничен и информацията излиза или през правителствени канали, или през избягали от района. Засега силите на Тиграй не публикуват информация.

Операциите за хуманитарна помощ в Тиграй, където се намират около 200 000 вътрешно разселени лица и бежанци от съседна Еритрея, са силно ограничени, според координационния орган на ООН за подпомагане. Агенцията изчислява, че девет милиона души, живеещи в региона и около него, са изложени на „висок риск“ от конфликта, въпреки че пълната картина на хуманитарните нужди е трудно да се установи поради трудности при събирането на информация и достъпа до района.

Военната интервенция в региона Тиграй започна на 4 ноември, след като регионалните сили за сигурност на TPLF нападнаха база на федералната армия. TPLF отрекоха участие в атаката. Напрежението между TPLF и федералното правителство ескалира от септември, когато Адис Абеба отложи за неопределено време регионалните и национални избори заради пандемията от Ковид-19. Членовете на TPLF се противопоставиха на решението и организираха свои избори, непризнати от централното правителство. Етническа тиграянска партия, TPLF, беше доминиращата сила в етиопската политика, макар и идващи от малцинствена група. Това продължи до момента когато Абий встъпи в длъжност през 2018 г. – самият той член на общността оромо, които представляват мнозинството етиопци. Членовете на тиграянската партия загубиха позиции в централното правителство, а няколко служители бяха арестувани за корупция и нарушения на човешките права.

Напрежението нарасна, след като правителството на Абий заяви, че TPLF финансира бунтовнически групи и подбужда към етническо насилие в страната като част от план за дерайлиране на политическия преход. Съседните държави също могат да бъдат въвлечени в конфликта, по-специално Судан, който преживява свой собствен политически преход, и Еритрея, която се намира от другата страна на границата с региона Тиграй и има дългогодишна вражда с TPLF.

Четирима продемократични депутати бяха отстранени от законодателния орган на Хонконг след нова директива от Пекин. Този ход представлява решаващ удар от страна на Китай, който ефективно ще премахне политическата опозиция в местното управление на Хонконг за първи път след предаването на територията от Великобритания през 1997 г. Директивата на Пекин заобикаля съдилищата и политическите структури на Хонконг и подчерта затягането на хватката на Китай върху теритарията, чиято автономия той рязко ограничи тази година, въпреки обещанието да позволи на района да се самоуправлява до 2047 г.

Тема, която следим: най-малко 50 души са били екзекутирани и обезглавени след атака на джихадисти срещу селище в Кабо Делгадо. Данните излязоха наяве в началото на седмицата, като това е поредното подобно нападение, което се случва в Мозамбик. Най-малко 2000 души са загинали през последните няколко години, а други 430 000 са били принудени да избягат в следствие на конфликта между джихадистки групировки и правителствените сили. Смята се, че последната атака е извършена от местния клон на “Ислямска държава” – Ансар ал Сунна. Припомняме, че през последните две седмици ИД извърши няколко нападения в райони на Кабо Делгадо, като има десетки убити цивилни.

Нигерия стана третата страна, която използва дроновете WingLoong II. Освен Китай, който произвежда този модел, ОАЕ е най-големият потребител на WingLoong II. Емирствата използваха възможностите на дроновете по време на обсадата на либийската столица Триполи от силите на Халифа Хафтар.

През последните 5 години Нигерия е придобила още 22 чисто нови самолета, а 19 други се очакват преди средата на 2021 г. Шест дрона също се очакват в началото на 2021 г. Китай настъпва все по-видима на оръжейния пазар особено в областта на дроновете и друг тип безпилотни апарати, използвани при бойни операции.

Тема в развитие: Русия започна прехвърлянето на военни сили към Нагорни Карабах, където ще бъдат разположени в уговорената зона. Там те ще участват в обща мисия с турски части, които да гарантират, че споразумението за спиране на огъня между Армения и Азербайджан ще се спазва. Силите са транспортирани с военни самолети Ил-76 от летището в Уляновск.

Част от руските сили вече пресякоха границата с Армения – очакват се около 2000 войници да бъдат пренасочени към оспорваните райони.

В началото на седмицата беше постигната сделка между Армения и Азербайджан, която трябва да сложи край на военните действия в Нагорни Карабах. То беше постигнато с посредничеството на Русия и съгласието на Турция. Сделката обаче предизвика гняв в Ереван, тъй като е считано за капитулация във военните действия и премиерът Пашинян се изправя пред сериозна политическа криза. Ето и някои от детайлите на споразумението, което Русия предложи Ереван да подпише. Тези детайли първо съобщихме на 8 ноември, когато споразумението беше още в етап на обсъждане:

  • Армения трябва да се оттегли от пет от седемте окупирани района;
  • Ереван ще се оттегли от останалите два района след 15 дни.
  • споразумението не изисква Баку да напусне наскоро завзетите територии, но ще спре офанзивата в Нагорни Карабах;
  • създават се два коридора: единият, водещ от Армения до Нагорни Карабах, който би осигурил достъпа на Ереван до региона. В замяна, Армения ще позволи създаването на втори коридор, който да свързва азербайджанската територия Нахичеван с Баку;
  • в Нагорни Карабах ще бъде създаден съвместен корпус между Русия и Турция, която официално ще има мироопазващ мандат;
Карта на Нагорни Карабах към 11 ноември след подписването на споразумението между Армения и Азербайджан.

На 13 ноември френското Министерството на отбраната съобщи за извършването на успешна операция по ликвидирането на Бах аг Муса, висш командир в рамките на свързаният с Ал Кайда алианс от местни групи, Група за подкрепа на исляма и мюсюлманите (JNIM).

Аг Муса е близък приближен на лидерът на джихадистката организация Ияд аг Гали и се смята, че е отговорен за извършването на няколко атаки срещу армията на Мали, при които загиват десетки войници. Самият Аг Муса е бивш полковник от малийската армия, известен още като Бамуса Диара.

Няколко души бяха ранени при бомбено нападение по време на възпоменателна церемония, отбелязваща края на Първата световна война на гробище в саудитския град Джеда. На церемонията са присъствали саудитски официални лица и европейски дипломати. Новината беше потвърдена от френското външно министерство. Според гръцки източници, има един ранен гръцки дипломат.

Гробището, което датира още от 1541 и Османско-португалските войни, подслонява също останките на европейски войници, участвали в Първата и Втората световна война.

Мароко стартира изненадваща операция в размирния район Западна Сахара. Сепаратистката организация Фронт Полисарио, които имат подкрепата на Алжир, обявиха, че примирието, продължило три десетилетия, се счита за прекратено. През последните седмици напрежението между Фронта и Рабат прогресивно растеше заради блокада на главния път водещ към Мавритания, която бе организирана от про-Полисарио протестиращи.

Иракчаните, които са работили в тясно сътрудничество с американските военни, могат да бъдат обект на нападения, съобщават от американските сили и от иракски военни източници. Повод за предупреждението е новината, че личните данни на стотици иракчани, работили с иракските сили за сигурност и американската коалиция, са попаднали в подкрепяните от Иран милиции в страната.

Новината идва на фона на зачестили атаки срещу сили на американската армия и ООН. Сред личните данни има имена, адреси и регистрационни номера на лични автомобили. Повечето от данните са на иракски граждани, работили като преводачи в различни мисии и по силата на това, получили достъп до бази и учреждения. Американските военни предоставят тази лична информация на иракските сили за сигурност, както се изисква от иракските власти, за да осигурят разрешение на преводачите да се придвижват из Ирак безпрепятствено. Според изтеклата информация, подкрепяните от Иран милиции са проникнали толкова дълбоко в апарата за сигурност на Ирак, че в някои случаи информацията е станала достъпна за групи, които атакуват силите на САЩ и техни съюзници. През юни, списък с лична информация за иракчани, приети във военната база „Съюз III“ в Багдад, главният щаб на военната коалиция, ръководена от САЩ, беше публикуван от агенция „Сабрийн“, която е свързана с подкрепяни от Иран милиции. Списъкът включва имената, адресите и идентификационните номера на иракските шофьори, както и марките, моделите и номерата на техните автомобили.

Милициите в Ирак определят преводачите като предатели, а конвоите на американската коалиция с иракско оборудване, са честа цел на нападения. От лятото има поне 30 ракетни и бомбени атаки върху конвоите.

Екипът ни препоръчва:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: