DRM Brief: 1 ноември 2020

В началото на седмицата имаше трети пореден опит за налагане на споразумение за спиране на огъня в Нагорни Карабах, но отново неуспешно. Постигнатото с посредничеството на САЩ споразумение влезе в сила на 26 октомври сутринта, но беше нарушено часове по-късно при арменски обстрел по азербайджански позиции. Предишните две споразумения бяха с посредничеството на Москва, но също издържаха едва няколко часа преди азерските и арменски сили да подновят обстрела един срещу друг.

Иран задвижи своята дипломатическа сила, като външният министър Зариф обяви, че ще има иранско предложение за край на сегашната вълна от насилие в Нагорни Карабах. Заместникът на Зариф ще проведе срещи в Анкара, Москва, Ереван и Баку, за да предложи иранския план. Техеран е особено притеснен винаги, когато има бойни действия в Кавказ, заради чувствителността на региона и обвързаността с Иран. За иранските сили напредването на азерските сили в южните части на Карабах, които граничат с Иран, е лоша новина, тъй като Баку може да опита да свърже ексклава Нахичеван с останалата част на Азербайджан и така да отреже иранско-арменската граница

През седмицата, ръководителят на сухопътните сили към Революционната гвардия на Иран заяви, че Техеран няма да приеме промяна на границите в контекста на конфликта в Нагорни Карабах. Изявлението идва на фона на напредване на азерските сили по границата с Иран. В журнала ви съобщихме наскоро за все по-видимото преместване на военните действия към Нахичеван, където арменските сили обстреляха няколко пъти азерски позиции. Иран също така показва сигнали за мобилизация по границите с Армения и Азербайджан още в началото на сегашния етап от конфликта в Карабах.

Руският президент Владимир Путин постигна успех в установяването на важен етап в кампанията си за натиск върху ръководството на армията на Беларус. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу и министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин приеха рамките на обща военна доктрина и обявиха завършване на формирането на руско-беларуска регионална организация на въоръжените сили на 27 октомври.

Руската Държавна Дума за първи път ратифицира споразумението за създаване на регионална организация на въоръжените сили с Беларус през 2017 г.

Карта, показваща регионалния обхват на въоръжените сили на ОАЕ.

Малко допълнителна информация около картата:

  • в Либия ОАЕ е с Русия и Франция, и използва наемници от Судан, както и китайски дронове;
  • в Сирия ОАЕ участва с ВВС в подкрепа на кюрдските/американски сили
  • в Сомалия участват повече в Сомалиленд, докато Сомалия е под влиянието на Турция
  • в Йемен ОАЕ участва с контингент, заедно с наемнии от Колумбия, които подпомагаха подкрепеното от С.Арабия правителство; в Южен Йемен ОАЕ изгради свои бази
  • в Афганистан ОАЕ подпомага американците
  • в Еритрея ОАЕ има разположени части, а в Джибути има база;

Най-малко седем души бяха убити, а повече от 50 ранени при бомбено нападение върху учебно заведение в пакистанския град Пешавар на 27 октомври. Жертвите са на възраст между 20 и 30 години. Сред ранените има четири момчета на възраст под 13 години, а атаката предизвика силен отзвук извън Пакистан.

Северният град Пешавар е разположен близо до афганистанската граница и е обект на едни от най-тежките атаки от страна на талибаните. Преди шест години въоръжени мъже щурмуваха военно училище в града, оставяйки над 150 мъртви, повечето от които младежи. Все пак, операциите на армията през последните години доведоха до значително намаляване на броя на атаките в Пакистан. Сегашната атака напомня годините от 2000-те, когато обект на нападения бяха предимно училища и обществени обекти.

Демонстрациите в Тайланд продължават, а участниците стават повече въпреки усилията на силите за сигурност и кралските лоялисти.

Турският град Искандерун стана свидетел на терористичен акт. Там полицията влезе в престрелка с атентатор, който се взриви в силите за сигурност. Властите посочиха за възможен извършител кюрдската организация ПКК, но няма сигурни данни за това. В този район дейност имат както кюрдски организации, така и „Ислямска държава“.

Близо 140 души са се удавили до сенегалското крайбрежие в опит да достигнат Канарските острови, съобщиха на 30 октомври от Върховния комисариат на ООН за бежанците. Според изявлението, тяхна крайна точка е била Европа. Предполага се, че корабът, на който са се намирали не по-малко от 200 бежанци, е претърпял електрически инцидент, който впоследствие е причинил огън на борда. Това е най-тежкото документирано корабокрушение от началото на годината.

Местните сенегалски власти отбелязват, че в последните седмици има драстично покачване на мигрантите, поемащи по така нареченият „Атлантически маршрут“. Очаква се все повече мигранти от Африка да поемат по него, тъй като преминаването през Либия е все по-затрудено.

Сомалийската армия заяви, че при специална операция в южните части на страната е убит висшият командир на Ал Шабаб Абдулахи Осман. Операцията е извършена от тренираната от САЩ единица от специалните части, DANAB. Убитият командир заемаше важно място в редиците на Ал Шабаб и отстраняването му е удар по силите на групировката, която до този момент е най-важният и успешен клон на Ал Кайда в Африка. Със сигурност премахването на Осман ще се отрази на операциите на Ал Шабаб в Сомалия и Източна Африка, но няма да ги забави за дълго.

Екипът ни препоръчва:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: