DRM Brief: 19 октомври 2020

Тема в развитие: Карта на Нагорни Карабах към обяд на 14 октомври. Има напредване на азерската армия на два фронта и най-вече около Джабраил. Също така, на 13 и 14 октомври арменските и азерските сили размениха огън по цели навътре в територията си, което е сериозна ескалация на фона на обявеното спиране на огъня.

Размяна на огън продължи през цялата седмица, въпреки действащото споразумение за деескалация. Двете страни размениха обстрел по градове и селища, като на 16 октомври, арменската армия започна ракетна атака срещу град Ордубад в автономната република Нахичеван. С атаката върху Ордубад конфликтът в Нагорни Карабах се разширява извън територията. Нахичеванска автономна република е ексклав на Азербайджан с население от около 500 хиляди души. Регионът страда вследствие конфликта между Армения и Азербайджан, като анклавът на Карки е в арменска окупация оттогава насам.

Азербайджан продължи обстрела върху Степанакерт, а арменските сили бомбардираха с артилерия градовете Ганджа и Мингечевир. Към 17 октомври се появиха данни, че важният град Физули в Нагорни Карабах е паднал под контрола на азерските сили.

На 12 октомври външните министри на Европейския съюз се събраха на среща в Люксембург, по времето на която дискутират налагането на санкции на руски длъжностни лица и организации, обвинени в съпричастност с отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални. Те обмислят предложение от Франция и Германия за замразяване на активите на заподозрените в участие и забрана да пътуват в Европа под санкции за борба с употребата и разпространението на химически оръжия. В изявление на 9 октомври, Франция и Германия заявиха, че въпреки многократните призиви Русия не е предоставила „никакво достоверно обяснение“ за случилото се и че „няма друго правдоподобно обяснение за отравянето на Навални, освен руско участие и отговорност“.

Успоредно с това, ЕС реши да удължи до 16 октомври 2021 г. системата, позволяваща на 27-членния блок да налага санкции на хора и организации, участващи в разработването и използването на химически оръжия. Девет души вече са в този списък – четирима, обвинени за участие в атаката с „Новичок“ в Солсбъри преди две години и петима, свързани с използването на химическо оръжие от сирийския режим. Една организация – Центърът за научни изследвания в Сирия – също е обект на санкции.

Русия заплаши, че може да замрази отношенията си с Европейския съюз, заради налагането на санкции по случая с Навални.

Висши индийски и китайски военни командири проведоха нови преговори, насочени към прекратяване на напрежението по спорната им граница в отдалечения регион Ладак. Преговорите се провеждат от индийската страна на границата в района на Чушул. Преговорите идват на фона на струпване на хиляди войници и военна техника, танкове и самолети. Както Китай, така и Индия се готвят за сурова зима в района, където температурите могат да паднат до минус 50 градуса.

Индия и Китай проведоха няколко кръга от преговори, включително между външните министри и министрите на отбраната в Москва миналия месец. Въпреки че неразбирателството остава, преговорите изглежда успокоиха ситуацията по границата засега, като вече месец не се съобщава за нова военна ескалация. Напрежението започна да се трупа по-видимо през май и през юни ескалира до най-смъртоносното насилие между страните от десетилетия. Най-малко 20 индийски войници бяха убити, а десетки други ранени. Смята се, че Китай също е претърпял жертви, но Пекин не предоставя данни.

Япония заяви, че ще засили способностите си противоракетната отбрана, за да реагира адекватно на заплахите от Северна Корея, чиино оръжия стават „по-разнообразни и сложни“, както беше показано по време на военния парад на Пхенян.

Северна Корея отбеляза в 75-та годишнина на управляващата партия и организира военен парад с различни оръжейни системи. На парада нямаше чужди представители и събитието беше излъчвано през националната телевизия на Пхенян.

На парада беше показана междуконтинентална балистична ракета (на снимката), която е по-голяма от която и да е от известните досега. Северна Корея също така показа подобрена версия на ракета, която може да бъде изстреляна от подводници. Докато някои експерти твърдят, че оръжията може да са били макети на ракети в процес на разработка, експонатите изглежда означават непрекъснатото подобряване на оръжейните способности по време на застояла ядрена дипломация със САЩ.

Базираната в Сомалия групировка Ал Шабаб, която е най-мощният съюзник на Ал Кайда в Африка, събира милиони долари чрез мита и такси, и прехвърля парите през местни банки и дори ги инвестира в недвижими имоти и бизнес. Данни за тези действия са споделени в нов доклад на Съвета за сигурност на ООН.

Докладът описва как Ал Шабаб са разнообразили своите потоци на финансиране. Въпреки че финансовите сделки с Шабаб са забранени съгласно санкциите на Съвета за сигурност, докладът казва, че групата е намерила начини да се разшири действията си от строго парични транзакции до използване на банкови сметки и електронни мобилни услуги за спестяване, прехвърляне и инвестиране на пари.

В Де Ре Милитари следим ситуацията в Сомалия от години. Смъртоносните атаки на Ал Шабаб предизвикаха хаос в страната и в цяла Източна Африка. Групата поддържа около 4000 бойци и разширява мощта си, като събира пари от Южна и Централна Сомалия, включително в столицата Могадишу. По време на периода, посочен от доклада – от миналия декември до този август, са открити доказателства, че Ал Шабаб са генерирали около 13 милиона долара приходи. Това включва приблизително 2,4 милиона щатски долара от пунктове в Южната Сомалия и 5,8 милиона долара от предприятия в южния пристанищен град Кисмайо. Две банкови сметки, свързани с групировката – платени от търговци, спедиторски агенции и автокъщи – са на стойност над 3 милиона долара.

Докладът също така описва добре организираната финансова система на Ал Шабаб с редовни одити за предотвратяване на възможни загуби. Освен разходи за разузнаване и военни разходи, групата е инвестирала десетки хиляди долари в имоти и бизнес предприятия в оживения пазар „Бакара“ в Могадишу, който продава широка гама от стоки и е най-големият базар на открито в страната.

Карта на Ирак с показани основните чужди бази на територията на страната и зоните на влияние между правителствените сили и про-иранските милиции Хашд ал Шааби.

Пускаме картата в контекста на нарастващото напрежение в Ирак между американските и правителствените сили, и Хашд ал Шааби. Също така, в Северен Ирак продължава операцията на турската армия срещу позиции на ПКК, чиито сегашен етап стартира в началото на годината. Правителството на Иракски Кюрдистан има споразумения с Турция и наскоро постигна съгласие с Багдад относно администрирането на оспорвания район Синджар (Шингал).

Активисти в Тайланд, надявайки се да запазят инерцията в своята кампания за демократични промени, организираха трети мащабен митинг в Банкок, на фона на опасения относно възможна конфронтация с полицията или съперничещи групи, подкрепящи правителството.

Въпреки масовото присъствие на силите за сигурност, хиляди протестиращи продължиха с планираното шествие от Паметника на демокрацията в Банкок към Правителствения дом, където е централата на министър-председателя Прают Чан-оча. Преди да напуснат Паметника на демокрацията, няколко пъти избухваха сблъсъци между протестиращите и техните опоненти. Има спекулации, че контрапротестиращите са организирани от властите, като видеоклипове в социалните медии показват общински камиони, превозващи групи до мястото.

Протестиращите привлякоха внимание заради исканията си за реформи на конституционната монархия на Тайланд, която според тях не функционира правилно в демократична рамка. Това искане предизвика напрежение и спорове, тъй като кралската институция отдавна се смята за свещена и стълб на тайландската идентичност. Тя е защитена и от закон, който предвижда от 3 до 15 години затвор за клевета срещу монархията.

„Ислямска държава“ извърши за първи път атака в Танзания, причинявайки цивилни жертви. Бойците на групировката са се оттеглили към Мозамбик, където те вече контролират територия и имат сигурна база. Нападението в Танзания бележи тенденция ИД да се установяват все по-видимо в Източна Африка, докато стабилизират базите си в Централна и Западна Африка.

До този момент групировката продължава да привлича още бойци в редиците си и може да се очаква ескалация на активността. В Танзания е имало и преди нападения, извършвани от местни групи, но далеч по-малобройни и слаби. Очакваме ИД да се обвърже с някой от местните формации.

На 13 октомври ООН предупреди, че ситуацията в Субсахарска Африка се влошават и регионът „е много близо до повратна точка“. Организацията предупреди, че хаосът в Сахел ще засегне и други африкански държави, а също и Европа. Де Ре Милитари следи конфликтните зони в Сахел от дълго и считаме района за един от най-взривоопасните в света. На територията на Сахел действа европейска мисия с участие на български контингент; Франция също има сериозни военни сили като част от операция, станала известна в Париж като „вечната война на Франция“.

Шестте страни от Сахел – Буркина Фасо, Камерун, Чад, Мали, Нигер и Нигерия – са в епицентъра на конфликтите и засилването на джихадистка дейност на фона на местни бунтове, несигурност, слабо управление, бедност, демографски натиск и климатични промени. Преди 2012 г. само една групировка, „Ал Кайда в Магреб“, е действала в Мали, но до 2018 г. броят нарасна на повече от 10 групи, активни в Мали, Буркина Фасо и Нигер, в допълнение към организации като Боко Харам в басейна на езерото Чад. „Ислямска държава“ засили видимо присъствието си в Западна Африка, след като силите й бяха изтласкани от крепостите в Сирия и Ирак. На фона на повторно засилване на дейността на ИД в Близкия изток, Африка също става гореща точка.

Климатът в Сахел има директен ефект върху сигурността в района. От 1970-те години насам Сахел се е затопля два пъти по-бързо от останалия свят, което сериозно се отрази на поминъка, тъй като по-голямата част от население се изхранва със земеделие и животновъдство. В същото време, годишният прираст на населението е средно 3% – най-високото ниво в света. На 20 октомври Германия, Дания, Европейският съюз и Обединеното кралство организираха виртуална конференция на високо равнище за Сахел не само за събиране на средства, но и за поемане на конкретни политически ангажименти.

Екипът ни препоръчва:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: