DRM Brief: 20 септември 2020

Противоречивият проект „Северен поток 2“ вече струва на Европа твърде много и залогът за сигурността, доверието и независимостта на ЕС нараства всяка година, заяви полският премиер Матеуш Моравецки, призовавайки Германия да го изостави. Тръбопроводът „взривява енергийната политика на ЕС отвътре“, пише Моравецки в публикация, публикувана в неделя в германския всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Полша, която внася от Русия по-голямата част от газа, който консумира, отдавна се противопоставя на „Северен поток 2“ с аргумента, че ще укрепи и без това доминиращата позиция на Русия на газовия пазар в региона. Тръбопроводът, предназначен да доставя газ от Русия до Германия, е завършен на 90% и трябва да започне да работи през следващата година.

На 16 септември бяха извършени координирани операции в Западна Германия срещу полицаи, членуващи в крайнодесни групи и разпростанили неонацистка пропаганда. Херберт Реул, министър на вътрешните работи в Северен Рейн-Вестфалия съобщи, че са извършени проверки в 34 полицейски участъци и обиски в частни домове, свързани с 11 основни заподозрени офицери от полицията. Общо 29 полицейски служители са изправени пред дисциплинарни производства, свързани с разпространение на неонацистка пропаганда.

През юли тази година прокурорите в Германия обявиха ареста на бивш полицай и съпругата му, изпратили заплашителни имейли до политици и други обществени фигури в страната. Всички съобщения са подписани с „NSU 2.0“ – препратка към германската неонацистка организация, ​​която извърши поредица от убийства през 2000-те. Разследването коства поста на шефа на полицията в Хесен Удо Мюнч, който подаде оставка, след като стана ясно, че полицейските компютри са използвани за търсене на подробности за крайно ляв политик, който впоследствие получи едно от заплашителните писма. През юни пък германският министър на отбраната нареди частично разпускане на елитната сила KSK заради разпространение на десен екстремизъм.

Ситуационна карта на Либия, показваща разпределението на територия към 13 септември 2020. Възможно е скоро да има промени по линия около Сирт, където от два месеца се струпва военна техника както от либийското правителство, така и от силите на ген. Хафтар. Сили изпращат и основните външни играчи.

Ситуационна карта на Сомалия с разпределение на зоните на контрол към 13 септември. Очаква се засилване на военните операции на сомалийската армия, подкрепена от американски специални части в южните райони на страната. Ал Шабаб продължават да извършват набези както в столичния регион, така и в провинциите.

Разделенията между лидерите на военния преврат в Мали и политическото опозиционно движение в страната се задълбочиха, след като управляващата хунта обяви план, който ще позволи на военния лидер да контролира преходния период, обявен за срок от 18 месеца.

Докато двете страни първоначално бяха обединени в желанието за отстраняването на бившия президент Ибрахим Кейта, пътищата им все повече се разминават, след като той беше свален от власт с преврат на 18 август след месеци на демонстрации, организирани от опозицията. На 13 септември позиционната коалиция публично възрази срещу плана на хунтата, който беше обявен ден по-рано след тридневни преговори за политическото бъдеще на Мали. Хунтата предложи преходът да бъде воден или от военен, или от цивилен лидер, което оставя отворена възможността военните офицери, завзели властта, да останат начело още 18 месеца, докато се организират избори.

15-членният западноафрикански регионален блок, известен като ECOWAS, предупреди, че до 15 септември хунтата трябва да назначи цивилен лидер, който да оглави едногодишен преходен период, в противен случай страната може да бъде изправена пред допълнителни санкции. ECOWAS вече спря финансовите трансфери в страната и затвори границите си с Мали. Франция също се противопостави на военния преврат. Лидерът на военните, извършили преврата, полковник Асими Гойта заяви, че се надява на подкрепата на международната общност, след като военните лидери се съгласиха да намалят преходния период от три години до 18 месеца.

Според разследване, публикувано в британското издание The Times, северноирландската организация New IRA (Новата ИРА) е създала съюз с Хизбула и други организации в Близкия изток, които й осигуряват оръжие и финанси. Данните идват от доказателства, събрани от Денис Макфадън, агент на MI5, който е шпионирал ирландската организация над 20 години до разкриването му миналият месец.

Службите за сигурност в Северна Ирландия и Великобритания подозират, че връзките на ИРА може да са довели до внос на оръжие, включително минохвъргачки и тежко оръжие. Макфадън е бивш полицай от Шотландия и сега участва в програма за защита на свидетели след ареста на 10 души в Северна Ирландия по обвинения, свързани с тероризма. Операция „Арбация“, проведена с участието на Макфадън, разкри, че членовете на ИРА са контактували с Хизбула и с някои палестински групи от 2017 г. насам. Те пътуват до Ливан през 2018 г., за да се срещнат с представители на Хизбула. Саорад, политическото крило на Новата ИРА, е твърд поддръжник на Иран. Членовете организират протести в подкрепа на Иран както в Ирландия, така и в Шотландия.

Карта на Афганистан, показваща разпределението на контрол върху територията към 14 септември. В началото на седмицата започнаха преговорите между правителството в Кабул и талибаните, които имат за цел да прекратят конфликтът, продължил близо две десетилетия.

Засега няма много поводи за оптимизъм, още повече, че талибаните върнаха значителна част от силите си.

Многобройни ракетни сигнали прозвучаха в южната част на Израел в ранните сутрешни часове на 16 септември, след като бяха изстреляни ракети откъм Ивицата Газа. Военната активност се развива на фона на подписване на споразумение за нормализиране на отношенията между ОАЕ и Израел във Вашингтон, в което участие взе и Бахрейн. Споразумението предизвика критики както в арабския свят, така и в Израел. Израелската армия е идентифицирала 13 изстрелвания на ракети, от които осем са успешно прихванати от системата за противоракетна отбрана Iron Dome.

Израелската армия е удари цели на Хамас в северна и централна част на Газа в отговор на ракетните атаки, съобщиха палестинските медии. Израелската армия потвърди, че нейни самолети са извършили удари на територията на Газа.

Тема, която следим отблизо: границите на Беларус останаха отворени, въпреки заканите на Лукашенко, че ще затвори достъпа до страната откъм Украйна, Литва и Полша. Все пак, наблюдава се засилване на военното присъствие в гранични райони и най-вече на границата между Русия и Беларус. Всички сигнали показват раздвижване на допълнителни военни сили и техника откъм руската страна на границата, малко след като бяха пуснати съвместни изявления, че Москва и Минск ще направят всичко възможно да спрат “чуждото вмешателство”. Ако има разполагане на руски сили, за което се намекна в средата на септември, то вероятно ще използват провинциите Брест и Минск, където има територии около военни обекти, отдадени на Русия.

На 19-20 септември сигналите показаха, че Русия провежда множество военни учения, като активността в Западния военен окръг е необичайно висока, въпреки че се провежда учението „Кавказ-2020“ в Южния военен окръг. Руското министерство на отбраната провежда ежегодни стратегически учения, за да тества готовността на четирите основни военни окръзи на страната. Всяко от тези учения се провежда на ротационен принцип в различен окръг и обикновено докато тече даденото ежегодно учение, в останалите райони на страната намалява военната активност.

Тазгодишното учение „Кавказ-2020“ започна на 15 септември. Наблюдава се обаче по-голям от очаквания брой непланирани учения в граничните зони с Беларус. Учението „Славянско братство“ беше разширено и се проведоха поне три отделни учения, като само едно е предварително планирано. „Славянско братство“ беше придружено от непланирани разузнавателни мисии в Балтийско море, което както писахме по-рано, предизвика разполагането на шведски военни сили на остров Готланд. По време на „Славянско братство“, руската армия започна учения за интегриране на беларуски военни части с руски такива, образувайки комбинирана единица. Руският 234-ти гвардейски десантно-щурмови полк – подчинено звено на руската 76-а гвардейска въздушно-щурмова дивизия, която участва в Донбас през август 2014 г. – изпълни поредица от учения, фокусирани върху оперативната съвместимост с белоруските сили на 17 септември.

Тема в развитие: има сигнали, че Турция се е съгласила да отстъпи от контрола върху територии в южната част на сирийската провинция Идлиб в полза на сирийските правителствени сили. Това, според информацията, се е случило по време на среща с Русия на 16 септември. Тази информация означава, че може да има офанзива в Идлиб скоро. В Идлиб има подкрепени от Турция опозиционни сили, а също и сили, свързани с радикални групи. Вторите е вероятно да окажат по-сериозна съпротива на подкрепените от Русия части на Асад, но може да се очаква ответен удар и от бунтовниците. Според договорките, Турция ще отстъпи територии на юг от важната магистрала М4 – зона, в която Анкара вече се съгласи руското влияние да бъде разширено през март. Турция обаче запази военното си присъствие, което възпрепятстваше офанзивата на Асад.

РИА Новости съобщи, че Турция се е съгласила да намали числеността на войските и да изтегли част от тежката артилерия от провинция Идлиб, докато турски и руски военни делегации се срещнаха в Анкара на 16 септември, за да обсъдят Сирия. Впоследствие тези доклади потвърждават и други източници, включително турските медии и пан-арабското издание „Алшарк ал-Аусат“.

Екипът ни препоръчва:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: