DRM Brief: 16 август 2020

Една от новините, които белязаха Държавния департамент на САЩ и политиката към Венецуела и Иран, е назначаването на Елиът Ейбрамс за представител за Иран. Той обаче запазва и поста си относно Венецуела. Това говори, че Вашингтон ще търси нова тактика към двете страни, които очевидно работят все по-често заедно. Назначаването на Ейбрамс със сигурност ще привлече внимание в Техеран. Той е известен с тактиките си срещу авторитарни режими, но също така – както показва личната му история – не зачита международните правила, ако това би изпълнило поставените от администрацията цели. През януари 2019 Тръмп го назначи за специален представител за Венецуела, за да ръководи американската политика към района и опитите на Вашингтон да притисне – и свали, ако може – президента Николас Мадуро. За иранците присъствието на Ейбрамс може да бъде разчетено като сигнал, че Белия дом има подобни намерения и към Иран.

Администрацията на Тръмп може да наложи вето на резолюцията за удължаване на дългогодишната мисия на ООН за поддържане на мира в Южен Ливан, ако мандатът й не бъде променен. Това става ясно от информация, публикувана в американски медии.

САЩ е основен донор на силите на ООН в Ливан (UNIFIL), които имат годишен бюджет от 250 милиона долара. Заплахата за вето е тактическа стъпка и част от по-широки усилия за оказване на натиск върху Иран и Хизбулла, които през годините блокират частично движението на мироопазващите сили. Резолюцията ще бъде гласувана в ООН в края на този месец. Администрацията на Тръмп изисква също:

  • спад на военните сили в мисията от 15 000 на 11 000;
  • намаляване на мандата на мисията от година на шест месеца, за да отговаря по-бързо на промените на терен;
  • изпълнение на препоръките на генералния секретар на ООН силите на мисията да се придвижат по-близо до границата с Израел;

Мисията на UNIFIL е създадена през 1978 г. след израелското нашествие в Ливан по време на гражданската война в страната, а мандатът й е разширен след войната между Израел и Хизбулла през 2006 г. Оттогава и Израел, и САЩ подкрепят силите, като същевременно критикуваха неспособността им да предотвратят засилването на военното присъствие на Хизбулла в Южен Ливан в близост до границата с Израел.

Нападатели убиха седем хуманитарни работници и туристически гид, които са били на посещение в резерват в района Тилабери, Нигер. В района има все по-видимо присъствие на радикални групи, като правителството не успява да ги изтласка. Убийствата предизвикаха реакцията на Франция, чиито сили са сред основните, които подкрепят местното правителство и водят европейската антитерористична мисия в района на Сахел.

Най-малко 10 души загинаха при сблъсъци между протестиращи и силите за сигурност в южните части на Етиопия. Страната е изправена пред нова вълна от про-автономни демонстрации през последните месеци. Протестите в южните райони са предизвикани от арести на активисти и местни официални лица. Полицията причини смъртта на най-малко шест души в района Бодити, югозападно от столицата Адис Абеба. Сред жертвите е и 14-годишно момче.

Етиопия има 10 щата и около 80 етнически групи. Нейната федерална система позволява на всяка етническа група да поиска референдум за създаване на собствен автономен регион – но предишните администрации никога не е допускала подобно гласуване. Премиерът Абий Ахмед, който дойде на власт през 2018 г., обяви демократични реформи, включващи провеждането на такъв референдум миналата година. Но в момента премиерът води битка с новите регионални сили, които изграждат мрежи на основата на етническия национализъм.

Демонстрациите в Ливан продължават, въпреки оставката на правителството. Протестиращи изгориха чучело на президента Мишел Аун в района на парламента.

Най-малко две експлозии поразиха конвои, снабдяващи коалиционните сили, ръководени от САЩ в Ирак в началото на седмицата. Първата е от 10-ти август вечерта близо до южната граница с Кувейт, а втората е от 11-ти август на север от Багдад. Експлозиите нанесоха материални щети и се случват на фона на редица подобни инциденти през последните седмици. Атаката в Южен Ирак на 9-ти август порази конвой, превозващ доставки на коалиционни сили. Няколко хиляди американски сили все още са базирани в Ирак, ръководещи коалицията срещу „Ислямска държава“. Тези сили също са цел на подкрепяните от Иран шиитски милиции.

Беларуският президент Александър Лукашенко и Кремъл постигнаха споразумение за потенциална руска намеса за смазване на протестите. На среща с генералния щаб на 15 август, Лукашенко заяви, че Русия е готова да се намеси в Беларус.

Има данни за струпване на руски сили на границата. Доклади показват, че руските вероятно се концентрират в градовете Невел и Клинци, за да се придвижат съответно към Витебск и Гомел. Тези новини, които очакват да бъдат подкрепени или отхвърлени, идван на фона на забрани от беларуското правителство за навлизате в гористите местности около Гомел, които са естествен вход за руските части.

Междувременно, Русия вече предприема действия за смазване на протестите в Беларус. Русия издаде заповед за арест на Степан Путило, основател на Telegram канала NEXTA, а Беларус издаде заповед за арест на Путило на 14 август. Канал NEXTA сподели повторно видео от Euroradio, показващо смъртта на Александър Тарайкуски, който беше застрелян от полицията на 10 август. Първоначално този видеоклип беше споделен на 12 август. NEXTA, чиито екип работи от Полша, играе важна роля за организирането на протестите и това дава основание на Лукашенко да обвини Варшава в намеса.

Екипът ни препоръчва:

Коментарите са изключени.

Website Powered by WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: